Απάντηση στον Ερντογάν αν παραλάβει τους S-400: Δεν θα δεις F-35, περίμενε κυρώσεις…

File Photo:Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους κήπους του Λευκού Οίκου στη διάρκεια δεξίωσης. EPA, Chris Kleponis / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Έκοψε» τα φτερά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο με επίσημη και γραπτή δήλωση του, απάντησε στις πομπώδεις δηλώσεις του ισλαμιστή ηγέτη την Τρίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν θα υποστεί κυρώσεις η χώρα του, εάν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Ήταν τόση η έπαρση του κ. Ερντογάν, ο οποίος λίγο-πολύ παρουσιάστηκε ότι κρατά στο χέρι του τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που προκλήθηκε μεγάλος εκνευρισμός στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ερώτηση του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal ήταν στοχευμένη και αφορούσε τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ειδικά για το θέμα των κυρώσεων. Ρωτήσαμε -επειδή ο Τούρκος πρόεδρος, όπως είπε, όταν υπάρχει πρόβλημα τηλεφωνεί στον κ. Τραμπ-, αν κάποιος από την αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει έστω και μία ένδειξη στην Άγκυρα ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις (στην περίπτωση που δεν ακυρώσει την αγορά των S-400),

Η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε, ότι θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις αμερικανικές επιθυμίες που είναι οι εξής γνωστές:

  • -Ακύρωση της αγοράς του ρωσικού συστήματος
  • -Αγορά του αμερικανικού συστήματος Patriot.
  • -Συνέχιση της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, και
  • -Παραλαβή των F-35 που αγόρασε.

Διαφορετικά, εάν παραλάβει τους S-400, ακυρώνονται όλα τα υπόλοιπα και η Τουρκία μένει εκτεθειμένη στις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA (είναι ο γνωστός νόμος για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής.

Με τα σημερινά δεδομένα, η αμερικανική στάση ΔΕΝ αλλάζει, αλλά ούτε και η τουρκική. Δια στόματος του κ. Ερντογάν υπογραμμίστηκε ότι ο ίδιος «δεν γλύφει εκεί που έφτυνε».  Η απόφαση για την εγκατάσταση των S-400 είναι ειλημμένη. Αυτό το γεγονός τον φέρνει αντιμέτωπο με το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνηση και την συντριπτική πλειοψηφία του Κογκρέσου, το οποίο ψήφισε ισχυρούς νόμους ώστε να μην μπορεί κανείς στην αμερικανική κυβέρνηση να αποδεχθεί την εγκατάσταση των S-400.

Σημειώνουμε ότι εάν πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση, αμέσως θα εκλείψει η συμμετοχή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και αμέσως θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των κυρώσεων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ως εξής στη γραπτή ερώτηση του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal:

  • «Ενώ δεν πρόκειται να σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των προμηθειών και της βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα F- 35 και την έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA).
  • Συνεχίζουμε να τονίζουμε τις ανησυχίες μας για το S-400 και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Παραμένουμε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας σχετικά με τις ανησυχίες μας σχετικά με την εξαγορά S-400».

Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση στα αγγλικά:

  • QUESTION by OPEN TV and Hellas Journal:

President Erdogan of Turkey said he expects “no sanctions” if he received the S-400 from Russia. According to Reuters:

His expectation of no sanctions appeared largely based on his personal relationship with President Donald Trump. “I say this very openly and sincerely, our relations with Trump are at a place that I can call really good. … In the event of any issues, we immediately work the phones,” Erdogan said.

CAATSA clearly applies if Turkey takes delivery of the S-400s, and you have told us many times that buying the S-400s means sanctions.

Has anyone in the Administration given Erdogan an indication that the US would defer CAATSA sanctions even though they apply?  Do you still anticipate applying sanctions if Turkey takes delivery of the Russian system?

  • ANSWER by a State Department spokesperson: 

While we are not going to comment on private diplomatic conversations, the United States has consistently and clearly stated that Turkey will face very real and negative consequences if it proceeds with its S-400 acquisition, including suspension of procurement and industrial participation in the F-35 program and exposure to sanctions under the Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (CAATSA). 

We continue to highlight our concerns about the S-400 and the consequences it could have on the U.S. and NATO defense relationships with Turkey.  We remain willing to engage in further discussions with the Government of Turkey regarding our concerns about the S-400 acquisition.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ταγίπ πρόσβαλε τον Τραμπ: Είναι “βιώσιμη επιλογή” οι κυρώσεις η απάντηση των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: