Ο Μεβλούτ βρίζει τους Αμερικάνους: Και δεν πουλάτε… Και από αλλού δεν θέλετε να πάρουμε!




«Άγρια» αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις νέες πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για ακύρωση της παραγγελίας του ρωσικού συστήματος S-400, διαφορετικά -όπως διαμήνυσε η Ουάσιγκτον- θα επιβληθούν κυρώσεις και θα παγώσει η πώληση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 από την Αμερική στην Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον τονίζοντας ξεκάθαρα να μην ανακατεύεται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Αφήνοντας υπονοούμενα για την αμερικανική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε:

«Και δεν πουλάς και από αλλού δεν θέλεις να πάρουμε. Αυτό είναι αδιανόητο. Αν εσύ δεν θέλεις να δώσεις, τότε η Τουρκία ή θα πάρει από άλλον ή θα πάρει από χώρα εκτός ΝΑΤΟ και εσύ να μην ανακατεύεσαι!».

Ο κ. Τσαβούσογλου, αναρωτήθηκε γιατί η Αμερική αισθάνεται τώρα ξαφνικά άβολα με την αγορά των S-400 και όχι όταν η Τουρκία αναζητούσε αντι-πυραυλικό σύστημα. «Για κάποιο λόγο οι σύμμαχοί μας άρχισαν να αισθάνονται άβολα μόνο μετά την αγορά των S-400», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου, υπενθύμισε για άλλη μια φορά τους S-300 της Ελλάδας, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ αλλά αγόρασε από χώρα εκτός ΝΑΤΟ. Βέβαια λέει ψέματα, διότι τους S-300 τους αγόρασε η Κυπριακή Δημοκρατία και σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποθηκεύτηκαν στην Κρήτη.

Είπε: «Εάν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ λένε ότι δεν μπορείτε να αγοράσετε από χώρα εκτός ΝΑΤΟ, τότε γιατί άλλες χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν αυτή τη στιγμή S-300; Γιατί αυτές διαθέτουν; Αν εμείς τους έχουμε ανάγκη, θα τους πάρουμε» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

“Ράπισμα” Βέμπερ στον Ερντογάν: Αν γίνω πρόεδρος της Κομισιόν, να ξεχάσει την Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: