Από τον «Mini Παρμενίωνα» σε κατάσταση αναμονής οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των εκλογών

File Photo: Άρμα μάχης Leopard II εκτελεί πυρά. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΕΣ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Έναν mini «Παρμενίωνα» ήταν έτοιμες να διεξάγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις εντός των επόμενων ημερών, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Ελληνικό πεντάγωνο, εκτός του ναυτικού Μαραθωνίου για τον οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί με εκτενές ρεπορτάζ, ταυτόχρονα με την άσκηση Καταιγίδα του Πολεμικού Ναυτικού, τα επιτελεία είναι έτοιμα να «παντρέψουν» ασκήσεις μεσαίας κλίμακας που προγραμματίστηκαν για να διεξαχθούν στο Αν. Αιγαίο.

Όμως η «σφήνα» των εθνικών εκλογών που όπως όλα δείχνουν οδεύουν προς την 7η Ιουλίου, μάλλον βάζει φρένο στα επιτελικά σχέδια.

  • Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα και θα ορίσει επίσημα την ημέρα διεξαγωγής της Εθνικής εκλογικής αναμέτρησης, οι πάγιες διαταγές στον Στρατό Ξηράς τουλάχιστον, περιορίζουν οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός των στρατοπέδων, άρα αλλάζουν και οι προγραμματισμοί. Πάντως η προγραμματισμένη από το ΠΝ «Καταιγίδα» όπως διαβεβαιώνουν επιτελείς, θα διεξαχθεί κανονικά και ενισχυμένη, όπως σημείωναν…
  • Ανώτατη πηγή μάλιστα σημείωσε ωστόσο πως η ναυτική «Καταιγίδα», στέκεται ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διεξαχθούν επιπλέον σενάρια τόσο σε ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων που ξεκινούν περίπου τις ίδιες ημερομηνίες με τη ναυτική άσκηση αλλά και κοινή εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τις Ειδικές Δυνάμεις.

Σχεδόν το σύνολο των ασκήσεων, είπε η ίδια πηγή γίνεται σε πολλά σημεία του Αιγαίου, με τα περισσότερα όμως να έχουν ως στοχοποιημένη περιοχή το Νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους, εκεί που συναντά την Αν. Μεσόγειο και βέβαια μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου τυχαίο.

  • Αποτελεί με βεβαιότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα πληρώματα που θ’ ασκηθούν ένα μήνυμα της χώρας προς τις συμμαχικές χώρες, ότι η Αθήνα έχει τη δύναμη και μπορεί να βρίσκεται εκεί που την θέλει το κοινό συμμαχικό συμφέρον.
  • Είναι όμως κι ένα μήνυμα προς την Τουρκία το οποίο είναι σαφές ότι παρά την υπεροπλία του διαθέτει, η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπολογίζουν τα των περισσότερων ή πιο σύγχρονων μέσων.

Πάντως και στη γειτονική χώρα μπορεί να δείχνουν τις ίδιες διαθέσεις σε ρητορικό επίπεδο, όμως οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, αποκλιμακώνουν. Ίσως το έκαναν σε μια προσπάθεια ν’ ασχοληθούν κι αυτοί με τις εσωτερικές τους εκλογές που αφορούν την Κωνσταντινούπολη την οποία θέλει με κάθε τρόπο να γυρίσει πίσω στα χέρια του ο κος. Ερντογάν.

Σε αναμονή ο «Ωρίωνας» των Ειδικών επιχειρήσεων

Ειδικές επιχειρήσεις από τους Έλληνες «σπεσιαλίστες», εντός και κάποιοι εκτός Ελληνικής επικράτειας, FIR Αθηνών αλλά και Λευκωσίας. Τώρα μάλιστα που οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ολοένα και προχωρούν ένα βήμα παραπάνω , με ραγδαίες εξελίξεις που δείχνουν κατά κάποιον τρόπο το μέλλον των χωρών της ενεργειακής συμμαχίας.

  • Με αιχμή, τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Διακλαδικής διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ωρίων 2019», διάρκειας σχεδόν μιας εβδομάδας, βγάζει (;) εκτός εγκαταστάσεων κυρίως τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στα νησιά του Αν. Αιγαίου ενώ θα μετακινηθούν προς άγνωστη κατεύθυνση, τμήματα βατραχανθρώπων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ, το Ειδικό τμήμα Αλεξιπτωτιστών, τη Ζ’ ΜΑΚ. Η 31η ΜΕΕΔ, πιθανότατα θα βρεθεί στην Κύπρο για τη διεξαγωγή άσκησης έρευνας διάσωσης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επαναλαμβάνουμε πως ο σχεδιασμός υπάρχει και είναι έτοιμος προς υλοποίηση, όμως αν ισχύσουν τα έως τώρα διαχρονικά δεδομένα, ότι με την προκήρυξη εκλογών παύουν πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τότε και αυτές οι ασκήσεις, μαζί με τόσα άλλα που απασχολούν τις ΕΔ σε πολλά επίπεδα, θα μπουν στο ράφι της αναμονής.

Πρώτη ηχηρή ημέρα παραβιάσεων μετά τα ΜΟΕ: Οι Τούρκοι δεν ξεχνούν το Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: