Το bras de fer ΗΠΑ και Τουρκίας αφορά και την Ελλάδα: Eγρήγορση και αποφασιστικότητα…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ, στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, OLIVER CONTRERAS / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Διελκυστίνδας συνέχεια, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την γειτονική Τουρκία με παρατηρητές των γεγονότων σαφέστατα την Ρωσία (που την έβαλε επισήμως και τόσο δεικτικά πρώτη φορά στο πλάνο των εξελίξεων ο Έλληνας υπουργός στην Αμερική), η Κύπρος και φυσικά η Ελλάδα.

Οι αναλύσεις του Ελληνικού πενταγώνου έναν μήνα ακριβώς πριν από τις Εθνικές εκλογές δείχνουν πως στην περιοχή μας πλησιάζουν θερμές ήμερες και φυσικά θα εξηγήσουμε τι υπολογίζεται ότι περιμένει η ελληνική πλευρά, ώστε να μην βλέπει κανείς φαντάσματα που τον κυνηγούν.

  • -Εφόσον δεν υποχωρήσει ή δεν πεισθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την επερχόμενη συνάντησή τους για τους πυραύλους S-400, τότε με βάσει τις εξελίξεις και τα συνεχή τελεσίγραφα της Ουάσινγκτον, είναι βέβαιο πως η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες είναι βέβαιη, με την Τουρκία να προετοιμάζεται για μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, αλλά και για την προμήθεια του Ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.
  • -Σ’ αυτό το σημείο ανώτατος Αξιωματικός εξηγούσε ότι όσο περνά ο καιρός και ολοκληρώνεται το ενεργειακό έργο του ρωσικού αγωγού «Turkish Stream» (πάνω από 80% έχουν αποπερατωθεί οι εργασίες) που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στη γειτονική μας χώρα, άρα τόσο η σχέση, αλλά πολύ περισσότερο η εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία μεγαλώνει χωρίς πιθανότητες να μειωθεί.
  • -Σ’ ότι αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις κορώνες Ερντογάν περί αποστολής μεγάλης ναυτικής δύναμης κοντά στο γεωτρύπανο Fatih, εκείνο που παρατηρείται από την Ελληνική πλευρά είναι πως ένα υποβρύχιο και μια φρεγάτα βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον Πορθητή, ο οποίος έχει τοποθετηθεί εκεί που είναι για να μετρηθούν αρχικά από την Άγκυρα, οι διεθνείς αντιδράσεις.
  • -Πάντως εκείνο που σημειώνεται και μπορεί από την μια πλευρά να υπάρχει απόλυτη ψυχραιμία κι από την άλλη η απαραίτητη εγρήγορση, είναι τα διδάγματα που άφησε πίσω της η πικρή εποχή των Ιμίων. Εθνικές εκλογές είχαν γίνει και τότε και μία νέα κυβέρνηση είχε αναλάβει. Η Τουρκία τότε είχε δράσει, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σημερινή γείτονα που μονίμως βρυχάται θέλοντας να επιβάλει το νόμο του ισχυρού στην περιοχή.

Αναταράξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, η πιθανή “απώλεια” της Κωνσταντινούπολης

Χωρίς κανείς να προεξοφλεί τι πρόκειται να γίνει, αν πάρουμε τα πιο τραγικά για τον κο. Ερντογάν σενάρια, η απώλεια του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, ένα «στραπάτσο» στη συνάντηση με τον πλανητάρχη στην Ιαπωνία κι ένα ιδιαίτερα επαχθές για τον λαό σφικτό οικονομικό πρόγραμμα, θα φέρουν στο εσωτερικό της Τουρκίας όχι απλώς αναταράξεις, αλλά ίσως έρθουν και τα πάνω κάτω.

  • Όμως για να μείνουν όλα στην θέση τους, η πολιτική των κυβερνήσεων Ερντογάν έχει δημιουργήσει «σχολή» κι αυτή είναι προβλέψιμη ως προς την αντίδρασή της, που στρέφει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα Εθνικά θέματα, αν και το Αιγαίο στην Τουρκική κοινή γνώμη δεν έχει τόση σημασία εκτός των ριζοσπαστών εθνικιστών, οι οποίοι άλλωστε είναι προσκολλημένοι πάνω στον Ισλαμιστή πρόεδρο.
  • Με τον Ευάγγελο Αποστολάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, να συνομιλεί με φιλέλληνες Αξιωματούχους της Αμερικής, ήδη η Άγκυρα έχει αρχίσει το νέο κύκλο της προκλητικής ρητορικής, με απειλές τόσο για το δεύτερο γεωτρύπανο όσο και για ισχυρότερη ναυτική παρουσία. Αυτό έκανε κάθε φορά που οι παρατηρητές της ενημέρωναν την ηγεσία τους πως Ελλάδα και Αμερική συνεχίζουν να προχωρούν κοντά η μία στην άλλη.
  • Όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω, κάνουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρούν την σιωπηρή εγρήγορση, χωρίς να δείχνουν τα σχέδιά τους, χωρίς να διαφημίζουν την μαχιμότητα που τις διακρίνει. Σ’ όλους τους Αξιωματικούς η ηγεσία των ΕΔ τόνισε πως οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε εμφάνισή τους κι όπου γίνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες να δίνεται η απαραίτητη προσοχή.

Φυσικά τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις ΕΔ εδώ και μεγάλο διάστημα είναι ότι αυτή η διαρκής ετοιμότητα θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα αυτές τις ώρες αρχίζουν ν’ αναπτύσσονται σ’ όλη την επικράτεια εκτός των πλοίων για τη ναυτική άσκηση Καταιγίδα, τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων με πολύ ξεχωριστές αποστολές.

Διώχνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35: Επικίνδυνη κλιμάκωση με ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: