Σε παραίτηση καλούν τον Μπαρ οι Δημοκρατικοί για τη διαχείριση του πορίσματος Μιούλερ

File Photo: Senator Lindsey Graham (R-S.C.) whispers with Senator Sheldon Whitehouse (D-R.I.) as US Attorney General William Barr testifies before the Senate Judiciary Committee’s hearing on ‘The Justice Department’s Investigation of Russian Interference with the 2016 Presidential Election’ on Capitol Hill in Washington, DC. EPA, TOM BRENNER




Οι βασικοί διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών κάλεσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του απέναντι στον αμερικανικό λαό, μετά τους χειρισμούς που έκανε για την διαχείριση της δημοσιοποίησης του πορίσματος του Ρόμπερτ Μάλερ, σχολιάζει το “Politico.”

  • “Νομίζω ότι έχασε την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού. Πιστεύω ότι πρέπει [να παραιτηθεί] απάντησε χθες το βράδυ στην Αϊόβα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου για το αν ο Μπαρ θα πρέπει να παραιτηθεί.
  • Η Δημοκρατική Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν έγραψε στο Twitter: “O υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ εξευτελίζει [την δικαιοσύνη] και οι ανησυχητικές προσπάθειές του να υποβαθμίσει την αναφορά του Μάλερ δείχνουν ότι δεν είναι ένας αναξιόπιστος ηγέτης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Πρέπει να παραιτηθεί και με δεδομένα τα γεγονότα που περιγράφονται στην αναφορά του Μάλερ, το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργοποιήσει την διαδικασία αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον πρόεδρο Τραμπ.”

Αρκετοί από τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών ρώτησαν χθες τον Μπαρ αναφορικά με την έκθεση του Μάλερ στην διάρκεια μιας κατάθεσης που έδωσε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι παραπλάνησε τους Αμερικανούς, όταν ο ίδιος προχώρησε στην δημοσιοποίηση μιας τετρασέλιδης σύνοψης για το πόρισμα του Μάλερ, πριν από την δημοσιοποίηση της επεξεργασμένης έκθεσης για την έρευνα, που έγινε σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

  • Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε να είχε αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την εποπτεία της έρευνας, καθώς πριν από έναν χρόνο είχε γράψει ένα υπόμνημα χαρακτηρίζοντας την έρευνα του Μάλερ ως “μία πλήρη παρανόηση.”

Η Δημοκρατική Γερουσιαστής Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια δήλωσε σε μία ομάδα δημοσιογράφων μετά τις ερωτήσεις που υπέβαλε χθες στον Μπαρ στην διάρκεια της ακρόασής του στην Γερουσία, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης “έχει απολέσει πλήρως την αξιοπιστία του.”

Ο ίδιος είπε κατά τις ερωτήσεις που δέχθηκε από την Χάρις ότι επέλεξε να μην κατηγορήσει τον πρόεδρο Τραμπ για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, αφού διάβασε το πόρισμα του Μάλερ, χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει στις αποδείξεις που είχε συλλέξει ο Μάλερ στην έρευνά του.

  • Ο Μπαρ υποστήριξε ότι οι ενέργειές του ήταν σύμφωνες με την πρακτική που ακολουθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Ο ίδιος πήρε την απόφαση και δεν αξιολόγησε τις αποδείξεις,” επεσήμανε η Χάρις. “Κανένας αξιόπιστος εισαγγελέας δεν θα προχωρούσε στην λήψη κάποιας απόφασης για το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, χωρίς να επεξεργαστεί τις αποδείξεις,” επεσήμανε η Χάρις.

Η Χάρις έγραψε αργότερα στο Twitter ότι αυτό που είδε από τον υπουργό Δικαιοσύνης στην διάρκεια της κατάθεσής του ήταν “απαράδεκτο” κι ότι “ο Μπαρ πρέπει να παραιτηθεί τώρα.”

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ κάλεσε επίσης, τον Μπαρ μέσω του Twitter να παραιτηθεί, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να υπογράψουν ένα επίσημο αίτημα στην ηλεκτρονική σελίδα του για τις εκλογές του 2020, αν συμφωνούν με την πρόταση αυτή.

Το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’Ρουρκ από το Τέξας δήλωσε ότι ο Μπαρ έχει “εκπέσει της ευθύνης που ανέλαβε στην χώρα μας” και πρέπει να παραιτηθεί.

  • Η Δημοκρατική Γερουσιαστής Κίρστεν Γκίλιμπραντ, που διεκδικεί επίσης, το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών υποστήριξε με ανάρτησή της στο Twitter, πως ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει να διερευνήσει την διαχείριση της δημοσιοποίησης του πορίσματος του Μάλερ από τον Μπαρ, ενώ μία τέτοια εξέλιξη, έχει την υποστήριξη κι άλλων Δημοκρατικών Γερουσιαστών.
  • Αργότερα χθες, η ίδια έδωσε νέα ώθηση στις απαιτήσεις που έχει δημοσιοποιήσει γύρω από τον Μπαρ και τους χειρισμούς του, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

“Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ πρέπει να παραιτηθεί. Σήμερα απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία του προέδρου κι όχι για να εργαστεί υπέρ του αμερικανικού λαού. Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε να πει την αλήθεια, ενώ αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές προπαγάνδας πρέπει να σταματήσουν,” έγραψε χαρακτηριστικά η Γκίλιμπραντ στο Twitter.

Πριν από την κατάθεση του Μπαρ στην Γερουσία, ο Χουλιάν Κάστρο πρώην υπουργός Κατοικιών και Αστικής Ανάπτυξης είχε γράψει την Τρίτη στο Twitter, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης “παραπλάνησε σκόπιμα τους Αμερικανούς προκειμένου να συγκαλύψει την προσπάθεια διάπραξης εγκλημάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ.” Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει “να παραιτηθεί από την θέση του ή να βρεθεί αντιμέτωπος άμεσα με μία έρευνα αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ίδιος επέμεινε στην άποψή του αυτή, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, μετά την κατάθεση του Μπαρ στην Γερουσία.

  • “Ο υπουργός Δικαιοσύνης δίνει όρκο για την υπεράσπιση του Συντάγματος των ΗΠΑ, ενώ σε κάθε περίσταση γίνεται ξεκάθαρο ότι αντί γι’ αυτό, ο [σημερινός] υπουργός Δικαιοσύνης προσπαθεί να είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός δεν είναι ο ρόλος του υπουργού Δικαιοσύνης,” είπε ο Κάστρο δημοσιοποιώντας την ανακοίνωσή του.

Από την άλλη μεριά, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς σχολίασε θετικά τα χρόνια υπηρεσίας του Μπαρ, γράφοντας στο Twitter ότι “οι Δημοκρατικοί εξευτελίζουν και ταπεινώνουν μόνο τους εαυτούς τους με τις αβάσιμες επιθέσεις τους κατά ενός τέτοιου υπηρέτη του δημοσίου συμφέροντος.”

02/05/2019 09:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Καθηγητές με όπλα στα σχολεία της Φλόριντα προς αποφυγή μακελειού, τύπου Πάρκλαντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: