Δεν θα ανεχθούμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το μήνυμα του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV και την Έλλη Στάη. Φωτογραφία: Open TV




Μαραθώνια και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην Έλλη Στάη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι εκβιάζει τον ελληνικό λαό στο θέμα της αυτοδυναμίας.

Δήλωσε επίσης ότι «πετά συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα» και ότι αποφεύγει να εξηγήσει τις θέσεις του για μια σειρά ζητήματα όπως η μείωση των φόρων, ενώ η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που σχεδιάζει, θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας, είπε επίσης ότι το καλοκαίρι του 2018 προβληματίστηκε προκειμένου να διακόψει την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι ήταν σε επικοινωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει λόγο να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Είναι στριμωγμένη και τα κάνει αυτά, δεν έχει ερείσματα, δεν έχει συμμαχίες. Από εκεί και πέρα, έχω πάντα στο μυαλό μου όπως κάθε Έλληνας πρωθυπουργός, ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί αφού έχουμε κάθε μέρα αερομαχίες. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Άλλωστε έχω ξεκαθαρίσει ότι γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν πρόκειται να ανεχθούμε, τελεία και παύλα».

Σημείωσε δε, ότι στο «στρίμωγμα» της Τουρκίας έπαιξε ρόλο και το μεγάλο έργο του East Med. Όσο για το αν γνώριζε – όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος – και αν του είχε πει ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε κατηγορηματικά όχι..

«Στα εθνικά θέματα καλό θα είναι να αφήνουμε στην άκρη την χυδαία μικροπολιτική, γιατί τα εθνικά θέματα αφορούν όλους μας. Αν το ΚΙΝΑΛ έχει άποψη ας μας πει. Και ο κ. Μητσοτάκης επίσης, γιατί και σε αυτά τα θέματα πάλι παίζει άμυνα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Αποστολάκη, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα είμαστε μόνοι μας, είπε ότι «αναφέρεται σε σχεδιασμό που υπάρχει για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε απειλή μόνοι μας και όχι να περιμένουμε πότε θα κινηθούν οι σύμμαχοί μας».

Ασφαλιστικό Πινοσέτ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ασφαλιστικό, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποκρύπτει το πρόγραμμά του, δεν λέει από πού θα βρει τα χρήματα και θέτει σε διακινδύνευση τις συντάξεις.

Ρώτησε ο κ. Τσίπρας: «Ποιο είναι το κύμα μεταρρυθμίσεων για το οποίο μιλά ο κ. Μητσοτάκης με το οποίο θα δελεάσει τους εταίρους; Γιατί δεν το ανακοινώνει, γιατί δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό; Γιατί δεν εξήγησε ποιο είναι το σχέδιο για την εκ νέου μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος; Ποια είναι η μεταρρύθμιση που θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα;».

Στη συνέχεια, αναλυτικά είπε για το ασφαλιστικό και την πρόταση του κ. Μητσοτάκη: «Είπε ότι θα δώσει τις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Όταν κάνεις μία μεταρρύθμιση που κοστίζει, πρέπει να πεις και από πού θα βρεις τα χρήματα για να καλύψεις την τρύπα. Γιατί, για το μόνο που δεν έχει μιλήσει αναλυτικά, είναι τι σκοπεύει να κάνει στο ασφαλιστικό. Εμείς λέμε ότι είναι ‘ασφαλιστικό Πινοσέτ’, όπως είπε και ο βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Καραγκούνης, αλλά ο ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει. Αυτό που σημαίνει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, είναι ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όταν όμως ιδιωτικοποιείς τις επικουρικές συντάξεις, και υποχρεωτικά από το 2021 οι ασφαλισμένοι θα δίνουν τις εισφορές τους στο ταμείο της επικουρικής, τότε θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό, καθώς δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να πληρώνουν στο δημόσιο ταμείο και να μην υπάρξει μαύρη τρύπα. Γιατί δεν μας λέει πως θα καλύψει το κενό».

«Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Γιατί αν προκύψει μία μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει 1,2 εκατ. συνταξιούχους, όχι μόνο να μην πάρουν την 13η που δώσαμε εμείς, αλλά να πάμε ξανά στο σενάριο της μείωσης, της προσωπικής διαφοράς – δηλαδή αυτό που κερδίσαμε από το ΔΝΤ για να μην περικοπούν οι συντάξεις – και ξυπνήσουν ένα πρωί και δουν ότι οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί, αυτό είναι το σημαντικό. Όταν υπάρξει μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε περικοπή των συντάξεων αυτό είναι το θέμα. Μία γενικόλογη δέσμευση, ‘μην στεναχωριέστε, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις’, όταν προτείνεις μία μεταρρύθμιση που προκαλεί τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να πεις πού θα βρεις τα λεφτά».

Μεταθέτει τη μείωση των φόρων

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πολιτικό του αντίπαλο, καταλογίζοντάς του ότι ακόμη και στο θέμα της μείωσης των φόρων, δεν είναι συγκεκριμένος: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 2019 δεν θα κάνει καμία μείωση φόρων, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τρία χρόνια τώρα προβάλλει το τρίπτυχο ‘μείωση φόρων, επενδύσεις και καλύτερες δουλειές’. Ωστόσο εκείνοι, όταν κυβέρνησαν είχαν την μεγαλύτερη αποεπένδυση, εμείς αντίθετα είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων την τελευταία δεκαετία. Επίσης παραλάβαμε την ανεργία στο 28% και την μειώσαμε εννέα μονάδες. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια, έχει ανατραπεί η αναλογία ανάμεσα στην μερική και την ολική απασχόληση, παρότι αληθεύει ότι είναι κακοπληρωμένες οι θέσεις εργασίας – και για αυτό είμαστε εδώ με την αύξηση του 11% που κάναμε και με την διασφάλιση της εργασιακής νομοθεσίας. Εκείνοι φθάσανε την ανεργία στο 1 εκατομμύριο».

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε πως «όταν ακούω το τρίπτυχο του κ. Μητσοτάκη, μου θυμίζει το ‘λεφτά υπάρχουν’ που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου για να κερδίσει τις εκλογές το 2009. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλά τρία χρόνια για χαμηλότερη φορολογία, τώρα λέει ‘ξεχάστε την μείωση των φόρων το 2019 από το 2021, αν και εφόσον δελεάσουμε τους εταίρους με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων και τους πείσουμε να μειώσουν τα πλεονάσματα’. Εγώ ρωτώ, γιατί να δελεάσουμε για μείωση των πλεονασμάτων, αφού έχουμε καταθέσει συγκροτημένο σχέδιο για να μειωθούν τα πλεονάσματα κατά 1% χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία; Γιατί δεν το υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης, αφού είναι 5,5 δισ. από τις θυσίες του ελληνικού λαού; Αυτό μπορεί να μας επιτρέψει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις άμεσα, είναι τα μέτρα που πήραμε και αυτά που έχουμε εξαγγείλει για το 2020».

Κριτική σε Καραμανλή

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κώστα Καραμανλή, με αφορμή την εμφάνισή του μετά από δέκα χρόνια και παράλληλα έκανε μία αναδρομή από το 2009 και μετά. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: «Μετά από 10 χρόνια σιωπής, θα περίμενα να έχει και μία δόση αυτοκριτικής και για τα δικά του πεπραγμένα. Δεν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός σε μνημόνια, ήταν όμως ο πρωθυπουργός που άφησε ανοικτή την πόρτα για τα πάμε στα μνημόνια. Παρέδωσε 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα και στην συνέχεια επέλεξε να φύγει.

Ο επόμενος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) μάλλον δεν κατάλαβε τι συνέβαινε και οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ χωρίς να πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού και μετά και εκείνος έφυγε. Ο κ. Σαμαράς στην συνέχεια, παρέδωσε την χώρα στο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, λεηλατημένη και με άδεια ταμεία. Ο κάθε ένας όμως από τους πρωθυπουργούς αυτούς, είχε διαφορετικές ευθύνες. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια».

Είπε ακόμη, ότι ασκούσε κριτική στον Κώστα Καραμανλή όταν ήταν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του 4% και απέρριψε τις αιτιάσεις ότι δεν του άσκησε κριτική κατά τη δική του πρωθυπουργική θητεία, για τα πεπραγμένα της καραμανλικής περιόδου. Σημείωσε ακόμη, ότι «ο Κώστας Καραμανλής δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που οδήγησε στα μνημόνια, γιγάντωσε ένα πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Θα ήταν πολύ ωραία να ήμουν κι εγώ όπως ο κ. Καραμανλής πρωθυπουργός και να μοίραζα 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα». Του αναγνώρισε ωστόσο, ότι προσπάθησε να βάλλει τάξη στην ασυδοσία των μέσων ενημέρωσης και απέτυχε, και παραδέχθηκε ότι και η δική του κυβέρνηση έδωσε την ίδια μάχη. Σε ερώτηση δε, για τη «καραμανλική συνιστώσα της κυβέρνησης», είπε ότι υπήρξαν και ακόμη υπάρχουν κάποια στελέχη της ΝΔ που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς έχει ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis

Σε ερώτηση για τον «Ρασπούτιν της κυβέρνησης που κατονόμασε ο Αντώνης Σαμαράς τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο», είπε ότι ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε την χώρα, αλλά και για την υπόθεση Novartis. Εξήγησε ότι όταν η χώρα μας είχε 4 δισ. δαπάνη μεγαλύτερη από άλλες χώρες της Ευρώπης με ίδιο πληθυσμό και όταν οι μόνες τιμές φαρμάκων που δεν μειώνονταν εν μέσω μνημονίων ήταν της Novartis, «κάπου υπάρχει θέμα. Έχουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο, με εμφανείς πολιτικές ευθύνες που πλήρωσε ο Έλληνας πολίτης. Εμείς, το ποινικό σκέλος της υπόθεσης το στείλαμε πίσω στην Δικαιοσύνη για να το διερευνήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει:

«Ο κ. Σαμαράς έκανε μηνύσεις σε δικαστικούς λειτουργούς, τώρα κατονομάζει με το παρατσούκλι τον κ. Παπαγγελόπουλο – ο κ. Σαμαράς που προέβη σε αυτή την δήλωση, να έχει το θάρρος να το εξηγήσει. Όμως ο κ. Σαμαράς που έχει πολιτικές ευθύνες και διερευνάται για τις ποινικές ευθύνες, βγαίνει και λέει ότι θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το ερώτημα όμως είναι για τον κ. Μητσοτάκη: αυτή είναι η πολιτική του επιλογή να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και να κάνει ειδικά δικαστήρια;».

Ο κ. Μητσοτάκης πετάει τη μπάλα στην εξέδρα

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τη ΝΔ για μεγάλη προεκλογική δαπάνη στο διαδίκτυο την ώρα που χρωστά εκατομμύρια ευρώ από τα δάνειά της και υπαινίχθηκε αδιαφανή χρηματοδότηση. Είπε ακόμη, ότι «ο κ. Μητσοτάκης θυμίζει ομάδα που έχει παρατάξει 11 παίκτες στην άμυνα και πετάει συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα, αρνείται την αντιπαράθεση, δεν κάνει ντιμπέιτ. Αυτό που θέλει, είναι ο ελληνικός λαός να μην γνωρίζει τις θέσεις του, ώστε αν έλθει στην εξουσία να μπορεί να εφαρμόσει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα».

Σε ερώτηση για το πώς θα γυρίσει το παιχνίδι, απάντησε ότι «στις ευρωεκλογές η ΝΔ πήρε 1,850.000 ψήφους. Κανείς δεν έχει κυβερνήσει με λιγότερες από 2 εκατ. ψήφους. Η απάντηση είναι ότι οι εκλογές είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι. Όταν ανοίξουν οι κάλπες την 7η Ιουλίου, δεν θα υπάρχουν μέσα οι ψήφοι των ευρωεκλογών. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα προσέλθει με διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει δημιουργήσει μία ψυχολογία παράστασης νίκης. Αυτό οφείλεται στο ότι ενώ μπορούσα να περιμένω τρεις μήνες, είχα τη δημοκρατική ευαισθησία να πάω αμέσως σε εκλογές. Έβαλα πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, γιατί μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα είχε συνέπειες και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα. Ανέλαβα την ευθύνη έχοντας αυτό το ψυχολογικό ντεζαβαντάζ».

Για τον κόσμο που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν είναι συριζαίοι το 36%, αυτοί που μας ψήφισαν το 2015. Ανήκουν στον κορμό της δημοκρατικής παράταξης και μας έδωσαν ένα δάνειο το οποίο εμείς το αξιοποιήσαμε βγάζοντας την χώρα από τα μνημόνια». Εξηγώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι υπήρξε έκφραση δυσαρέσκειας από κόσμο που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και του το αναγνωρίζει – αλλά το ήθελε πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα συνεργασίας και όχι αλαζονείας

Για τη αυτοδυναμία της ΝΔ ή για μεγάλο συνασπισμό μετά από τις εκλογές, απάντησε: «Όποιο κόμμα κερδίσει τις 50 έδρες μπόνους, θα είναι εκείνο που θα σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό έγινε στις εκλογές του 2012 και στις δύο εκλογές του 2015. Αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι παραμύθια με δράκους που δεν υπάρχουν. Εσείς πιστεύετε ότι αν δεν κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα πυροβολήσει τα πόδια του και θα εγκαταλείψει τις 50 έδρες; Τα λέει αυτά γιατί στην ουσία συμφωνεί ότι τίποτε δεν έχει κριθεί και το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Αυτή η συμπεριφορά όμως του κ. Μητσοτάκη εκπέμπει μία μεγάλη αλαζονεία, απειλεί την κοινωνία, ότι αν δεν πάρει λευκή εντολή θα την τιμωρήσει πηγαίνοντας στις κάλπες το Δεκαπενταύγουστο. Αν πάρει την λευκή εντολή, η αλαζονεία θα γίνει ανεξέλεγκτη».

Στις 8 Ιούλη, αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο μπροστά, θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της συνεργασίας και όχι της αλαζονείας».

Έφερε σαν παράδειγμα ότι ακόμη και με τον Πάνο Καμμένο έκανε συνεργασία για να κυβερνηθεί η χώρα, παρά τις μεγάλες διαφορές τους, κάνοντας εκπτώσεις. Σημείωσε όμως, ότι ήταν το αναγκαίο κακό για να βγούμε από τα μνημόνια. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι σκέφτηκε να διακόψει την συνεργασία νωρίτερα. «Το σκέφτηκα πολύ, αμφιταλαντεύτηκα, είχα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ωστόσο δεν ήταν διασφαλισμένη η κυβερνητική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είχα δύο ‘τέκνα’: την Συμφωνία των Πρεσπών και την έξοδο από τα μνημόνια, και ήθελα να τα διασώσω και τα δύο». Όσο για το πού κόλλησε η συμφωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε ότι ήταν δύσκολο το περασμένο καλοκαίρι και οι συγκυρίες δεν ευνόησαν τον σχεδιασμό του. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα κύμα εθνολαϊκισμού με πυρήνα την Χρυσή Αυγή που διαδήλωνε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και το οποίο το αγκάλιασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Όσο για την παρούσα συγκυρία και με ποιον θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα, είπε ότι θα απευθυνόταν σε εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο. «Ακόμη και στο ΚΚΕ θα απευθυνόμουν για ψήφο ανοχής, όπως η κ. Γεννηματά είπε ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι αυτή μία δήλωση που θα στοιχίσει στο ΚΙΝΑΛ» εκτίμησε.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, επανέλαβε ότι «έχει συστημικό πουσάρισμα» και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα πω για κανένα κόμμα – εκτός από τη Χρυσή Αυγή – ότι είναι χαμένη ψήφος. Μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για χαμένη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που πήρε 2,9% στις ευρωεκλογές και δεν μπήκε στην Ευρωβουλή, είναι παρόν σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ ο κ. Βελόπουλος που μπήκε στην Ευρωβουλή είναι εξαφανισμένος. Όλοι εκείνοι που τον είχαν για πέταμα τον κ. Βαρουφάκη τώρα τον βρίσκουν συμπαθητικό. Γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν όσοι μπορεί να αποτρέψουν την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ». Όσο για τον ίδιο τον κ. Βελόπουλο είπε ότι είναι έκφραση του εθνολαϊκισμού, την οποία εξέθρεψε ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Στουρνάρας κάνει φάουλ

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των ευρωπαίων στο πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων, απάντησε: «Φανταστείτε τι μας περιμένει αν δεν κερδίσουμε τις εκλογές».

Σε ερώτηση για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε:

«Εγώ εκτιμώ τον κ Στουρνάρα και θεωρώ ότι είναι ικανός, αλλά είναι πολιτικός, δεν είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Πολλές φορές επιδιώκει να δικαιώσει τις πολιτικές του θέσεις. Είναι θεσμικά λάθος η επιλογή να βάλεις τον υπουργό Οικονομικών που είχε μια συγκεκριμένη πολιτική, να είναι θεματοφύλακας της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης. Έκανε φάουλ και κάνει ακόμη. Μέσα από τις παρεμβάσεις του στο παρελθόν, ενέτεινε μία κινδυνολογία που έστελνε πολίτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Και τώρα, ενώ είμαστε για ένατο τρίμηνο σε ανάπτυξη, βγάζει προβλέψεις με μία μεθοδολογία που υποβαθμίζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης. Έδωσε μία μάχη για να μην βγούμε από τα μνημόνια, λέγοντας ότι δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, και σήμερα έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια. Βγήκαμε τρεις φορές με επιτυχία στις αγορές, έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται για ένατο τρίμηνο. Ας μας εξηγήσουν πώς αυτά συνάδουν με ένα αφήγημα καμένης γης», ζήτησε ο κ. Τσίπρας.

Για τη μεσαία τάξη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεσαία τάξη λέγοντας ότι «σχεδόν λεηλατήθηκε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, στην συνέχεια είχε μία μικρή ελάφρυνση, «αλλά το μεγάλο βάρος δεν της το αφαιρέσαμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 800.000 άνθρωποι έφυγαν από τη μεσαία τάξη την περίοδο 2010 – 2014 και όσοι έμειναν έχασαν 35% του εισοδήματός τους. Κατά την δική μας περίοδο, ενώ έχαναν 2.500 ευρώ, κέρδισαν 600 ευρώ. Όταν όμως έχανες 2500 ευρώ, έχεις νεύρα και δυσθυμία», είπε και πρόσθεσε:

«Η μεσαία τάξη ανήκει στους πολλούς. Αν είσαι σε μία οικογένεια και έχεις τρία παιδιά και το ένα είναι φιλάσθενο δεν θα το προσέξεις περισσότερο; Δεν θα πάρεις λίγο από το φαγητό από τα δύο παιδιά για να δώσεις στο τρίτο; Δεν θα έπρεπε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έψαχναν στα σκουπίδια; Θα έπρεπε να αφήσουμε το ένα τρίτο της κοινωνίας να περιθωριοποιηθεί τελείως; Πράγματι δυσκολέψαμε κάποιους ανθρώπους αλλά όχι όπως οι προηγούμενοι. Τα 300.000 λουκέτα στην αγορά δεν τα βάλαμε εμείς» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση «ταξική επιλογή», καθώς συνέκρινε το 17% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης, με το 87% των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπενθυμίζοντας πως παράλληλα «δώσαμε ταυτόχρονα μία σειρά ελαφρύνσεις σε αυτούς τους ανθρώπους».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι θα έχει εσωκομματικά προβλήματα μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ας ασχοληθεί με το δικό του κόμμα ο κ. Μητσοτάκης και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μου αρέσει να συζητώ τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας, γιατί πάμε για να κερδίσουμε. Αν κάτι έχει αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις οργανωτικές του αδυναμίες, είναι ότι έχει συνείδηση του ιστορικού του ρόλου, τα στελέχη του έχουν προσανατολισμό. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την μεγάλη ανατροπή είτε όχι, θα πρέπει να βαθύνει τις ρίζες του στην ελληνική κοινωνία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: