Αίτημα των ΗΠΑ η σύλληψη του Ασάνζ λέει το Λονδίνο: Κανείς πάνω από το νόμο, λέει ο Χαντ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοση του ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε η αστυνομία, μετά την σύλληψή του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks συνελήφθη, εκτός της παραβίασης των όρων της αναστολής του, και σε σχέση με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, για δεύτερη φορά για λογαριασμό των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10.53 μετά την άφιξή του στο αστυνομικό τμήμα του κεντρικού Λονδίνου», ανακοίνωσε η αστυνομία.

  • «Πρόκειται για αίτημα έκδοσης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 73 του Πρωτοκόλλου Εκδοσης. Θα προσαχθεί κρατούμενος στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Κρυβόταν από την αλήθεια επί χρόνια. Ευχαριστώ Ισημερινέ και πρόεδρε Λένιν Μορένο για την συνεργασία σας με το υπουργείο Εξωτερικών που διασφαλίζει ότι ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, για την σύλληψη σήμερα του ιδρυτή του Wikileaks, που συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου παρέμενε επί επτά χρόνια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Σαζίντ Τζαβίντ, έγραψε: «Έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Τζούλιαν Ασανζ βρίσκεται υπό κράτηση στην αστυνομία και δίκαια βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισημερινό για τη συνεργασία του και την μητροπολιτική αστυφνομία για τον επαγγελματισμό της. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

11/04/2019 14:52
Της ανταποκρίτριάς μας Ειρήνης Ρακιτζή
Λονδίνο, Ηνωμένω Βασίλειο

Συνελήφθη ο Mr Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο: Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: