Για όσους μείνουν στην Αθήνα: Δέκα εκκλησίες για να ζήσετε την απόλυτη κατάνυξη




Από τον Άγγελο Κλάδη

Αν κάποιος δεν έχει περάσει Πάσχα στην πρωτεύουσα, δυσκολεύεται να πιστέψει πόσες ξεχωριστές εμπειρίες κρύβουν τα τελετουργικά της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη: γραφικά, απομονωμένα ξωκλήσια, μεγάλοι ναοί για εντυπωσιακές περιφορές, εκκλησάκια με αύρα χωριού κι εναλλακτικές προτάσεις για πολυπολιτισμικές γιορτές φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον μωσαϊκό, το οποίο μας υπενθυμίζει τη μυσταγωγική πλευρά της Αθήνας.

Τη Μ. Παρασκευή ξεχωρίζει σαφώς ο μεσημεριανός επιτάφιος στη Μονή Καισαριανής. Το μεσαιωνικό μοναστήρι που κανονικά λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος κρατάει ανέγγιχτο το τελετουργικό, σύμφωνα με το οποίο ο στολισμένος επιτάφιος βγαίνει στο φως από το πρωί, με την περιφορά να ξεκινάει στις 2 μ.μ. συνοδεία χορωδιακών ψαλμών, διασχίζοντας τις καταπράσινες γύρω πλαγιές.

Το βράδυ, βέβαια, οι επιλογές στο κέντρο της πόλης είναι πολλές. Η πιο αβανταδόρικη κι εντυπωσιακή περιφορά γίνεται από τη Μητρόπολη Αθηνών, συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου, οι επιτάφιοι της Αγίας Ειρήνης και της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου καταλαμβάνουν τα πεζοδρομημένα στενά του Εμπορικού Τριγώνου, ενώ στα πλακόστρωτα της Πλάκας σημειώνεται το πιο κατανυκτικό αντάμωμα, καθώς συναντιούνται οι επιτάφιοι των Αγίων Αναργύρων στα Αναφιώτικα (Ερεχθέως 18), της ιστορικής Αγίας Αικατερίνης (Χαιρεφώντος 10) και όλων των εκκλησιών της περιοχής.

Το Μ. Σάββατο οι εμπειρίες διευρύνονται σε άλλες ­ορθόδοξες εκκλησίες. Στο Πολύγωνο βρίσκεται η μοναδική Αιθιοπική Εκκλησία των Αθηνών (Μπόχαλη 12), όπου από τις 8 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου άντρες και γυναίκες ντυμένοι στα λευκά προσεύχονται σιωπηλά, ενώ μόλις οι καμπάνες δώσουν το σύνθημα ξεκινά μια μεγάλη γιορτή υπό τους ήχους κρουστών οργάνων. Από την άλλη, στηΡώσικη Εκκλησία (Φιλελλήνων 1) οι πιστοί καταφθάνουν με καλάθια γεμάτα πασχαλινά εδέσματα και η λειτουργία γίνεται στα ρώσικα. Τέλος, η πιο αθηναϊκή Ανάσταση γίνεται στον Λυκαβηττό: από τη μία ο αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής Αϊ-Γιώργης και από την άλλη το άγνωστο εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων χαρίζουν μια ανεκτίμητη θέα, φωτισμένη από τα πολύχρωμα βεγγαλικά.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πορείες σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη από την Αρμενική Κοινότητα για τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: