Λεμέρ εναντίον Τραμπ: Μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Στιβ Μπάνον για τις ευρωεκλογές

File photo: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. EPA, YOAN VALAT




Μία εβδομάδα πριν διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εξαπέλυσε χθες Κυριακή σφοδρή επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον προσπαθεί να διχάσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η τοποθέτησή του ακολούθησε τη δημοσίευση συνέντευξης του Στιβ Μπάνον, στην οποία ο άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξύμνησε τη Μαρίν Λεπέν, την επικεφαλής του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού γαλλικού κόμματος του Εθνικού Συναγερμού [του πρώην Εθνικού Μετώπου], χαρακτηρίζοντάς την ηρωίδα και προβλέποντας τη νίκη της στις ευρωεκλογές στη Γαλλία.

«Σήμερα, για πρώτη φορά μετά το 1945, οι ΗΠΑ θέλουν το ευρωπαϊκό σχέδιο να αποδυναμωθεί, να εξαφανιστεί», έκρινε ο Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο BFMTV. «Οι ΗΠΑ θέλουν μια αδύναμη και διαιρεμένη Ευρώπη», επέμεινε [1].

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ο Μπάνον προέβλεψε ότι το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα της Λεπέν θα επικρατήσει στις ευρωεκλογές. Ο Εθνικός Συναγερμός προηγείται οριακά στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος LREM (La République en Marche, «Η δημοκρατία μπροστά»), του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία πριν από δύο χρόνια, η Λεπέν ηττήθηκε καθαρά από τον Μακρόν, που διεξήγαγε εκστρατεία άκρως φιλοευρωπαϊκή, κι η ακροδεξιά πολιτικός επιδιώκει να πάρει μια ρεβάνς.

Ο Μπάνον επισήμανε στη συνέντευξή του στη JDD ότι ο Μακρόν μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την προεδρία του, θέτοντας τη Γαλλία στο επίκεντρο των ευρωεκλογών [2].

Ο Τραμπ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Μακρόν την 6η Ιουνίου, στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία για την 75η επέτειο της απόβασης των συμμάχων, εξέλιξης αποφασιστικής σημασίας στην κορύφωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa, Παρίσι

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση: Ωρολογιακή βόμβα η τουρκική οικονομία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: