Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια οδηγείται στην τελευταία του κατοικία. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο αποχαιρετισμός του Χρίστου Χριστόφια στον πατέρα: ‘Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά’

Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ως το τέλος, είπε ο Χρίστος Χριστόφιας στο ύστατο χαίρε προς τον πατέρα του Δημήτρη Χριστόφια, μετά την εξόδιο λειτουργία που τελέσθηκε στην εκκλησία της Του Θεού Σοφίας.

“Εγκαταλείπεις τα εγκόσμια με το μέτωπο ψηλά καθώς σαν κομμουνιστής και σαν άνθρωπος έκαμες το καθήκον σου”, συνέχισε ο Χρίστος Χριστόφιας που τόνισε πως μια ολόκληρη ζωή τον πατέρα του τον ταλαιπωρούσαν τα προβλήματα υγείας αλλά δεν το έβαζε κάτω, και με τη μάνα μας, βράχο ακλόνητο δίπλα σου, πάλευες και χαμογελούσες.

Ήσουν ο άνθρωπος που μας έκανε να πιστέψουμε βαθιά και αληθινά στις αρχές, τις αξίες και τα ευγενέστερα ιδανικά που γέννησε ποτέ ο ανθρώπινος νους και μας δίδαξες να δίνουμε, όχι να αρπάζουμε, να αγαπούμε, όχι να χρησιμοποιούμε, να κοιτάζουμε τίμια κατευθείαν στα μάτια τους ανθρώπους, ούτε ψηλά, ούτε χαμηλά και να είμαστε αγωνιστές μέσα στη ζωή, συνέχισε ο Χρίστος Χριστόφιας.

Ο Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε επίσης πως ο πατέρας του ήξερε να αγαπά τους ανθρώπους, τη ζωή, τη φύση και θυμήθηκε πως ανοιχτόκαρδα προσκαλούσε κάθε φίλο για να του μαγειρέψει ο ίδιος, έχοντας τον δικό του τρόπο να δείξει την αγάπη του.

Ο Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε ακόμα πως η επανένωση της Κύπρου και τη επιστροφή στο Δίκωμο έκαιγε τα σωθικά του εκλιπόντος.

Απευθυνόμενος στον πατέρα του, ο Χρίστος Χριστόφιας είπε ακόμα πως η τιμιότητα σου ήταν αγκάθι για πολλούς “και η πίστη σου στην ιδεολογία μας ήταν εμπόδιο για πολλούς”.

Ακολούθως, σημείωσε τη βαθιά αγάπη του πατέρα του για τη νεολαία και το γεγονός ότι “από κάθε αξίωμα που πέρασες είχε προτεραιότητα στους νέους”.

Είπε ακόμα πως το σύνθημα «οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδερφοί μας» ήταν για τον Χριστόφια ευαγγέλιο που αντίκριζε τον κυπριακό λαό Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους ως μία ολότητα.

“Συγκινήσουν εύκολα, δάκρυζες συχνά ανέφερε επίσης και παρατηρώντας πως αυτό υποδείκνυαν πολλοί ειρωνικά, ανέφερε προσθέτοντας πως «δάκρυζες παπά μας γιατί παρέμεινες άνθρωπος, καλοσυνάτος και ευαίσθητος. Αυτή είναι η πιο μεγάλη κληρονομιά που μας αφήνεις».

«Να πας στο καλό παπά μας. Να ξεκουραστείς και να ησυχάσεις. Εμείς, τα εγγόνια της πλύστρας, θα το έχουμε τιμή μας τζιαι καμάρι μας» συνέχισε συμπληρώνοντας ότι εμείς θα μιλούμε πάντα περήφανα για το πώς η ανάγκη έγινε η Ιστορία. Και δεν θα αφήσουμε την Ιστορία να γίνει σιωπή. Και τώρα, και πάντα».

Ζωντανή για πάντα η μνήμη Δ. Χριστόφια στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου, λέει ο Τσίπρας

Η μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια θα μείνει για πάντα ζωντανή στον κοινό μας αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού της στη βάση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ανέφερε ο `Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, το οποίο υπέγραψε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο είχε προηγουμένως ολιγόλεπτη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων στο οποίο έγραψε: “Η Ελλάδα τιμά τον Δημήτρη Χριστόφια και τη μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει με τους αγώνες του για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Αφήνει πίσω του ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην πάλη του λαού της για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή. Η μνήμη του θα μείνει για πάντα ζωντανή στον κοινό μας αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού της στη βάση δίκαιης και βιώσιμης λύσης”.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευε, μεταξύ άλλων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, αναχώρησαν, με τις συνοδείες τους, από το Προεδρικό Μέγαρο για τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, για να παραστούν στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή.

Το θερμό χειροκρότημα για τον Χριστόφια: Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον πρώην Πρόεδρο