Σε θέσεις “μάχης” η Τουρκία και η Αμερική: Το Πεντάγωνο απειλεί ανοικτά τον Ταγίπ Ερντογάν

US President Donald J. Trump(L), with Alice Johnson (R), whom President Trump pardoned, participates in the 2019 Prison Reform Summit and First Step Act Celebration in the East Room at the White House in Washington, DC, USA, 01 April 2019. EPA, SHAWN THEW
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Την κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών την είχαμε προβλέψει στη βάση καλής πληροφόρησης απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ασχολούνται με την κατοχική δύναμη και τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε γράψει και υποστηρίξει -στη βάση πάντα της πληροφόρησης που είχαμε- ότι η Αμερική δεν θα αποδεχθεί την αγορά, πόσο μάλλον την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο τουρκικό έδαφος.

  • Παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογος του, Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν ξανά πολύ κοντά και συμφώνησαν στο μεγάλο θέμα της Συρίας, η διαφορά με αφορμή τους S-400 αυξήθηκε επικίνδυνα και οι σχέσεις οδηγήθηκαν πάλι στο ναδίρ.

Ο καθένας μπορεί να κάνει την ανάλυσή του και είναι σεβαστή. Όμως τούτη η υπόθεση δεν είναι σαν τις προηγούμενες, όταν η Τουρκία κατάφερνε πάντα να φέρνει βόλτα την Αμερική. Δεν πρόκειται απλά για μία «ανωμαλία» της Ουάσιγκτον. Ομιλούμε για θέματα εθνικής ασφάλειας και στρατηγικών συμφερόντων. Και στα ζητήματα αυτά οι Αμερικανοί είναι σκληροί και εκδικητικοί.

Από την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορούσαν οι πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα οδηγήσει τη σχέση με την Τουρκία σε ρήξη στο πλαίσιο ενός άνευ προηγουμένου εκβιασμού για να αναγκάσει τον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την παραγγελία του ρωσικού συστήματος.

Το πρακτορείο Reuters ηγήθηκε των αποκαλύψεων και αξίζουν συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους του. Καλή πληροφόρηση για το θέμα είχαν και οι δημοσιογράφο του πρακτορείου Bloomberg. Οι Τούρκοι, και δυστυχώς μερικοί αρθρογράφοι με …ελληνικά ονόματα, τους κατηγορούσαν για παραπληροφόρηση, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο.

  • Χθες, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι προχωρεί στο «αδιανόητο»: Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η Αμερική αναστέλλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που «συνδέονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας για τα F-35». Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, αντίθετα αρνούνται να αποδεχθούν το γεγονός της παραλαβής των S-400 και της εγκατάστασής τους στο τουρκικό έδαφος.

Η αμερικανική απόφαση αποτελεί ισχυρό πλήγμα και στη συμμετοχή της Τουρκίας στην κατασκευή των F-35, αλλά και στην παραλαβή των 100 μαχητικών που παρήγγειλε. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να αναπτυχθούν «δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού». Και αυτό επειδή η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Οι Αμερικανοί φυλάνε τα νώτα τους και μάλιστα τα εξαρτήματα που κατασκευάζει η Τουρκία θα δοθούν σε αμερικανική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια. Έτσι θα περιοριστούν οι συνέπειες από μια (σχεδόν αποφασισμένη) απομάκρυνση της Τουρκίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η Αμερική αναμένει μία ξεκάθαρη απάντηση από την Άγκυρα για όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεων, και ειδικά για το ζήτημα των S-400.

  • Ο αμερικανικός εκβιασμός αφορά τα εξής: Απαιτείται η ακύρωση της αγοράς των S-400, απαιτείται η αγορά από την Τουρκία του συστήματος Patriot για να επιτρέψουν την πώληση των F-35. Άρα δεν αρκεί να ακυρώσουν την παραγγελία των S-400. Πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά, αν και θα περάσουν χρόνια για να αποκτήσουν οι μεν και οι δε την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου αξίζει να διαβαστεί, για να γνωρίζουμε τις νέες πράξεις του αμερικανοτουρκικού δράματος:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει ένα προγραμματισμό με σύνεση του προγράμματος και την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού των F-35, που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη.

Λυπούμαστε πολύ για την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρική σχέση μας με την Τουρκία για τα F-35 και το υπουργείο Άμυνας προβαίνει σε συνετές ενέργειες για την προστασία των κοινών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην κρίσιμη τεχνολογία μας.

Ο σημαντικός μας διάλογος για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί, ωστόσο, μέχρι να παραιτηθούν από την παράδοση του S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναστείλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την αντανάκλαση της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας F-35.

Σε περίπτωση που η Τουρκία προμηθευθεί το S-400, η συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35 κινδυνεύει. “

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον της πιο δύσκολης απόφασης στη πολύχρονη πολιτική του ιστορία.

  • Εάν προτιμήσει το σύστημα S-400 και τον Βλαντιμίρ Πούτιν καταστρέφει για πάντα την στρατηγική και παραδοσιακή σχέση με την Αμερική. Θα τολμήσει; Μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό…
  • Εάν προτιμήσει να διατηρήσει τη σχέση με τις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει την οργή του προέδρου της Ρωσίας, η οποία κρατά επίσης το κλειδί της τουρκικής οικονομίας, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον κ. Ερντογάν… Στο σημείο που οδήγησε τα πράγματα ο πρόεδρος της Τουρκίας, όλες οι επιλογές του είναι καταστρεπτικές…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι ΗΠΑ, ο μεγάλος πονοκέφαλος του Ερντογάν: Μετά την ήττα στις εκλογές, οι S-400 και τα F-35…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal