Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η πορεία εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και η παύση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Νικόλαου Πολύζου, η συμφωνία μεταξύ του κράτους και της κοινοπραξίας (Noble Energy, Shell, Delek Drilling) για το κοίτασμα «Αφροδίτη», οι αποζημιώσεις που επιδίκασε Δικαστήριο για ξυλοδαρμό πολίτη και η διαμαρτυρία των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων έξω από το Προεδρικό, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η εφημερίδα “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Στο άψε σβήσε έδιωξαν τον Πολύζο” γράφει ότι κατηγορήθηκε από την Οικονομική Διευθύντρια του Οργανισμού για μεθόδους εργασιακού εκφοβισμού, για κακή συμπεριφορά, απειλές και άσκηση “μπούλινγκ” τόσο στην ίδια όσο και στους υφιστάμενους του, καθώς και για αδυναμίες στη διοίκηση και διεύθυνση του ΟΚΥπΥ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αποζημιώσεις 400.000 ευρώ για ξυλοδαρμό πολίτη. Αλλού γράφει ότι “στο Προεδρικό οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων, πήραν διαβεβαιώσεις”.

Η εφημερίδα “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Διαζύγιο σύγκρουσης ΟΚΥπΥ με τον Πολύζο” γράφει ότι για περίοδο 18 μηνών, η απασχόληση του ήταν σε δοκιμαστική βάση και πως δύσκολες και προβληματικές ήταν οι σχέσεις του με προϊστάμενους και υφιστάμενους. Αλλού γράφει ότι προβλήματα με ιδιώτη εργολάβο αποκομιδής των σκουπιδιών επικαλούνται δύο δήμοι στην Λευκωσία και ένα σύμπλεγμα κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα 24ωρο από την ενημέρωση των κομμάτων από τον Γ. Λακκοτρύπη διαφαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει το νέο συμβόλαιο με την κοινοπραξία του «Αφροδίτη» για ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Πληγή του ΓεΣΥ το δημόσιο” γράφει ότι πληγή για το ΓεΣΥ αποτελεί ξεκάθαρα πλέον ο δημόσιος τομέας της υγείας με τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία σχετίζονται ή μη με αυτό καθαυτό το Γενικό Σύστημα Υγείας να προκαλούν αναστάτωση και τη χθεσινή απόφαση για παύση του Γενικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ Νικόλαου Πολύζου, που έχει την ευθύνη για τις αναγκαίες αλλαγές, να επιδεινώνουν την κατάσταση. Αλλού γράφει ότι “έκλεισαν δρόμους οι κάτοχοι αξιογράφων” έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 456.000 ευρώ σε πολίτη επιδίκασε το Δικαστήριο για κακοποίηση από αστυνομικούς.

Η εφημερίδα “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Πειραματισμοί σε βάρος των παιδιών” γράφει ότι χωρίς καμία διαβούλευση με καθηγητές, μαθητές και γονείς, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του διαχωρισμού των εξετάσεων σε απολυτήριες και πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αλλού γράφει για αυστηρό μήνυμα από συνδικάτα προς κυβέρνηση, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ σε σχέση με τις απαιτήσεις τους σε βάρος των εργαζομένων αλλά και τις απειλές τους για το ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παράνομα παραχώρηση μεγάλης έκτασης δασικής γης σε εταιρεία για τη δημιουργία πανεπιστημίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Νέα συμφωνία 7.9 δισ. ευρώ με την Noble” γράφει ότι
η Κύπρος κατέληξε σε συμφωνία αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος 18ετίας με τη Noble Energy και τους συνεργάτες της για το κοίτασμα «Αφροδίτη», όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε σε ξένους προσωρινή πρόσβαση στο ΓεΣΥ χωρίς γραφειοκρατία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην παύση του ΓΔ του ΟΚΥπΥ Νίκου Πολύζου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/06/2019

Freedom House: Η ελευθερία του Τύπου υποχωρεί παγκοσμίως, ακόμη και σε δημοκρατικές χώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: