2ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων στην Κέρκυρα: Η ιστορία των φιλαρμονικών

Και οι δύο Φιλαρμονικές της Κέρκυρας έχουν καταξιωθεί στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο με πολλούς επαίνους και βραβεύσεις αντίστοιχα.Πηγή φωτογραφίας: fek.gr




Στο ζενίθ του βρίσκεται το 2ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων στην Κέρκυρα, που ξεκίνησε στις 30 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Μαΐου.

  • Στο Σεμινάριο, που συνδιοργανώνουν η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» και η Φιλαρμονική Εταιρία «Καποδίστριας», οι συμμετέχοντες μουσικοί και μαθητές πνευστών οργάνων όλων των επιπέδων έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εμπειρότατους διακεκριμένους Έλληνες και Γερμανούς καθηγητές πνευστών, που είναι μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Έσεν.
  • Συγκεκριμένα, στο σεμινάριο διδάσκουν οι Susanne Wohlmacher (φλάουτο), Harald Hendricks (κλαρινέτο), Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο), Tobias Fuller (τρομπέτα), Klaus Gossman (κόρνο), Andreas Hebeler (τρομπόνι) και Alexander Kritikos (τούμπα).

Το σεμινάριο διεξάγεται στους χώρους των Φιλαρμονικών «Μάντζαρος» και «Καποδίστριας» και γίνεται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» ιδρύθηκε το 1890 και πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Λεωνίδας Βλάχος. Πρώτος δάσκαλος ήταν ο Στέφανος Ρινόπουλος, ενώ η πρώτη της εμφάνιση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε στη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου του 1891, με 40 μουσικούς. Τα χρώματά της είναι το κυανό και το λευκό, τα χρώματα της Ελλάδας. Η χειμερινή της στολή έχει χρώμα βαθύ μπλε, ενώ η θερινή έχει χρώμα λευκό. Το κράνος είναι ασημί με λοφίο από μπλε και λευκά φτερά. Η «Φιλαρμονική Μάντζαρος» ήταν εκείνη που ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακούς Αγώνων του 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη Φιλαρμονική στην Ελλάδα που ενέταξε γυναίκα μουσικό στο Σώμα της (1954). Η Φιλαρμονική έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, την ανώτατη Πνευματική Διάκριση στη χώρα μας αλλά και με τιμητικό βραβείο στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών της Βιέννης το 1996.

  • Φέτος, για πρώτη φορά η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας, συμμετείχε, έπειτα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που κορυφώνονται με την καθιερωμένη μεγαλειώδη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Η αποστολή, αποτελούνταν από 105 άτομα εκ των οποίων τα 75 ήταν μουσικοί.

  • Η Φιλαρμονική Εταιρία «Καποδίστριας» ιδρύθηκε το 1980. H πρώτη της εμφάνιση έγινε στις επίσημες εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς του 1980, με 45 μουσικούς. Τα χρώματά της είναι το μαύρο και το έντονο κόκκινο. Η χειμερινή και η θερινή στολή αποτελείται από κόκκινο σακάκι με μαύρη ζώνη και μαύρο παντελόνι με κόκκινη ρίγα. Το κράνος είναι χρυσαφί με λοφίο από κόκκινα κορδόνια. Στη Φιλαρμονική διδάσκουν αφιλοκερδώς 25 δάσκαλοι ενώ οι μαθητές είναι περίπου 250 άτομα.

Και οι δύο Φιλαρμονικές της Κέρκυρας έχουν καταξιωθεί στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο με πολλούς επαίνους και βραβεύσεις αντίστοιχα.

02/05/2019 13:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Α. Ταπάσκου
Κέρκυρα, Ελλάδα

Στο Μουσείο FOAM του Άμστερνταμ η πρώτη ατομική έκθεση του φωτογράφου Τάιλερ Μίτσελ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: