Πεντάγωνο στον Ακάρ: Μέχρι τις 31 Ιουλίου φεύγουν οι πιλότοι των F-35, ακύρωσε τους S-400

File Photo: Ο εκτελών καθήκοντα υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν υποδέχεται στο Πεντάγωνο τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Διακρίνονται και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Φωτογραφία Turkish Embassy Washington DC




Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν προχώρησε σε μερικά νέα βήματα που θα αποκόψουν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικων F-35, εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά τοιυ ρωσικού συστήματος S-400, αποκαλύπτει η LARA SELIGMAN στο περιοδικό Foreign Policy.

Σε επιστολή στον ομόλογό του της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρει ότι οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στα F-35, πρέπει να εγκαταλείψουν την Αμερική μέχρι τις 31 Ιουλίου και να σταματήσει η εκπαίδευση για νέους πιλότους.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησαν στο περιοδικό, εάν η Τουρκία αλλάξει γνώμη για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο τουρκικό έδαφος το συντομότερο αυτό το μήνα, τα μέτρα σχετικά με την εκπαίδευση των πιλότων στα F-35 θα αντιστραφούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη σταματήσει την παράδοση υλικών και του σχετικού εξοπλισμού για τα F-35, στην Τουρκία. Χωρίς την εκπαίδευση που παρέχεται από την αμερικανική αεροπορία, οι Τούρκοι πιλότοι των F-35 δεν θα μπορέσουν να πιλοτάρουν τα μαχητικά αεροπλάνα.

H συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 θα ανασταλεί από τις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με το περιοδικό, στην επιστολή που υπογράφτηκε στις 6 Ιουνίου προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, ο κ. Σάναχαν δηλώνει στην Άγκυρα ότι οι 42 Τούρκοι φοιτητές που παρακολουθούν την εκπαίδευση στα F-35 στην αεροπορική βάση Luke στη Αριζόνα και στη βάση Eglin στη Φλόριντα θα πρέπει να αναχωρήσουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Σε αυτό το σημείο, όλες οι διεθνείς ταξιδιωτικές εντολές θα ακυρωθούν και στο προσωπικό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα απαγορευθεί να εισέλθει στις βάσεις.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που έλεγε ότι θα απαγορευθεί η εκπαίδευση επιπλέον πιλότων από την Τουρκία. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Εάν δεν ακυρωθεί αμέσως η παραλαβή των S-400 όλα σταματούν σε ότι αφορά τα F-35.

Δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι ο Σάναχαν υπέγραψε την επιστολή και την έστειλε στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί εξέτασαν έναν αναλυτικό κατάλογο των ενεργειών που επισυνάπτονται στην επιστολή και που καθορίζει τα βήματα που σκοπεύουν να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, το οποίο οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι αποτελεί απειλή για τα F-35 και ΝΑΤΟ.

Ένας τρίτος υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τα βήματα που περιγράφονται στο έγγραφο συζητήθηκαν σε προηγούμενο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας, του κ. ΑΚάρ και του κ. Σάναχαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση των επικεφαλής κυβερνητικών και βιομηχανικών προγραμμάτων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Η συνάντηση θα γίνει στις 12 Ιουνίου.

Οδηγείται στα άκρα η σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ: Στοπ στην εκπαίδευση πιλότων των F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: