Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις ένοπλες συγκρούσεις στην Λιβύη

File Photo: Άποψη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. EPA, ANDREW GOMBERT
Τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις μάχες που μαίνονται στα περίχωρα της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, εκ των οποίων οι μισοί στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

  • «Οι εκτοπισμοί από τις ζώνες που πλήττονται από τις συγκρούσεις στα περίχωρα της Τρίπολης εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ο Ρεάλ Λεμπλάνκ.

Εξάλλου, «πολλές οικογένειες παραμένουν αποκλεισμένες στο εσωτερικό ζωνών που επλήγησαν από τη σύγκρουση», είπε. Ο ΟΗΕ φοβάται για την ασφάλειά τους· την ίδια ώρα τα τρόφιμα εξαντλούνται.

  • Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ξεκίνησε στις 4 Απριλίου επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της οποίας ηγείται ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ANL) του, που δεν αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο, ο στρατάρχης Χάφταρ ελπίζει ότι θα επεκτείνει την κυριαρχία του στο δυτικό τμήμα της πετρελαϊκής χώρας, έχοντας ήδη υπό τον έλεγχό του το ανατολικό και -πιο πρόσφατα- το νότιο τμήμα της.

  • Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας και τουλάχιστον 300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας τηλεφωνικώς από την Τρίπολη, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Λιβύη, δρ. Σίεντ Τζάφαρ Χουσάιν, δήλωσε πως «οι μάχες πλησιάζουν στο εσωτερικό της Τρίπολης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
12/04/2019 16:02

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αλγερία κατά της κυβερνώσας ελίτ: Τον Ιούλιο οι εκλογές

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal