Το Πεντάγωνο έστειλε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή F-35A της USAF μαζί με ιπτάμενα τάνκερ




ΚΕΙΜΕΝΟ DEFENCE POINT

Τα πρώτα μαχητικά τύπου F-35A Lightning II ανέπτυξε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή και πιο ειδικά στην περιοχή του Κόλπου, η Αεροπορία των ΗΠΑ σύμφωνα με τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ.

Πρόκειται για τέσσερα F-35A Lightning II (AF 15-5180, -5181, -5163, -5176) τα οποία προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Al Dhafra των ΗΑΕ και προέρχονται από το 388ο Σμήνος της Αεροπορίας των ΗΠΑ και από το 419ο Σμήνος της Δύναμης Εφεδρείας της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν στα ΗΑΕ με τη βοήθεια τριών ιπτάμενων τάνκερ προήλθαν από την αεροπορική βάση Hill της Utah και δεν πρόκειται να είναι τα μόνο που θα αναπτυχθούν στη Μ. Ανατολή. Συνολικά 12 F-35A Lightning II θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Πρόκειται για την τρίτη ανάπτυξη του νέου μαχητικού εκτός αμερικανικού εδάφους από το 2015 που παραλήφθηκε το συγκεκριμένο αεροσκάφος από την Αεροπορία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η αποστολή αεροσκαφών F-35A Lightning II στην αεροπορική βάση της Kadena τον Νοέμβριο του 2017 και στην αεροπορική βάση Lakenheath της RAF στη Βρετανία τον Απρίλιο του 2017.

Σύμφωνα με αναλυτές εκτιμάται ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη στην Μ. Ανατολή θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές που προηγούμενος είχαν αναλάβει τα F-22A, δηλαδή συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών για τις δυνατότητες του αντιπάλου, συνοδεύοντας “πακέτα” βομβαρδιστικών και μαχητικών σε αποστολές κρούσης, διοχετεύοντας σε αυτά τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το ολοκληρωμένο συγκρότημα αισθητήρων που διαθέτει.

Τα αμερικανικά F-35A Lightning II θα χρησιμοποιηθούν για το συντονισμό των αποστολών κρούσης συνεργαζόμενα είτε με μαχητικά/βομβαρδιστικά ή με μη επανδρωμένα αεροχήματα ή με τα ιπτάμενα ραντάρ που η Αεροπορία των ΗΠΑ έχει στείλει στην Μ. Ανατολή, αξιοποιώντας το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης MADL [Multifunction Advanced Data Link] και το σύστημα Link 16 που διαθέτει.

Η νέα ανάπτυξη του F-35A Lightning II στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής έρχεται μετά την συμμετοχή των F-35B του Σώματος των Πεζοναυτών τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αποστολή κρούσης στο Αφγανιστάν με τη χρήση κατευθυνόμενων βομβών GBU-32 JDAM (Joint Direct Attack Munitions) κι του ατρακτιδίου πυροβόλου των 25 χλστ τύπου GAU-22. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχαν εξορμήσει από το ελικοπτεροφόρο USS Essex (LHD-2) το οποίο βρισκόταν στον Κόλπο.

Η άσκηση «Μέδουσα» αναδεικνύεται σε μείζονα σχηματισμό στην Ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: