Ο στόχος δεν είναι κυρίαρχη γαλλική βάση, αλλά μόνιμη στάθμευση πολεμικών πλοίων στην Κύπρο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΜΑΔΕΣ εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλία έχουν έλθει στην Κύπρο και έχουν μελετήσει τον χώρο όπου αναμένεται να κατασκευαστεί ναύσταθμος. Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες εξέτασαν τον βυθό στην περιοχή του Μαρί, τις υποδομές, τις δυνατότητες που υπάρχουν, την περιοχή γενικότερα και θα επανέλθουν.

Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν τα σχέδια κατασκευής. Για να προχωρήσει, ωστόσο, η υλοποίηση κατασκευής πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Θα σταλεί, δηλαδή, στον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, πρόταση από το Παρίσι, που όπως πληροφορούμαστε θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη μόνιμη στάθμευση πολεμικών πλοίων στον ναύσταθμο που θα κατασκευαστεί. Δεν θα πρόκειται για κυρίαρχη βάση, αλλά για χρήση των υποδομών σε μόνιμη βάση. Μέρος της κατασκευής, που θα γίνει από γαλλική κρατική εταιρεία, θα το αναλάβει η Γαλλία, η οποία θα πληρώνει και για τη χρήση.

Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της πρότασης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως Αναστασιάδης και Μακρόν έχουν ανοίξει κανάλια επικοινωνίας.

Η γαλλική εμπλοκή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. Εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα παραμείνει για καιρό το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, που βρέθηκε στη Λεμεσό τις τελευταίες ημέρες. Είναι σαφές πως τα γαλλικά συμφέροντα, μετά την εμπλοκή της εταιρείας ΤΟΤΑL σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι σημαντικά και επιβάλλουν αναβαθμισμένη παρουσία. Παράλληλα με αυτό, το Παρίσι θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο. Γενικότερα, όπως σημείωναν ξένες διπλωματικές πηγές, το Παρίσι θέλει να ενισχύσει τη γεωπολιτική του θέση, ενώ παράλληλα επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τους Αμερικανούς είναι σαφές πως η προσοχή είναι στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ExxonMobil, εξέλιξη που θα ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή. Οι Αμερικανοί τεντώνουν το σχοινί με τον Ερντογάν, λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, ωστόσο, είναι πρόδηλο πως το πρόβλημα είναι ο Τούρκος Πρόεδρος και όχι η χώρα του. Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, επενδύουν στις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή, ειδικά σε αυτήν που μετέχει το Ισραήλ. Όπως συναφώς σημειώνεται από διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί διαμορφώνουν έναν άξονα προώθησης των σχεδιασμών τους, βασικός πυλώνας του οποίου είναι το Ισραήλ και σε αυτόν περιλαμβάνονται Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκανικές χώρες μέχρι και την Πολωνία. Το ζητούμενο είναι πώς αντιλαμβάνονται στην Ουάσινγκτον τον ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και πώς Αθήνα και Λευκωσία. Για τέτοια στρατηγικά ανοίγματα υπάρχει πάντα η εξίσωση, κερδών και απωλειών, αξιολογώντας δεδομένα, δυνατότητες και ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον.

Η Λευκωσία, την ίδια ώρα, διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και με άλλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία. Τούτο καθίσταται σαφές με κάθε τρόπο, ενώ διατηρούνται κανάλια επικοινωνίας με τη Μόσχα, τόσο απευθείας όσο και διά της εδώ πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Όλο αυτό το υπό διαμόρφωση παζλ, γεωπολιτικό και ενεργειακό, δεν σημαίνει πως η Κύπρος έχει βρει… προστάτες. Η κάθε μια χώρα προστατεύει χωριστά τα συμφέροντά της και δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία για χάριν της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί, ασφαλώς, να επενδύει στη βοήθεια των τρίτων, που εάν και εφόσον δοθεί θα είναι καλοδεχούμενη, αλλά να στηριχθεί σε ίδιες δυνάμεις σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Στη Λευκωσία, όπως και στην Αθήνα, παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις. Αν και υπάρχουν και κύκλοι στις δύο πρωτεύουσες που θεωρούν πως οι προκλήσεις οφείλονται στην προεκλογική περίοδο, οι γνώστες της τουρκικής συμπεριφοράς θεωρούν την τακτική της έντασης συνεχιζόμενη, επαναλαμβανόμενη, ανεξαρτήτως εκλογών. Γι’ αυτό και δεν αναμένουν πως θα διαφοροποιηθεί μετεκλογικά το σκηνικό και το ζητούμενο είναι πώς θα κινηθούν οι Τούρκοι την επόμενη περίοδο. Από το Αιγαίο μέχρι και δυτικά, νοτίως και της Κύπρου.

  • ΜΗΝΥΜΑ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΖΕΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει διαμηνύσει πρόσφατα προς τη Λευκωσία, διά της διπλωματικής οδού, πως αν και τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ μιας νέας παρέμβαση του στο Κυπριακό, ο ίδιος δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, που από της ανάληψης των καθηκόντων του και εντεύθεν, έχει παρέμβει προσωπικά δυο φορές στο Κυπριακό ( Πενταμερείς Διασκέψεις), δηλώνει έτοιμος να συντηρήσει το ενδιαφέρον του Διεθνούς Οργανισμού.

Σημειώνεται συναφώς πως ενόψει της υποβολής από μέρους του έκθεσης για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που χρονικά τοποθετείται στις 15 Απριλίου, αναμένεται κάθοδος στο νησί της απεσταλμένης του Γ.Γ., Τζέιν Χολ Λουτ. Στη Νέα Υόρκη παρακολουθούν και τις εξελίξεις στην Τουρκία, εσωτερικά με τις εκλογές και εκτιμούν πως πριν τον Ιούνιο καμία ουσιαστική κίνηση δεν πρόκειται να γίνει. Μετρά δυνάμεις και το μέλλον του

  • Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ

Η επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναδείξει τις σημερινές τοπικές εκλογές στη χώρα του ως υψίστης σημασίας πολιτική αναμέτρηση τον έχει εγκλωβίσει σε έναν μονόδρομο, πιθανώς και αδιέξοδο.

  • Ενδεχόμενη μείωση των ποσοστών του κόμματος του Ερντογάν πιθανότατα να οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές. Το θέμα είναι, βέβαια, πώς θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος και κατά πόσο θεωρεί πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα τον ευνοήσει.

Το γεγονός ότι ανέλαβε ο ίδιος επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του δείχνει πόσο φοβάται το αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, αποτελεί ρίσκο. Είναι ως ο ίδιος να έχει βάλει τη θηλιά στον λαιμό του.

Είναι, πάντως, σαφές πως έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί.

Πρώτο, είναι η οικονομία. Η κατρακύλα της λίρας και η μείωση του βιοτικού επιπέδου είναι πρόδηλα, καθώς τα αισθάνονται οι Τούρκοι πολίτες.

Δεύτερο, οι αντιπαραθέσεις στο διεθνές πεδίο αξιοποιούνται μεν από τον Ερντογάν, ο οποίος επένδυσε προεκλογικά ενισχύοντας την επιθετική ρητορική του, πλην όμως στο διά ταύτα το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Η κόντρα με τις ΗΠΑ για τους S-400 δεν μπορεί να ξεπεραστεί εκτός κι εάν ακυρώσει την παραγγελία. Τότε, όμως, θα έχει πρόβλημα με τη Ρωσία. Ανοικτά μέτωπα έχει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ενώ συντηρεί κλίμα εκφοβισμού και έντασης με Ελλάδα και Κύπρο.

Οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία έχουν μετατραπεί από τον Ερντογάν σε δημοψήφισμα. Δεκαεπτά χρόνια στην εξουσία, θα μετρήσει τις δυνάμεις του. Θέλει περαιτέρω εδραίωση και παντοκρατορία. Αυτό εμπεριέχει, ωστόσο, σοβαρό ρίσκο, το οποίο μπορεί και να πληρώσει.

Γάλλοι ειδικοί στην Κύπρο: Κατασκευή ναυστάθμου για μόνιμη στάθμευση πολεμικών, όχι όμως βάση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: