Ξεκίνησε το ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο το μήνυμα προς τον θρασύ Ερντογάν εάν κλιμακώσει…

File Photo: Το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία: Γραφείο Πρωθυπουργού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία, ειδικά δε εάν συνδυαστεί με την μη επιβεβαιωμένη αλλά με πολλές πιθανότητες γεώτρηση που φέρεται να ετοιμάζουν οι Τούρκοι με το γεωτρύπανο Πορθητής στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα προαναφερθέντα είναι λογικό να παραπέμπουν σε “κλιμάκωση”, αλλά η ελληνική πλευρά δεν θα παίξει το τουρκικό “παιχνίδι”, αναφέρουν πληροφορίες από το χώρο του Πενταγώνου.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποτελεί περισσότερο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό και πολιτικό εάν αποφασίσει ο Ερντογάν να κλιμακώσει με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για λήψη επιπλέον στρατιωτικών μέτρων, απλά παραμένουν εν ισχύ τα όσα ήδη έχουν ληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλη δύναμη του στόλου βρίσκεται “ακροβολισμένη” στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Οι εκτιμήσεις των ιθυνόντων συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία επιθυμεί την κλιμάκωση και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την προκαλέσει, αλλά χωρίς όμως να την “χρεωθεί”. Έτσι εξηγούν και το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιώσει με τον συνήθη προκλητικό της τρόπο την γεώτρηση που φέρεται να ετοιμάζει ή έχει ξεκινήσει.

Με απλά λόγια η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο Ερντογάν πιθανόν να θέλει να προκαλέσει μια κρίση η οποία να κλιμακωθεί όπως είχε γίνει στην περίπτωση των Ιμίων, αλλά η σημερινή στάση της Αθήνας είναι ότι θα αποφευχθούν τα λάθη του 1996. Δηλαδή εάν ο Ερντογάν επιθυμεί να κλιμακώσει είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε, συντονισμένα με ανοικτά όλα τα κανάλια ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία στην Τουρκική πλευρά να προκαλέσει κρίση.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την ελληνική αντίδραση στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: