Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Νετανιάχου: To Γαλάζιο-Λευκό κόμμα παραδέχτηκε την ήττα του




Το κεντροδεξιό κόμμα Γαλάζιο-Λευκό, ο κυριότερος αντίπαλος του Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές στο Ισράηλ, παραδέχτηκε την ήττα του.

  • “Δεν κερδίσαμε σε αυτόν τον γύρο. Θα κάνουμε κόλαση τη ζωή του Λικούντ ως αντιπολίτευση” ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υψηλόβαθμο στέλεχος του Γαλάζιου-Λευκού, Γιαΐρ Λάπιντ, σε μια δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
  • Ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα, ο Νετανιάχου φαίνεται ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα μικρότερα συντηρητικά και θρησκευτικά κόμματα, εξασφαλίζοντας έτσι μια πέμπτη συνεχόμενη θητεία στην πρωθυπουργία. Το Λικούντ και το Γαλάζιο-Λευκό του Μπένι Γκαντζ εξασφάλισαν τον ίδιο αριθμό εδρών στην Κνεσέτ.

Ο 69χρονος Νετανιάχου, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία του Ισραήλ εδώ και 10 χρόνια, θα βρεθεί ξανά στον θώκο παρά την απειλή να του ασκηθούν διώξεις για διαφθορά, όμως οι δικαστικές του περιπέτειες κινδυνεύουν να τον απασχολήσουν ήδη από τους πρώτους μήνες της νέας του θητείας.

  • Λίγες ώρες νωρίτερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε κηρύξει τη νίκη του από το Τελ Αβίβ. Εμφανίστηκε θριαμβευτής μπροστά στους υποστηρικτές του και έκανε λόγο για μια επιτυχία «καταπληκτική», «θαυμάσια», «που ξεπερνά τη φαντασία». Αυτή η νίκη κερδήθηκε «σε αδύνατες συνθήκες» και «παρά τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης», τόνισε υπό τις ιαχές των υποστηρικτών του και έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σάρα.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε «μια δεξιά κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι έχει ήδη προσεγγίσει τους επικεφαλής των άλλων δεξιών κομμάτων προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Εκείνοι του είπαν «σχεδόν όλοι» ότι τον στηρίζουν, πρόσθεσε.

10/04/2019 19:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Και πάλι στον θώκο της πρωθυπουργίας ο Νετανιάχου: Μεγάλη χαμένη, η αριστερά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: