Σεισμός 4,7 ρίχτερ μεταξύ Ζακύνθου και Πελοποννήσου, 19 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα

File Photo: Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στην Κούβα. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19:57 στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της πόλης της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν έντασης 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Πελοποννήσου, 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Αμαλιάδας με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Μέχρι τις 20:45 δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας,

Πάντως, όπως επεσήμανε ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, από τη πρώτη στιγμή οχήματα της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν περιπολίες σε περιοχές της Ηλείας, ώστε να διαπιστωθεί έναν έχουν προκληθεί τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

ΕΞΑΛΛΟΥ΅Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 00:27 οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου σε θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας, στον νομό Ηλείας –ή 217 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Όπως είπε στο Πρώτο Θέμα ο καθηγητής Γεωλογίας το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας καταγράφηκαν άλλες δύο δονήσεις, σήμερα το πρωί, ενώ μικρότεροι σεισμοί καταγράφονται τον τελευταίο μήνα- οι περισσότεροι, πάντως, δεν γίνονται αισθητοί.

«Είχαμε το πρωί δυο σεισμούς της τάξεως των 3,5 και 3,6 ρίχτερ και το απόγευμα είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 4,1 και έναν ακόμη σεισμό της τάξεως των 4,7 ρίχτερ. Η αλήθεια είναι ότι η Ηλεία και το Ιόνιο πέλαγος είναι μια ευαίσθητη περιοχή και είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουμε την εμπειρία από προηγούμενους σεισμούς στην περιοχή και γενικότερα υπάρχει μια αυξημένη επιστημονική επιτήρηση στην περιοχή. Έχω επικοινωνήσει με τους φορείς στην Ηλεία και όλα πηγαίνουν καλά. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και παρακολουθούμε το φαινόμενο», είπε ο κ.Λέκκας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, τον τελευταίο μήνα καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας πολλοί μικροί σεσμοί. Το στοιχείο που προκαλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι το αυξανόμενο μέγεθος σ΄αυτή τη σεισμική δραστηριότητα, επισήμανε ο κ. Λέκκας.

Πρόσθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από χαρτογραφημένο πλαίσιο ρηγμάτων και επισήμανε ότι η περιοχή βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση από την επιστημονική κοινότητα, κυρίως γιατί οι δονήσεις έχουν μικρό εστιακό βάθος και είναι πιθανό να έχουν συνέπειες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κ. Συνετού
13/05/2019 20:12

Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: