Αλώβητος ο Τραμπ: Έλεγξε δύο βασικές απειλές για την θητεία του, μέσα σε μία εβδομάδα

File Photo: Ο Ντόναλντ Τραμπ. EPA, JIM LO SCALZO




Σε μία περίοδο έντασης 72 ωρών, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατόρθωσε μέσα στην εβδομάδα να ελέγξει δύο βασικές απειλές για την προεδρική του θητεία.

Η πρώτη είχε σημείο αναφοράς την παραπομπή του, με αφορμή την κατάθεση που έδωσε προχθές ενώπιον δύο επιτροπών του Κογκρέσου, ο Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μάλερ παρέμεινε κάποιες φορές σιωπηλός, ενώ κάποιες άλλες φορές, δεν ήταν σίγουρος για το περιεχόμενο του τελικού πορίσματος των 448 σελίδων της έρευνας του, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Έτσι, σύμφωνα με την άποψη που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσινγκτον δεν παρουσίασε νέα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να πείσουν τους Δημοκρατικούς που παραμένουν διστακτικοί, για την έναρξη των διαδικασιών παραπομπής του Αμερικανού προέδρου να αλλάξουν άποψη.

Ο Τραμπ έδωσε επίσης, έμφαση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν υπό τον υπουργό των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού διετούς διάρκειας, ενώ απομάκρυνε με την στάση του αυτή, το ενδεχόμενο μιας νέας διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το φθινόπωρο, αποτρέποντας την διαμόρφωση απρόβλεπτων πολιτικών επιπτώσεων, με δεδομένη την σταδιακή έναρξη του προεκλογικού αγώνα, για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Παράλληλα, ο Μαρκ Έσπερ ανέλαβε επίσημα την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, τερματίζοντας το μεγαλύτερο -χρονικά- κενό ηγεσίας, που έχει καταγραφεί στην ιστορία του αμερικανικού ΥΠΑΜ.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η Βουλή των Αντιπροσώπων εψήφισε πανηγυρικά το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.

“Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, η πανωλεθρία των Δημοκρατικών στην εθνική τηλεόραση [κατάθεση Μάλερ] και η επίσημη ορκωμοσία του υπουργού Άμυνας, αποτελούν στο μυαλό του οποιουδήποτε, τα συστατικά στοιχεία μιας πολύ καλής εβδομάδας,” παρατήρησε ο στρατηγιστής των Ρεπουμπλικάνων Κρις ΛαΣιβίτα.

  • Παράλληλα, η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του προέδρου του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου, Μαρκ Μίλεϊ που ήταν προσωπική επιλογή του Τραμπ. Επίσης, ο συμπαθής στον πρόεδρο Τραμπ, Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας, αντικαθιστώντας την Τερέζα Μέι και προκαλώντας τα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος νωρίς στην διαδικασία της επιλογής του, είχε εκφράσει τα θετικά σχόλια του.

Ωστόσο, η δυναμική των καλών ειδήσεων για τον πρόεδρο Τραμπ μπορεί φυσικά να έχει σύντομη χρονική διάρκεια.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο πυραύλων την Τετάρτη το βράδυ, με τη Νότια Κορέα να παρατηρεί ότι πρόκειται για νέου τύπου πυραύλους, μικρής ακτίνας δράσης. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει για το γεγονός αυτό.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθειά τους να διεξάγουν έρευνες για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και για τα οικονομικά του προέδρου Τραμπ, όπως επίσης και για την κλήτευση υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να παραδώσουν στοιχεία ή για να εμφανιστούν ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου.

Επίσης, αναμένονται δικαστικές εξελίξεις σε υποθέσεις μηνύσεων μεταξύ των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίες είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα ταξιδέψει στο Σινσινάτι την επόμενη εβδομάδα για μία προεκλογική εκδήλωση, με την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει ότι στο Οχάιο προηγείται ο Τζο Μπάιντεν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, σε μία πολιτεία που το 2016 είχε κερδίσει ο ίδιος, με διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Στην διάρκεια της εβδομάδας, η στάση του προέδρου Τραμπ βοήθησε στην ελαχιστοποίηση εμποδίων της επανεκλογής του, ενώ η αλλαγή στην διάθεσή του ήταν θετική.

Ο ίδιος παρακολούθησε με ικανοποίηση την κατάθεση του Μάλερ στις δύο επιτροπές του Κογκρέσου, μέσω των μεταδόσεων στην τηλεόραση, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν μαζί του. Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε ότι η κατάθεση του Μάλερ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική δυναμική μεταξύ των Δημοκρατικών κι αναφορικά με το ενδεχόμενο παραπομπής του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Αμερικανός πέρασε το βράδυ της Τετάρτης εντός του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) ταξιδεύοντας προς κι από μια εκδήλωση για την συγκέντρωση χρημάτων στην Δυτική Βιρτζίνια κι ενώ παρακολουθούσε τις αναλύσεις για την ευρύτερη απήχηση της κατάθεσης του Μάλερ.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους παρουσιαστές του Fox News για την υποστήριξή τους από τον Τάκερ Κάρλσον και τον Σον Χάνιτι ως τον παρουσιαστή ραδιοφωνικών εκπομπών Κρις Πλαντ, ενώ προχώρησε στην ανάρτηση βίντεο με τους παραπάνω παρουσιαστές στο Twitter, καθώς περιέγραφαν την πολιτική αποτυχία των Δημοκρατικών, μέσω της κατάθεσης Μάλερ.

Πηγή: “Politico”

Στο στόχαστρο των Δημοκρατικών η Ιβάνκα Τραμπ: Έρευνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: