Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, οι διαβουλεύσεις επί του συμβολαίου για τον καταμερισμό των εσόδων από το κοίτασμα «Αφροδίτη», η προσπάθεια για κατάληξη επί των όρων αναφοράς στο Κυπριακό, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και το Brexit, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αλλαγή Ατζέντας» γράφει ότι νέα δεδομένα αλλά και αλλαγή ατζέντας φέρνει στην εκλογική μάχη των ευρωεκλογών, η αναζωπύρωση του θέματος του Συνεργατισμού, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι για αυξανόμενο κίνδυνο λόγω του φυσικού αερίου, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, υποστηρίζοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε προειδοποιήσει για τα μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς από το 2015. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με σύμμαχο τον καλό και ηλιόλουστο καιρό χιλιάδες Κύπριοι έκοψαν χθες τη «μούττη» της σαρακοστής.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πιο κοντά η συμφωνία με Noble για Αφροδίτη» γράφει ότι αποφασιστικό βήμα για μια συμφωνία επί αναθεωρημένου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού εσόδων έκαναν την περασμένη Πέμπτη οι αντιπροσωπείες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek που διαχειρίζονται το κοίτασμα Αφροδίτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από αύριο επανέρχονται οι βροχές και η θερμοκρασία θα πέσει. Σε άλλο θέμα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι η μεταρρύθμιση θα καταστήσει τους εναπομείναντες δήμους τοπικές κυβερνήσεις και πλέον οι δημοτικές αρχές δεν συζητούν τίποτα λιγότερο.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θέλει μια μίνιμουμ συμφωνία», γράφει ότι η κατάληξη επί των όρων αναφοράς θα μπορούσε υπό τις περιστάσεις να αποτελέσει μια μίνιμουμ συμφωνία μέχρι την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και επικαλείται πληροφορίες με βάση τις οποίες η ε/κ πλευρά φαίνεται να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χιλιάδες επέλεξαν φέτος να κόψουν τη «μούττη» της Σαρακοστής σε περιοχές που γειτνιάζουν με τους φράκτες. Αλλού γράφει ότι σε έρευνα προχωρά από τις αρχές Απριλίου ο Γενικός Ελεγκτής, για τις εκατοντάδες περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Και …μπόνους στους `άριστους` της ΣΚΤ» γράφει ότι σπατάλες εκατομμυρίων για λιμουζίνες, εταιρικές κάρτες και προπληρωμένες διαφημίσεις σε ΜΜΕ (πέραν του 1εκ.) από τη ΣΚΤ καταγράφει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Αλλού αναφέρεται σε νέες επαύλεις στις θαλασσινές σπηλιές με το «οκ» του Τμήματος Περιβάλλοντος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με φυσικό αέριο απευθείας από το «Αφροδίτη» στη φλάντζα της, η ΑΗΚ μπορεί να δώσει πιο φθηνό ηλεκτρικό κατά 25-30%, πρόταση την οποία εξηγεί στην εφημερίδα ο εμπειρογνώμονας Χαράλαμπος Έλληνας.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” αναφέρεται στο Brexit και γράφει ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έσπευσε στο Στρασβούργο τη Δευτέρα για να αναζητήσει μια τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει ακόμα μία ταπεινωτική ήττα στη Βουλή. Αλλού προβάλλει φωτογραφία και γράφει ότι ο καλός καιρός βοήθησε με τους εορτασμούς της Καθαράς Δευτέρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει αμετάπειστος σε ό,τι αφορά την απόφαση για το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/03/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: