Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα θέματα προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου, όμως οι τριγμοί που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση του πορίσματος για τον συνεργατισμό εξακολουθούν να κυριαρχούν. Άλλα θέματα αφορούν τα ενεργειακά , το Κυπριακό, το ΓεΣΥ και τη διαδοχή Νίκολσον, τις ευρωεκλογές και τις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με επίκεντρο τη Λεμεσό. Επίσης όλες σχεδόν οι εφημερίδες φιλοξενούν συνεντεύξεις για θέματα της επικαιρότητας, μεταξύ αυτών και συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «’Η θα τρυπήσει ή θα κτυπήσει» φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη ο οποίος εκτιμά πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μείνει με τα χέρια δεμένα στο θέμα των υδρογονανθράκων και ότι δεν θα διστάσει να προκαλέσει επεισόδιο. Αλλού γράφει πως διαφορετικές αναγνώσεις για ευθύνες και αίτια σημειώνονται στο πόρισμα για το Συνεργατισμό. Επίσης η «Α» αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για το ΓεΣΥ και τη διαδοχή Νίκολσον.

«Τι έκρινε το τέλος του Συνεργατισμού» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρεται στην απραξία ενός Προέδρου, τις ευθύνες του Χάρη Γεωργιάδη και γιατί η έρευνα δεν οδήγησε στους πραγματικούς ληστές. Σ ε άλλο θέμα ο «Π» γράφει για στελέχη του ΕΛΑΜ που δεν υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία και με ποιες δικαιολογίες. Επίσης αναφέρεται στις ευρωεκλογές και τα στοιχήματα για τα κόμματα και την έκτη έδρα.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Πρώτη δοκιμή στην Αττάλεια» γράφει στο κύριό του θέμα πως θα γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας για θέματα ασφάλειας στην Αττάλεια στις 21 του μήνα. Γράφει αλλού πως οι βροχές φέτος ήταν ευλογία και ρεκόρ όλων των εποχών ήταν η εισροή νερού στα φράγματα. Επίσης ο «Φ» φιλοξενεί συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή που αναφέρει πως ο ΥΠΟΙΚ ‘αντί να παραιτηθεί, ζητά τα εύσημα’.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Μεθοδευμένα έκλεισαν τον Συνεργατισμό» αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής και φιλοξενεί και συνέντευξη του ΠτΔ που εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στον ΥΠΟΙΚ και παραδέχεται ότι γνώριζε την κατάσταση και ότι τα ΜΕΔ φταίνε για την κατάρρευση. Αλλού η «Χ» αναφέρει πως θέλει ακόμη δρόμο η διασφάλιση ποιότητας για το τουριστικό μας προϊόν. Επίσης προβάλλει την πληθυσμιακή ανάπτυξη στη Λεμεσό και τα προβλήματα που επέφερε.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Στοχευμένη φροντίδα για εξαρτημένους ανήλικους» αναφέρει ότι το νέο κέντρο για απεξάρτηση ανηλίκων προσφέρει στοχευμένη βοήθεια σε άτομα τα οποία ως τώρα ήταν σε κέντρα αποκατάστασης με ενήλικες. Αλλού αναφέρει πως επικρίνεται η Κυβέρνηση στο Λονδίνο γιατί πέθανε το βρέφος νεαρής μητέρας που κατετάγη στον ISIS και της αφαιρέθηκε η υπηκοότητα. Επίσης αναφορά γίνεται στον αγωγό East Med και στα προβλήματα που αναφύονται.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Χτίζουν σύστημα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο» γράφει στο κύριό της θέμα ότι στο πλαίσιο της 6ης τριμερούς στο Ισραήλ οι ηγέτες Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα καθορίσουν το πλαίσιο για τομές στο γεωπολιτικό στάτους της περιοχής. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη ο οποίος αναφέρεται στο Κυπριακό και τα ενεργειακά. Επίσης η «Κ» αναφέρεται στο Brexit και την κάθοδο εταιρειών στην Κύπρο.

«Όπως ο Χριστόφιας…» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Σημερινή» που γράφει ότι στον κάλαθο του Προεδρικού ρίχθηκε το πόρισμα για το Συνεργατισμό και ότι οι πρωταγωνιστές άλλα έλεγαν πριν ξεσπάσει η κρίση. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων για την αναγκαιότητα δημιουργίας τερματικού φυσικού αερίου. Επίσης η «Σ» φιλοξενεί δηλώσεις του Νέστορα Νέστορος της ΔΕΑ για τις ευθύνες της Άγκυρας για τα αρχεία με πληροφορίες για αγνοούμενους.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/03/2019

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός καλεσμένος του Λάκη Λαζόπουλου στην πρεμιέρα του Αλ Σιχτίρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: