Αλλαγή σχεδίων για τους S-400; Σε δύο μήνες τους παραδίδουμε στην Τουρκία, λένε οι Ρώσοι

File Photo: Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 κινείται κατά την διάρκεια παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, Ρωσία. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Λάδι στην φωτιά της διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 βάζουν δηλώσεις του επικεφαλής του κρατικού οργανισμού της Ρωσίας, Rostec, ο οποίος τοποθετεί την αποστολή των S-400 στην Τουρκία σε δύο μήνες.

Βεβαίως, πρόκειται για αλλαγή σχεδίων, διότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι έλεγαν ότι θα παραδώσουν τους S-400 μέσα στον Ιούνιο.

  • Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο επικεφαλής του κρατικού οργανισμού Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία σε δύο μήνες. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών στον χειρισμό των S-400.

Και αυτό λίγες μόνο ώρες μετά την επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, στον ομόλογό του της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όπου αναφέρει ότι οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στα F-35, πρέπει να εγκαταλείψουν την Αμερική μέχρι τις 31 Ιουλίου και να σταματήσει η εκπαίδευση για νέους πιλότους.

  • Όπως έχει ήδη γράψει το Hellas Journal, οι Αμερικανοί εξέτασαν έναν αναλυτικό κατάλογο των ενεργειών που επισυνάπτονται στην επιστολή και που καθορίζει τα βήματα που σκοπεύουν να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, το οποίο οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι αποτελεί απειλή για τα F-35 και το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη σταματήσει την παράδοση υλικών και του σχετικού εξοπλισμού για τα F-35, στην Τουρκία. Χωρίς την εκπαίδευση που παρέχεται από την αμερικανική αεροπορία, οι Τούρκοι πιλότοι των F-35 δεν θα μπορέσουν να πιλοτάρουν τα μαχητικά αεροπλάνα.

Με πληροφορίες από HELLAS JOURNAL, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP

Πεντάγωνο στον Ακάρ: Μέχρι τις 31 Ιουλίου φεύγουν οι πιλότοι των F-35, ακύρωσε τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: