Αεροπορικό κυνηγητό στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο κοντά σε Σάμο και Αγαθονήσι

File Photo: Στιγμιότυπο από την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας Ηνίοχος 2019. Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία




Το διαρκές “μπες-βγες” εντός του FIR Αθηνών από αρχικά μια τετράδα αεροσκαφών της Τουρκίας, έφερε τον μεγαλύτερο αριθμό των παραβιάσεων, μετά από ολιγοήμερη παύση λόγω της Μουσουλμανικής θρησκευτικής εορτής που είναι σε εξέλιξη, το Μπαϊράμι.

  • Ωστόσο οι πτήσεις στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο που έχει πολλά μικρά νησιά και μικρονήσους έφερε και την υπερπτήση στο Αγαθονήσι. Μετά την αρχική τετράδα αεροσκαφών, ακολούθησε ακόμη ένα ζευγάρι F-16 της Τουρκίας, την στιγμή μάλιστα που καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του κυνηγητού, στον αέρα ήταν ελληνικά F-16 από μια Σμηναρχία μάχης και μια πτέρυγα.

Αερομαχία δεν έγινε διότι μόλις προσέγγιζαν τα ελληνικά αεροσκάφη, τα τουρκικά εγκατέλειπαν το ελληνικό FIR και μόλις έβρισκαν την ευκαιρία έκαναν την επόμενη παραβίαση.

  • Οι γείτονες ήθελαν να τσεκάρουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής αεράμυνας, μόλις μία μέρα μετά την εντολή για έκτακτη ενεργοποίηση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ίσως να πίστευαν πως θα ήταν πιο πεσμένα τα αντανακλαστικά λόγω του γεγονότος της Μουσουλμανικής θρησκευτικής εορτής μιας και αυτές τις μέρες υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο, αυτό φάνηκε πως δεν “χαλάρωσε” τα συνεχή μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στην Πολεμική Αεροπορία.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 5η ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (2x2F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 (2x1F16)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 6

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 12

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 46

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : Κεντρικό Αιγαίο

1. Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπερπτήση που πραγματοποίησε τουρκικό Α/Φ F-16 στις 11:01 άνωθεν ν. Αγαθονησίου στα 26.000 πόδια.

2.Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: