Γιατί τα κόμματα αγαπούν τους αποστάτες; Ο Μητσοτάκης, ο Δεληκάρης, η κ. Μεγαλοοικονόμου




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τα παλιά τα χρόνια η πολιτική αποστασία εθεωρείτο μίασμα. Μπορεί να ξεχάσει κανείς ότι η λέξη αποστάτης συνόδευε μέχρι το θάνατό του τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη;

Οι απόψεις διίστανται αν οργάνωσε αυτός την αποστασία και αν όσοι εγκατέλειψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου, το 1965, πληρώθηκαν από τους Αμερικανούς για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Τα αμερικανικά έγγραφα που αφορούν αυτό ακριβώς το θέμα, της εξαγοράς δηλαδή, κρατούνται ερμητικά κλειστά μέχρι σήμερα, με την έωλη δικαιολογία, ότι ζούσαν ακόμα μερικοί εκ των πρωταγωνιστών. Τη δικαιολογία είχε προβάλει αρχικά ο Τόμας Μίλλερ, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και ήταν δυστυχώς πειστικός. Και το δυστυχώς αφορά το γεγονός ότι ίσως δεν διαβάσουμε αυτά τα έγγραφα ποτέ, και ενώ έχουμε κατακτήσει τηλεγραφήματα για πρόσφατες υποθέσεις.

  • Χωρίς να κρίνω αυτή τη στιγμή τον άλφα ή τον βήτα πολιτικό εκείνης της περιόδου, διότι πλέον ομιλεί ο ιστορικός και καταγράφει την ιστορία, η αποστασία και ο αποστάτης είναι σίγουρα δύο πολύ άσχημες λέξεις όταν μιλάμε με πολιτικούς όρους.

Αλλά και στο ποδόσφαιρο βρήκε η αποστασία την αναγνώρισή της. Τι φωνάζουν οι φίλαθλοι στις κερκίδες όταν ένας ποδοσφαιριστής εγκαταλείψει την ομάδα τους. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε την περίπτωση του Γιώργου Δεληκάρη, οι νεότεροι ένα σωρό άλλες μεταγραφές, επειδή το τίμημα ήταν μεγάλο. Οι οπαδοί κυνηγούν και εξυβρίζουν τους αποστάτες ποδοσφαιριστές.

Φαίνεται όμως, ότι στις μέρες μας η αποστασία και οι συνέπειες της έχουν εξευτελιστεί. Πολλά μέλη της ελληνικής Βουλής, αλλά και πολιτικοί, έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα κόμματά τους, όπως τα πουκάμισα. Κάθε φορά οι πολιτικοί αρχηγοί καταγγέλλουν την αποστασία, αλλά δέχονται τους αποστάτες στις τάξεις των κομμάτων τους για να διασωθούν οι ίδιοι.

  • Πρόκειται για μία φρικτή κατάσταση. Διότι αποστατώντας οι πολιτικοί προδίδουν τους πολίτες που τους τίμησαν με τη ψήφο τους. Ενώ θα ήταν έντιμη, θαρραλέα και γενναία πράξη, να αλλάξει κανείς στρατόπεδο, αλλά να παραδώσει αμέσως την έδρα του.

Δεν το έπραξαν πολλοί, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν κατηγορίες για χρηματισμό. Προσωπικά δεν έχω στοιχεία, αλλά αναρωτήθηκα πολλές φορές: Γιατί αποστατούν οι πολιτικοί; Επειδή είδαν ξαφνικά το φως; Η μόνη που ζει στον φανταστικό κόσμο της είναι αυτή η κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Είναι δυνατόν αυτή η κυρία -με όσα έχει κάνει- να αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό; Αλλά δεν ευθύνεται αυτή. Όσοι την ψήφισαν ευθύνονται, και αυτήν και άλλους πολιτικούς, που τους εκμεταλλεύονται πολιτικοί αρχηγοί για να νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο…

Χωρίς αμφιβολία, η αποστασία -και κατ’ επέκταση οι αποστάτες- πρέπει να νιώθουν την αγανάκτηση των πολιτών. Κυρίως στην κάλπη. Ο αποστάτης θα είναι για πάντα τέτοιος! Ο Σύριζα, η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ πρωτοστάτησαν στη νέα αποστασία. Και πρέπει να ντρέπονται…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Σε θέσεις “μάχης” η Τουρκία και η Αμερική: Το Πεντάγωνο απειλεί ανοικτά τον Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: