Τα ιπτάμενα τάνκερ, οι αερομαχίες, η κηροζίνη και το «ξύλο» στον ουρανό του Αιγαίου

Boeing KC-135R Stratotanker. Photo , Source , Turkey – Air Force




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Με ιπτάμενα τάνκερ (KC-135 Stratotanker) υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα- πριν την έναρξη της άσκησης «Θαλασσόλυκος»- οι γείτονές μας, τα αεροσκάφη που προορίζονται για να κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, όπως λένε αξιόπιστες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία.

  • Μια μέθοδος που ουσιαστικά δίνει σαφέστατα πολύ μεγαλύτερο χρόνο παραμονής των αεροσκαφών στον αέρα ώστε να επιδοθούν στο διαρκές «μπες- βγες» εντός του FIR Αθηνών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των τουρκικών F-16 που ξεκινούν μια είσοδο στον Ελληνικό Εναέριο χώρο από την «πύλη» Λήμνου- Λέσβου και αφού έχουν αναχαιτιστεί από τα Ελληνικά φτερά εγκαταλείπουν, κινούνται στο όριο του FIR, ανεφοδιαζόμενα από τα ιπτάμενα τάνκερ και επαναλαμβάνουν την είσοδο είτε στο κεντρικό Αιγαίο, είτε στο Νότιο.
  • Επιπλέον η Τουρκική πολεμική αεροπορία γνωρίζει πολύ καλά, πως απ’ όπου κι αν απογειωθεί Ελληνικό μαχητικό για αναχαίτιση ή και αερομαχία- εφόσον το Τουρκικό αεροσκάφος δεν εγκαταλείψει τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο- θα το κάνει με τις δεξαμενές του σε πλήρη φόρτωση ώστε να έχει τη δυνατότητα παραμονής στον αέρα όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς κανείς δεν ξέρει κάθε φορά ποια θα είναι η Τουρκική τακτική. Από την στιγμή που τα Τουρκικά αεροσκάφη εγκαταλείψουν το FIR Αθηνών και κινηθούν στο όριο, οι Έλληνες ιπτάμενοι έχουν το ρόλο κυνηγού σε καρτέρι και περιμένουν την επόμενη κίνηση των αντιπάλων τους.

Πάντως τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με καταγραφές και μαρτυρίες που έχουν ακούσει οι κατάλληλοι άνθρωποι, επιφορτισμένοι με αυτή ακριβώς την πολύτιμη πληροφορία, δεν είναι λίγες οι φορές που τα καύσιμά τους δεν αρκούν για να συνεχίσουν τα παραβατικά τους «τσαλίμια» και σ’ αυτό έρχεται να συνδράμει το KC-135, ιπτάμενο τάνκερ της Τουρκίας που έχει βρεθεί στα Ελληνικά ραντάρ να κινείται στο όριο του FIR Αθηνών.

  • Πέφτει «ξύλο» κάθε μέρα

Ωστόσο οι μαρτυρίες που δίνουν πιλότοι των μαχητικών, αλλά και ανώτατοι επιτελείς, στην αεροπορική «argo» σημειώνουν πως λίγο πριν τις ημέρες των εορτών του Πάσχα και μέχρι σήμερα που είναι σε εξέλιξη η άσκηση θαλασσόλυκος, «πέφτει ξύλο» στον αέρα του Αιγαίου και τα διαρκή μηνύματα που αποστέλλονται είναι το διαρκές Ελληνικό αεροπορικό δόγμα, ότι η τελευταία προσγείωση ανήκει πάντα στους ιπταμένους και τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Οι περιπτώσεις ιδιαίτερα νευρικών πιλότων της Τουρκίας ή και γιατί όχι ατζαμήδων δεν είναι λίγες κι αυτά τα συμπεράσματα έχουν βγει μετά από μελέτη είτε στα debriefing στις πολεμικές μοίρες είτε στο επιτελείο με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στα ραντάρ που φαίνονται ξεκάθαρα όλες οι κινήσεις των αεροσκαφών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι εντολές που δίδονται προς τα πληρώματα επιφυλακής είναι να διατηρούν μονίμως τις αποστάσεις που πρέπει από τα Τουρκικά μαχητικά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν ακόμη περισσότερο.

Εκείνη τη στιγμή, όπως λένε ιπτάμενοι των Ελληνικών μαχητικών εκτός από ψύχραιμοι, έχουν έναν κύριο σκοπό, να «τελειώνουν το ταχύτερο δυνατό» με το ίχνος που έχει εισβάλει στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο. Έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν, ακόμη και σε κλάσματα δευτερολέπτου κι αυτό αποτελεί ένα ποιοτικό στοιχείο που τους κάνει πάντα να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε πιλότους απ’ όλο τον κόσμο.

Με ενισχυμένη ασπίδα το ΠΝ απέναντι στον θαλασσόλυκο

Κι’ ενώ αυτά συμβαίνουν στον αέρα, στην θάλασσα εν τω μέσω του “Θαλασσόλυκου” που έχει αρχίσει για τα καλά πλέον η ανάπτυξη του Τουρκικού Στόλου κι εκεί τα γεγονότα δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα Ελληνικά πληρώματα έχουν καταγράψει στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων τους, τις παραβατικές κινήσεις που κάνουν μονάδες επιφανείας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

  • Οι επιτελείς του πενταγώνου και του Ελληνικού στόλου, πήραν την απόφαση να ενισχυθεί αισθητά πλέον η παρουσία των πολεμικών σκαφών της χώρας μας, τα οποία ήδη έχουν στείλει σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό από τις προκλήσεις στις οποίες προχωρούν τα πληρώματα των Τουρκικών πλοίων.

Φυσικά η Τουρκία, διεξάγει την ετήσια μεγάλη διακλαδική της άσκηση κι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο Ελληνικό πεντάγωνο γνωρίζουν πως περνούν δυο «κολασμένες εβδομάδες» που πρέπει από τη μια να υπάρχει απόλυτη ψυχραιμία κι από την άλλη πλευρά να δίδονται μονίμως οι πρέπουσες απαντήσεις σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Συνεχίζουν να “γράφουν” μεγάλους αριθμούς οι τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: