Αλλάζουν οι καιροί… Πως μεταλλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Υπήρξε ένα κόµµα που ξεκίνησε από τα αριστερά, προτού µετατεθεί πολιτικά προς το Κέντρο. Που αποκήρυσσε επί σειρά ετών τον αµερικανικό ιµπεριαλισµό, προτού τελικώς τον εναγκαλιστεί µέσα σε πελάγη ρεαλπολιτίκ ανασύνταξης, ως «ασπίδα» ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα αλλά και ως εφαλτήριο για τη µετεξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόµβο και περιφερειακό «παίκτη».

  • Το ίδιο κόµµα άλλοτε µιλούσε για τα εγκλήµατα του Ισραήλ στη Γάζα. Σήµερα µιλάει για τα οφέλη που επιφυλάσσει για την Ελλάδα η στήριξη από το Ισραήλ. Στην πολιτική του ρητορική, άλλοτε κυριαρχούσε η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Σήµερα, κυριαρχούν τα συµφέροντα του λαού και της χώρας.

Ψιλά γράµµατα πια τα δικαιώµατα, εάν η επίκλησή τους δεν θίγει «εχθρούς» (Τουρκία) αλλά συµµάχους (Αίγυπτο, Ισραήλ, Κίνα).

Είναι το ίδιο κόµµα που ξεκίνησε από τα αριστερά… αλλά συγκυβέρνησε µε τη λαϊκιστική ∆εξιά, προτού τελικώς την αδειάσει για τα µάτια της πάλαι ποτέ σ οσιαλδηµοκρατίας, την οποία άλλοτε αποδοκίµαζε.

Θυµάµαι, πριν αρκετά χρόνια, µια συνέντευξη ενός Γάλλου «φίλου» του τότε ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία είχα δεχτεί µπαράζ τηλεφωνηµάτων διαµαρτυρίας από «φίλους» της παράταξης.

∆ιαµαρτύρονταν επειδή η φράση «σοσιαλιστική δηµοκρατία», που είχε χρησιµοποιήσει ο Γάλλος σε µια αποστροφή του λόγου του, κατέληξε «σοσιαλδηµοκρατία» στο δηµοσιευθέν κείµενο.

  • Προφανώς και είχαν δίκιο. ∆εν είναι το ίδιο, ή µάλλον δεν ήταν το ίδιο, γιατί τώρα τείνει να γίνει στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές, όχι από επιλογή αλλά εξ ανάγκης, για να µπει ένα ανάχωµα στην προέλαση της εθνολαϊκισµού µε µια έκφανση του οποίου, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, έµελλε να αλλάξουν πολλά. Μαζί τους και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι λογικό. Άλλο πράγµα η αντιπολίτευση του 5% και άλλο η διακυβέρνηση σε καιρούς κρίσης.

Κυβέρνηση όµως σήµερα στη χώρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα µπορούσε ίσως να υποστηρίξει κανείς. Κυβέρνηση είναι ο Αλέξης Τσίπρας και υπό τον οµπρέλα του υπάρχει πια το περιθώριο να χωρέσουν πολλοί και πολλά, πολιτικά µιλώντας, ενδεχοµένως όχι από επιλογή αλλά εξ ανάγκης, µπας και καταφέρουµε ως χώρα να κάνουµε τη µετάβαση σε έναν νέο δικοµµατισµό.

Ποια θέση θα έχει ο παλαιός ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν το νέο δικοµµατισµό δεν το ξέρω… Αλλά, στην τελική, ποιος είµαι εγώ να κρίνω… που είχα µπερδέψει τη σοσιαλιστική δηµοκρατία µε τη σοσιαλδηµοκρατία;

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πόσοι ασχολούνται με τις ευρωεκλογές; Το σύνθημα για το μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: