Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, η αναβάθμιση λεωφορείων με 40% αυξημένο κόστος, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αύριο και η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Απορρίπτεται η πρόταση Ακιντζί» γράφει ότι απορρίπτει η Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων με σύσταση κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων, την οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπέβαλε το περασμένο Σάββατο μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι συμπληρώνονται σήμερα, 45 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στον Αττίλα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κηδεύτηκε το μικρότερο θύμα του κατά συρροήν δολοφόνου, η Σιέρα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αναβάθμιση λεωφορείων με 40% αυξημένο κόστος» γράφει ότι την πρόταση της Υπουργού Μεταφορών για τις νέες συμβάσεις των δημοσίων επιβατικών μεταφορών ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι ενδιαφέρον παρουσιάζει μια πρόταση που γράφτηκε από το χέρι του Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και διαγράφηκε γιατί, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που έζησαν δύσκολες ώρες μαζί του, δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι προσωποποιεί την ευθύνη και την αποδίδει στην μαριονέτα της χούντας, τον Νίκο Σαμψών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρόταση Ακιντζί για υδρογονάνθρακες θα είναι επί τάπητος αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο κι ότι πάει για ομόφωνη απόρριψη.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Με παραγγελιά της ΄Αγκυρας» γράφει ότι επαναφέροντας πρόταση του Ντερβίς Έρογλου για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, που απέρριψε ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2011, ο Μουσταφά Ακιντζί τινάζει στον αέρα πριν ακόμα ξεκινήσει την νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για άρση του αδιεξόδου. Αλλού γράφει ότι κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν το πραξικόπημα που άνοιξε την κερκόπορτα στους Τούρκους εισβολείς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάλληλος εταιρείας φωτογράφησε κρυφά έγγραφα του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Η κλεψύδρα στο Κυπριακό αδειάζει» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι ύστερα από δεκαετίες συνομιλιών, όλοι γνωρίζουμε πού μπορούμε να συναντήσουμε η μια πλευρά την άλλη, με ποιους συμβιβασμούς μπορούμε να ζήσουμε και με ποιους όχι. Αλλού γράφει ανήμερα του πραξικοπήματος, ότι οι νεκροί μας μέσα από τους τάφους τους ζητούν δικαίωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παράθυρο για απαλλαγή χιλιάδων εγγυητών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανοίγει νέα απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, μετά από παράπονα του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/07/2019

Στον Λέστερ Χολτ του NBC το βραβείο Αριστείας στη Δημοσιογραφία Walter Cronkite 2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: