Η επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ έφερε μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου

Supporters of Chavismo participate in a march that commemorates the 30 years of the Caracazo, in Caracas, Venezuela. EPA, Miguel GutiΓ©rrez
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 40% τον πρώτο ολόκληρο μήνα αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ με σκοπό την αποπομπή από την εξουσία του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, υποδεικνύουν δεδομένα από την δημόσια επιχείρηση Pd VSA και την Refinitiv Eikon.

  • Την 28η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε σε πελάτες από τις ΗΠΑ να προβαίνουν σε πληρωμές για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ωσότου σχηματιστεί κυβέρνηση από τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό αρχηγό του Κράτους, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ικανή να εισπράττει τα χρήματα.

Οι εξαγωγές αργού και καυσίμων από τη Βενεζουέλα μειώθηκαν έκτοτε στα 920.000 βαρέλια την ημέρα, δείχνουν τα δεδομένα, από 1,47 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα και 1,66 εκατ. βαρέλια καυσίμων την ημέρα τους προηγούμενους τρεις μήνες κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τα δεδομένα.

  • Σχεδόν το 70% των φορτίων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα μετά την 28η Ιανουαρίου πήγαν σε πελάτες της Pd VSA στην Ασία, με την Ινδία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα. Η Σιγκαπούρη αποτελεί κόμβο για την αποθήκευση, τη διαμετακόμιση και την επανεξαγωγή.

Η Ευρώπη, που εισήγαγε μικρές ποσότητες του πετρελαίου της Βενεζουέλας πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικές κυρώσεις, αύξησε το ποσοστό της στο 15%. Την ακολούθησαν παρά τις κυρώσεις οι ΗΠΑ με 11% και οι χώρες της Καραϊβικής Θάλασσας με 2%, κατά τα δεδομένα.

«Δεχόμαστε επίθεση»

Συνολικά, η Pd VSA εξήγαγε 675.000 βαρέλια αργού την ημέρα και 245.000 βαρέλια καυσίμου την ημέρα, από 1,28 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα και 200.000 καυσίμου την ημέρα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις.

Από τα στοιχεία εξαιρούνται ποσότητες που βρίσκονται εν πλω.

  • «Η Pd VSA και ολόκληρη η χώρα υφίστανται βάρβαρη επίθεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που προσπαθεί να πλήξει τα έσοδα και τη λειτουργία της εταιρείας», τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Μανουέλ Κεβέδο την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνόδου στη Σαουδική Αραβία.

Η Pd VSA αύξησε τις ανταλλαγές αργού με καύσιμα με τους πελάτες της και με μεσίτες για να διατηρήσει τις ροές προς και από τις διεθνείς αγορές εν μέσω των κυρώσεων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εξάλλου επιτρέψει να υπάρξει μεταβατική περίοδος που επιτρέπονται πληρωμές και παραδόσεις, ως τον Απρίλιο.

Τον Μάρτιο αναμένεται να διατίθενται περί τα 1 εκατ. βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

01/03/2019 04:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Καράκας, Βενεζουέλα

Η Αμερική ψάχνει το γιο του Οσάμα: Προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια για τον Χάμζα μπιν Λάντεν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal