Πάλι εχθρούς βλέπει ο Ερντογάν: Παραμονές εκλογών ομιλεί για επιθέσεις σε οικονομία και νόμισμα

File Photo: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R), his wife Emine (4-R), candidate of (AK Party) for Istanbul mayor Binali Yildirim (4-L) and MHP leader Devlet Bahceli (2-L) throw presents to their supporters during Turkey’s ruling Justice and Development Party (AK Party) and Nationalist Movement Party (MHP) local election campaign rally in Istanbul, Turkey. EPA, ERDEM SAHIN
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως έχει ο ίδιος το γενικό πρόσταγμα για την οικονομία της χώρας του και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του απέτρεψε επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.

  • Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα μετά τις εκλογές να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την οικονομία της ώστε να είναι προστατευμένη από επιθέσεις.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι διαφορετικά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, και επέρριψε την ευθύνη για την πρόσφατη αστάθεια της τουρκικής λίρας σε «επιθέσεις» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

  • Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε σήμερα πτώση 5% έναντι του δολαρίου, αφού οι τράπεζες άρχισαν και πάλι να παρέχουν στην αγορά του Λονδίνου ρευστότητα σε τουρκικές λίρες. Για αρκετές ημέρες οι τουρκικές αρχές περιόριζαν τη ρευστότητα για να στηρίξουν το νόμισμα.

Η τουρκική λίρα δέχθηκε πρόσφατα νέες πιέσεις λόγω ανησυχιών για το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ερντογάν, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

  • Μιλώντας σε νεαρούς ψηφοφόρους στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία απέτρεψε τις επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση εναντίον της λίρας και πρόσθεσε πως μερικές τράπεζες παίζουν ένα παιγνίδι με το νόμισμα πριν από τις εκλογές. Δεν κατονόμασε τις τράπεζες.

«Δεν μπορούν τώρα να βρουν λίρες, πασχίζουν για να πληρώσουν. Τα πράγματα άλλαξαν. Καθώς δεν μπορούν να το κάνουν, η λίρα σταθεροποιείται και το δολάριο πέφτει», είπε ο Ερντογάν.

Αντίθετα ωστόσο, η ισοτιμία της λίρας έπεσε σήμερα στις 5,6465 ανά δολάριο, από τις 5,33 που ήταν χθες, Τετάρτη. Στις 13:52 (ώρα Ελλάδας) είχε ανακτήσει κάποιες από τις απώλειές της και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου ήταν 5,5861.

  • «Οι τράπεζες που παίζουν αυτό το διεθνές παιγνίδι έχουν αρχίσει να λένε πως δεν θα δημοσιεύουν εκθέσεις σε εκλογικές περιόδους. Δημοσιεύστε τις, τι θα αλλάξουν;», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πρέπει να τιμωρήσουμε τους κερδοσκόπους στην αγορά».

Τουρκικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν το Σαββατοκύριακο έρευνες σε βάρος της JP Morgan και άλλων τραπεζών, κατηγορώντας τις ότι παραπληροφορούν με εκθέσεις τους οι οποίες προκαλούν αστάθεια στην τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν, οι ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του οποίου έχουν εκνευρίσει τους επενδυτές, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός θα πέσει καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται. «Το κύριο ζήτημα είναι τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο πληθωρισμός θα πέφτει», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Είμαι και οικονομολόγος», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
28/03/2019 16:55

Στριμωγμένος ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον ο Ερντογάν εν όψει της παράδοσης των S-400

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: