Ιαπωνία και Ιράν κατηγορούν τον Τραμπ για τα πυρηνικά και αναπτύσσουν τις σχέσεις τους

File Photo: Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Η Ιαπωνία θέλει να διατηρήσει και να αναπτύξει τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς της με το Ιράν δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο Άμπε δήλωσε επίσης στον Ζαρίφ ότι ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε από το Τόκιο «απαράδεκτη» την «κλιμάκωση των εντάσεων που προκαλείται από τις ΗΠΑ» και πρόσθεσε ότι «ενεργούμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ζαρίφ εξάλλου διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ).

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν παύει να αυξάνεται από πέρυσι, και ανέβηκε αισθητά το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας ανησυχητική τροπή.

Η Ουάσινγκτον, η οποία συνεχίζει την εκστρατεία άσκησης της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, σκλήρυνε κι άλλο τις οικονομικές κυρώσεις και ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο περί «απειλής» να διαπραχθούν ιρανικές επιθέσεις, που παρουσίασε ως «άμεση», με στόχο αμερικανικά συμφέροντα και αμερικανικό προσωπικό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι υποψιάζονται πως η Τεχεράνη βρισκόταν πίσω από το «σαμποτάζ» σε δεξαμενόπλοια στα ανοικτά των ΗΑΕ, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν.

16/05/2019 09:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τόκιο, Ιαπωνία

 

Συνάντηση Τραμπ-Μουν Τζε-ιν για την αποπυρηνικοποίηση τον Ιούνιο, στην Οσάκα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal