“Αποκλεισμό” κάθε μεταρρύθμισης στην σύνθεση του ΣΑ του ΟΗΕ καταγγέλει η Γερμανία




Ο “αποκλεισμός” κάθε μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την αναβάθμιση της σύνθεσης του 15μελούς αυτού οργάνου, έκρινε χθες Παρασκευή ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στον ΟΗΕ, Κριστόφ Χόισγκεν.

Η τρέχουσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αντανακλά τη διεθνή πραγματικότητα, όμως τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεν έχουν “πλησιάσει καν” στο να αρχίσουν μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, υποστήριξε ο Χόισγκεν.

  • “Δεν έχουμε καν μια βάση από την οποία να μπορούμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση για να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση”, συμπλήρωσε ο Γερμανός Πρεσβευτής, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ντελάτρ, στην οποία παρουσίασαν τις -κοινές- προτεραιότητές τους, καθώς οι χώρες τους θα διαδεχτούν η μία την άλλη στην προεδρία του ΣΑ.

Εάν δεν μεταρρυθμιστεί και δεν συμπεριλάβει περισσότερα κράτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απολέσει τη νομιμοποίησή του, έκρινε ο Χόισγκεν. Αλλά και ο Ντελάτρ υπογράμμισε πως η διεύρυνση του ΣΑ είναι ανάμεσα στους “στρατηγικούς στόχους” του Παρισιού.

Οι δύο διπλωμάτες εξήραν τη γαλλογερμανική φιλία και τη σθεναρή ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στον ΟΗΕ. Η Γερμανία κατέλαβε τον Ιανουάριο θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για διετή περίοδο, στην έκτη φορά που εξελέγη σε ψηφοφορία κράτος-μη μόνιμο μέλος του.

ΚΥΠΕ
02/03/2019 09:14

Το τραίνο του Κιμ Γιονγκ Ουν αναχώρησε για την Κίνα: Φόρος τιμής στον Χο Τσι Μινχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: