Η Τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας, είπε ο Τσίπρας

File Photo: O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των δηλώσεων μετά το ΚΥΣΕΑ. Φωτογραφία: ΕΡΤ




Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κατάσταση αλλά και ο συντονισμός ενεργειών σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, απασχόλησε ο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών & Αμυνας, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις 17:30 μέχρι στις 19:30 ο υπουργός Άμυνας και οι Επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τα όσα συμβαίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο ενώ το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ νωρίς το απόγευμα και αμέσως μετά την επιστροφή του από Ρόδο, Χάλκης και Τήλο όπου περιόδευσε.

  • Στην δήλωση του εξερχόμενος του Μαξίμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε».
  • Για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι: «συμφωνήσαμε να κινηθούμε ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει μέτρα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα».
  • Σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ανάφερε εάν πως εάν προβεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «το μήνυμα που στέλνουμε είναι αυτό της απόλυτης ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

– Από την Χάλκη, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους προς την Τουρκία:

  • Οτι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες από αυτές που έχει σήμερα.
    Οτι οι ένοπλες δυνάμεις του τόπου είναι αξιόμαχες, έχουν υψηλό επίπεδο και ηθικό.
    Τέλος, αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό θα έχει συνέπειες…

Από τη Μάλτα, όσο και από την ακριτική Χάλκη ο Πρωθυπουργος έχει καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα θα απαντά στις προκλήσεις.

Πριν από λίγο, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους για τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στην Κυπριακή ΑΟΖ.

  • Το πρωί της Δευτέρας , ο Γιώργος Κατρούγκαλος ταξιδεύει στο Λουξεμβούργο όπου όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη, θα ενημερώσουν για τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ξεκίνησε το ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο το μήνυμα προς τον θρασύ Ερντογάν εάν κλιμακώσει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: