Το τέχνασμα των Τούρκων με τα άοπλα μαχητικά αποκαλύφθηκε: Η παρενόχληση στο Αγαθονήσι




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η Άγκυρα ουσιαστικά εγκαλούσε τα Ελληνικά ΜΜΕ αλλά και τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη.

  • Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του μιλούσε να «παρερμηνεία» των δηλώσεων του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος μιλούσε περί του δόγματος της Γαλάζιας πατρίδας στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μέρος του Αιγαίου, της Μαύρης θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Δεν πέρασαν ούτε σαράντα οκτώ ώρες για την ευθεία κλιμάκωση από την πλευρά των γειτόνων με την πτήση των «άοπλων» μαχητικών τύπου F-4 Phantom της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που προσέγγισαν σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο περί τα τέσσερα ναυτικά μίλια από το Chinook που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι.

Ο ποντικός και η φάκα του τεχνάσματος των άοπλων μαχητικών

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή ουσιαστικά θέλει να παίξει γι’ άλλη μια φορά το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μιας και ανέφερε ήδη πως ουδέποτε παρενοχλήθηκε το ελικόπτερο του Έλληνα πρωθυπουργού. Ανώτατοι κύκλοι του Ελληνικού πενταγώνου έλεγαν πως η Τουρκία επιτηδευμένα σήμερα έστειλε «άοπλα» αεροσκάφη (εν μέρει πάντοτε άοπλα διότι μπορεί να μη φέρουν πυραύλους αέρος- αέρος, ωστόσο τα πυροβόλα είναι πάντα γεμάτα) στην περιοχή που πετούσε το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, του 4ου Τάγματος.

  • Η επόμενη κίνηση που πιθανότατα να δούμε από τους γείτονες- που όλα τα περιμένουμε έλεγαν οι ίδιες πηγές- ίσως είναι η πρόφαση πως στην εν λόγω περιοχή είναι γνωστό πως υπάρχει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα για την οποία μάλιστα οι γείτονες τους προηγούμενους μήνες είχαν προσπαθήσει να ενημερώσουν πως θα έχουν εκπαιδευτικές πτήσεις με πύλες εισόδου το Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα στη Λήμνο και τη Λέσβο και πύλες εξόδου από την Χίο και πιο χαμηλά, προς τη Σάμο, άρα πλησιάζουμε στην περιοχή που έγινε το περιστατικό με το ελικόπτερο Chinook.

Πάντως επειδή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες εντάσσουν τις προκλητικές τους ενέργειες σ’ έναν εκπαιδευτικό μανδύα, γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο «αφοπλίζουν» τα μαχητικά τους ώστε να βρίσκουν ένα επιπλέον άλλοθι. Παιχνίδια για γερά νεύρα και τεράστια ψυχραιμία σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Κι αν δεν υπήρξε η παρενόχληση του ελικοπτέρου, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, τότε γιατί προχώρησαν σε «λεκτική παρενόχληση» δια ασυρμάτου στους ιπταμένους της 343 Μοίρας «Αστέρι» αναφέροντάς τους πως πετούν εντός Τουρκικού Εναέριου Χώρου και πως αν δεν αλλάξουν αμέσως πορεία τότε θ’ αναχαιτιστούν;

Φυσικά αυτό το «ποίημα» οι Έλληνες ιπτάμενοι το ακούνε πολύ συχνά, ίσως και κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων στο Ανατολικό Αιγαίο. Είναι ένα «ποίημα» άνευ ουσίας γι’ αυτούς το οποίο και αγνοούν.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτές οι «στροφές» της «γνωστής ποιητικής συλλογής» της Άγκυρας θεωρούνται αδιάψευστος μάρτυρας του παιχνιδιού που παίζει η νευρική γειτονική χώρα η οποία με την πράξη της, ανέβασε το επίπεδο της έντασης επιζητώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Απάντηση της 343 Μοίρας στην προκλητική παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού

Τα ΜΟΕ που δεν ξεκίνησαν ακόμα παρά τις αγκαλιές στις Βρυξέλλες

Και μέσω αυτού του επεισοδίου έρχονται κι άλλα στο φως, όπως το γεγονός πως ενώ ήταν να ταξιδέψουν στην Αθήνα Τουρκικά κλιμάκια για την έναρξη του διαλόγου περί της περίφημης αναθέρμανσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κάτι τέτοιο φέρεται να έχει ακυρωθεί από τη γειτονική χώρα, δηλώνοντας «κολλήματα».

  • Ωστόσο κάτι που διαφαίνεται περίτρανα είναι πως εκτός των επιχειρησιακών πεπραγμένων η Τουρκία προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να βυθίσει εν τη γενέσει τις όποιες πιθανές προσπάθειες γίνουν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μονίμως πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

Πάντως ομολογουμένως δεν είναι η πρώτη, λογικά ούτε η τελευταία φορά που η Τουρκία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συμφωνίες περί των μεγάλων θρησκευτικών εορτών που θέλουν «ήρεμα νερά» και για τις δύο χώρες, όπως και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, 25η Μαρτίου, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα της περσινής χρονιάς, Πάσχα, 15Αύγουστο, σε όλες τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, η Τουρκία μονίμως επιδιώκει ν’ απογειώνονται τα Ελληνικά φτερά για να συναντήσουν την εντεταλμένη πρόκληση.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι και μηχανικοί έχουν συνηθίσει σε αυτή τη συμπεριφορά και αντιμετωπίζουν με τον ρεαλιστικό τρόπο που εκπαιδεύτηκαν τις όποιες προκλήσεις.

Τι σημαίνει επιχειρησιακά για την Ελλάδα η παραχώρηση των UAV MQ-1 Predator

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: