Δυο σενάρια για Αμμόχωστο: Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη στα κατεχόμενα μετά το Κραν Μοντάνα

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Ο. ΑΣΙΚ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά συζήτησε σενάρια για την Αμμόχωστο αμέσως μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

Σε σύσκεψη στα κατεχόμενα, υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί και των αρχηγών των κομμάτων, εξετάσθηκε πλαίσιο κινήσεων, στο οποίο περιλαμβανόταν και το θέμα της Αμμοχώστου.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2017, μεταξύ των άλλων κινήσεων εξετάσθηκαν δυο εναλλακτικά σενάρια για την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις συζητήσεις τότε, τέθηκαν οι εξής επιλογές:

  • Να δοθεί προτεραιότητα στην έναρξη απευθείας πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Τύμπου σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τους Ε/κ και «για κοινές συνεργασίες».
  • Χωρίς να υπάρξει σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή υπό «τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Το δεύτερο σενάριο είναι πιο κοντά σε αυτό που φαίνεται να συζητείται σήμερα. Η αναφορά, στη σύσκεψη εκείνη, στη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου και οι «κοινές συνεργασίες» παραπέμπουν στο θέμα του απευθείας εμπορίου. Μέσω, ενδεχομένως, του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Στην ίδια σύσκεψη τέθηκε το θέμα της αναβάθμισης του ψευδοκράτους, της ανάπτυξης διεθνών επαφών, των ΜΟΕ, τα μαρωνίτικα χωριά, του περιουσιακού και του φυσικού αερίου.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΤΖΕΙΝ ΧΟΛ ΛΟΥΤ

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται εντός Ιουλίου να επισκεφθεί την Κύπρο. Στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού αρχίζει κινητικότητα στο Κυπριακό ενόψει και της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ (αναμένεται να κατατεθεί στις 10 Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας), της συζήτησης και την έγκριση ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης.

Η κάθοδος της κ. Λουτ στην περιοχή, προδικάζει εξελίξεις το Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με πρώτο θέμα στην ατζέντα τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Την ίδια ώρα, πέραν από την Τουρκία κι άλλες χώρες φαίνεται να θεωρούν πως στην ατζέντα πρέπει να είναι και το θέμα των υδρογοναθράκων.

Ξύπνα Πρόεδρε: Οι σημαίες του τουρκικού Αττίλα κυματίζουν στα σημεία των γεωτρήσεων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: