Διευθετείστε το θέμα των S-400 και θα σας φέρω εγώ τα F-35, είπε ο Σάναχαν στον Ακάρ




Θα πάει ο ίδιος να παραδώσει τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία, εφόσον επιλυθεί το μείζον πρόβλημα με την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πάτρικ Σάναχαν.

Ο Αμερικανός υπουργός, που μιλούσε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι όσα λέει είναι αποτέλεσμα έκφρασης αισιοδοξίας, και όχι προφανώς αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε στο υπουργείο Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Με τους δημοσιογράφους είχε τον διάλογο που ακολουθεί:

  • Θα μπορούσατε να εξηγήσετε το σχόλιο που κάνατε έξω, ότι δηλαδή ανυπομονείτε να παραδώσετε τα F-35 στην Τουρκία. Έχει η Τουρκία στείλει κάποιο μήνυμα ότι επανεξετάζει τα S-400;

Το σχόλιό μου για την παράδοση των F-35 είχε να κάνει πραγματικά περισσότερο με την δική μου αισιοδοξία.  Ήταν μια έκφραση αισιοδοξίας στον υπουργό Άμυνας Ακάρ. Το γεγονός ότι θα πάω να παραδώσω το F-35 σημαίνει ότι επιλύσουμε το θέμα του S-400. Και αυτό περιμένω ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε.

(Σχετικά) με τον υπουργό Ακάρ, έχει μια πολύ δύσκολη δουλειά και έχει πολλά και πολλά διαφορετικά θέματα (να διαχειριστεί). Και σε πολλούς τομείς είμαστε πολύ ευθυγραμμισμένοι. Και σε άλλους, έχουμε πραγματικά δύσκολες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε πάρα πολλές συζητήσεις και στη συνέχεια οι άνθρωποι που εργάζονται για μας. Και αυτό περιλαμβάνει τον πρεσβευτή (Τζιμ) Τζέφρι. Δεν είναι προφανώς μέρος του υπουργείου Άμυνας. Υπάρχει, όμως, ένας πλούσιος διάλογος, καθώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στη Συρία. Και στη συνέχεια αποσυνδεδεμένο από αυτό είναι το θέμα του S-400.

  • Είστε πιο κοντά σε μια συζήτηση για μια τελική απόφαση για το S-400;

Είμαστε πιο κοντά. Εντάξει; Ευχαριστώ.

Πριν από τον παραπάνω διάλογο, ο κ. Σάναχαν είχε δηλώσει τα εξής:

  • Κάνατε χθες πρόοδό στις συζητήσεις σας με τους Τούρκους;

Εγώ, ναι.

Κοίτα, o υπουργός Ακάρ – είναι στρατηγικός εταίρος, έτσι; Θα υπάρχουν πάντα προκλήσεις για να ασχοληθούμε και γι’ αυτό πήραμε το χρόνο, αφού βρισκόταν στην πόλη, να καθίσει μαζί μας και μου αρέσει να τον βλέπω. Αυτή ήταν μία από αυτές, ξέρεις, τις συναντήσεις, όπου δεν κρατήσαμε σημειώσεις. Είναι σαν… “Εντάξει, πού έχουμε κολλήσει; Πώς μπορούμε να ξεκολλήσουμε;” Και το ανέφερα αυτό. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στα συμφέροντα μας, όχι στις θέσεις; Εντάξει.

 Του είπα ότι θα χαρούμε να τον επισκεφθούμε όταν παραδώσουμε τα μαχητικά F-35.

Απέτυχαν οι συνομιλίες για τους S-400 υποστηρίζουν οι Αμερικανοί: Παραμένει το αδιέξοδο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: