Απάντηση της 343 Μοίρας στην προκλητική παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού




Οι Τούρκοι είχαν στήσει «καρτέρι» περιμένοντας να βρεθεί η ευκαιρία για να προκαλέσουν ανήμερα της διπλής γιορτής για τον Ελληνισμό, κάτι που προσπαθούν να κάνουν διαρκώς σε Εθνικές επετείους, κάτι αντίθετο με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποφασίστηκε πριν λίγο καιρό να αναθερμανθούν.

  • Το Ελικόπτερο του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς τύπου Chinook, μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ακριτικό Αγαθονήσι, για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου και τότε τα τουρκικά μαχητικά θέλησαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόκληση ήταν διπλή καθώς υπήρξε και λεκτική παρενόχληση δια ασυρμάτου.

Ζευγάρι F-4 Phantom της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν το FIR Αθηνών πετώντας σε ύψος πάνω στα 6000 πόδια, την ώρα που το Chinook βρισκόταν περίπου στα 1500.

  • Άμεσα απογειώθηκαν τα αεροσκάφη αεράμυνας, F-16 Block 52 plus, από το Καστέλλι της 343 μοίρας και ταυτόχρονα δόθηκε εντολή στο ελικόπτερο να κατέβει σε χαμηλότερο ύψος περίπου στα 600 πόδια, γεγονός που έθιξε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
  • H πτήση του Chinook παρέμεινε κοντά στους Αρκιούς για λίγα λεπτά ενώ τα τουρκικά μαχητικά έμειναν αρκετά μακριά στα τέσσερα ναυτικά μίλια, καταδιωκόμενα από τα ελληνικά αεροσκάφη που μόλις έφτασαν κοντά στο ελικόπτερο, τα F-16 της Τουρκίας έστρεψαν προς την έξοδο από το Ελληνικό FIR.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, από νωρίς το πρωί υπάρχει κινητικότητα και απογειώσεις Ελληνικών μαχητικών που βρίσκονται απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, νωρίς το απόγευμα θα έχουμε πλήρη εικόνα των σημερινών παραβιάσεων.

Το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο νησί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η ιστορία μας είναι ζωντανή, είπε ο Τσίπρας από Αγαθονήσι: Δεν μας γονάτισε η κρίση, δήλωσε

«Πριν από λίγο είχα την τιμή να με υποδεχθούν κατά την άφιξή μου εδώ στο Αγαθονήσι και κάποια μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ίσως ένεκα της ημέρας. Ήθελαν να συμμετέχουν στον εορτασμό», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερό του αναγκάστηκε σε ελιγμούς μέχρι τα ελληνικά μαχητικά να αναχαιτιστούν τα τουρκικά που παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

«Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τσάμπα. Θα είμαστε πάντα εκεί για να προστατεύσουμε την εθνική μας ακεραιότητα. Ο Πρωθυπουργός θα είναι και στο πιο απομονωμένο νησί και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει κολυμπώντας», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιμένει στο διάλογο αλλά δεν θα διστάσει να απαντήσει στις προκλήσεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι εμείς έχουμε τα χέρια απλωμένα για διάλογο  και συνεννόηση, αλλά θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε, αυτό που μας έχουν μάθει οι πρόγονοί μας. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο και την κυριαρχία μας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι σημαίνει επιχειρησιακά για την Ελλάδα η παραχώρηση των UAV MQ-1 Predator

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: