Ο Τραμπ θα χάσει τις εκλογές μόνο από ένα αριστερό: Οι υπόλοιποι είναι για …πρόγευμα!

File Photo: Ο Μπέρνι Σάντερς. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η προεκλογική περίοδος στην Αμερική, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, δείχνει πόσο προβληματικό είναι το πολιτικό σύστημα της υπερδύναμης. Δεν είναι η πολυπλοκότητά του που ενοχλεί, όσο ότι επιτρέπει στον κάθε πικραμένο πολιτικό να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία, έτσι για την πλάκα του.

  • Στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια. Διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα πάνω από 20 πολιτικοί και οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα παρουσιαστούν και άλλοι. Ανάμεσα στους τελευταίους εμφανίστηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ένας μεγάλος -είναι η αλήθεια- φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου, που ευεργετήθηκε από τους πλούσιους Κύπριους της Αμερικής, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την υποστήριξη του, χρηματοδοτώντας με μερικά εκατομμύρια τις εκστρατείες του.

Μας τα χάλασε με το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, όταν πείστηκε από την τότε ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους και του Ντικ Τσέινι ότι είναι η καλύτερη λύση για την Κύπρο, ενώ στην πραγματικότητα εκείνο το άθλιο κείμενο γράφτηκε για να ικανοποιήσει την κατοχική δύναμη Τουρκία. Όμως θεωρώ ότι σύντομα κατάλαβε το σφάλμα του, παρά το γεγονός ότι δεν είπε την αναγκαία συγνώμη, ως όφειλε.

Σας γερουσιαστής ήταν γενικά άψογος. Σαν αντιπρόεδρος -από τη μία στιγμή στην άλλη- έγινε φίλος του Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτή του η στάση έδειξε έλλειψη σοβαρότητας.

  • Το θέμα, βεβαίως, είναι τι συμφέρει στην Αμερική, αν και το εκλογικό σύστημα δίνει το δικαίωμα στις κοινότητες, όπως η εβραϊκή πρωτίστως, αλλά και σε άλλες, να επιβάλουν τις απόψεις τους.

Συμφέρει, λοιπόν, στην Αμερική η παραμονή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία; Και θα αντέξει η χώρα μία δεύτερη τετραετία του απρόβλεπτου σημερινού προέδρου, ο οποίος μπορεί να λάβει αλλοπρόσαλλες αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα.

  • Διίστανται σίγουρα οι απόψεις και εμείς επειδή δεν ψηφίζουμε στην Αμερική, πρέπει να τηρούμε την αμεροληψία μας και να μην παραβιάζουμε τους κανόνες φιλοξενίας. Όμως η έκφραση γνώμης δεν τιμωρείται.

Η Αμερική χρειάζεται να ξαναβρεί την ηρεμία της, και να κυβερνηθεί με σοβαρότητα και όχι μέσω του Twitter. Δεν βλέπω, με τα σημερινά δεδομένα, να τολμούν οι σοβαροί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να εμπλακούν σε μία βρώμικη εκστρατεία εναντίον του κ. Τραμπ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι ξανά υποψήφιος της συντηρητικής και της ακραίας Δεξιάς. Αυτόματα έχει ένα προβάδισμα.

  • Οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να πάθουν ότι και το 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον τους έστειλε στα τάρταρα. Όσοι το «βλέπαμε» και το λέγαμε υποστήκαμε και «μπούλιγκ».

Ο Τραμπ, λοιπόν, δεν θα νικηθεί με μία νέα Χίλαρι, που φοβάμαι πως θα είναι ο κ. Μπάιντεν. Ένα ακροδεξιό στην Αμερική, τον κερδίζει μόνο ένας αριστερός. Υπομονή μέχρι τον Νοέμβριο του 2020…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Στο σημείο μηδέν η αναμέτρηση στη Μεσόγειο: Η Τουρκία εναντίον όλων, όχι μόνο της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: