Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αναφορές του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Λονδίνο για το περίγραμμα λύσης που παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου στο Κραν Μοντάνα, η διαδικασία για τις εγγραφές των προσωπικών γιατρών στο ΓεΣΥ, η απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου να αποχωρήσει και η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Δείχνει Αϊντε» γράφει ότι σκληρή προσωπική επίθεση στον Έσπεν Μπάρθ Άιντε εξαπέλυσε από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο» έγγραφο που παρουσίασε στο Κραν Μοντανά όσον αφορά το περίγραμμα λύσης που κατέθεσε στις 30 Ιουνίου ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι δημοσιοποιείται το πόρισμα του Συνεργατισμού με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη προς τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν κάνει πίσω και δεν αναστέλλει την 3η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δυστοκία σε εγγραφή των ειδικών γιατρών» γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τις εγγραφές των προσωπικών γιατρών στο ΓεΣΥ με τον προβληματισμό να είναι πολύ έντονος κυρίως σε ό,τι αφορά τις εγγραφές των ειδικών γιατρών, αφού μέχρι στιγμής μόνο μερικές δεκάδες έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στο νέο σύστημα υγείας. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση διά του Υπουργού Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι η Κύπρος παρέχει υποδομές στα πλαίσια της PESCO και όχι βάσεις σε οποιανδήποτε χώρα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπογραφή από την Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη της συμφωνίας για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φωτοβολταϊκά όπου να’ ναι», γράφει ότι σοβαρό πρόβλημα προκαλεί η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων στην ύπαιθρο με τις αρμόδιες αρχές να ανησυχούν λόγω της έκτασης του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι πραγματικό πανηγύρι επικρατεί αυτές τις μέρες στην περιοχή του φράγματος του Ασπρόκρεμμου εν αναμονή της υπερχείλισης του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νομοσχέδιο που απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω αύξησης των καθυστερημένων εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σκοπός του οποίου είναι να μπαίνει ΜΕΜΟ σε ακίνητα για οφειλές στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Κτίζουν πύργους αντί σπίτια για τους πολλούς» γράφει ότι η Κυβέρνηση έκοψε σχέδια του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) τα οποία προορίζονται για τη στέγαση μικρομεσαίων οικογενειών ενώ δεν περιέλαβε νέα προγράμματα ούτε στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για το 2019. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση έρχεται στην ουσία να στραγγαλίσει την ΑΗΚ βάζοντας χέρι στο αποθεματικό της με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι νοσηλευτές εγκατέλειψαν το διάλογο με τον ΟΚΥπΥ ενώ οι γιατροί περιμένουν τη συνάντηση της Παρασκευής.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου: Ένα νέο κεφάλαιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση από τον Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν για την απόφασή του να αποχωρήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από την Τράπεζα. Αλλού αναφέρεται στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ προς τιμή της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επιστροφή στους ιδιοκτήτες τους έργων κορυφαίων Ε/κ καλλιτεχνών που είχαν μείνει στα κατεχόμενα μετά το 1974.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/03/2019 09:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: