Ευθεία βολή Ερντογάν: Κατηγορεί Αμερικανίδα διπλωμάτη για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκέζι




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Την εμπλοκή Αμερικανίδας διπλωμάτη, που τώρα υπηρετεί σε ανώτερη θέση στο Στειτ Ντιπαρτμεντ, στα επεισόδια στο πάρκο Γκεζι της Κωνσταντινούπολης το 2013, περιλαμβάνει το κατηγορητήριο για τους 16 Tούρκους πολίτες ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίοι  είναι φυλακισμένοι και απειλούνται με την ποινή ισόβιας κάθειρξης, μεταξυ αυτών και ο γνωστός  επιχειρηματίας Οσμαν Καβάλα.

Στο κατηγορητήριο οι εισαγγελείς έχουν συμπεριλάβει τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Καβάλα με πρόσωπο που οπως αποδεικνύεται είναι η Γιουρι Κιμ, Αμερικανίδα διπλωμάτης που υπηρετεί τώρα εως Διευθύντρια της Διεύθυνσης του Στειτ Ντιπάρτμεντ για την Νοτιοανατολική  Ευρώπη.

  • Οι τηλεφωνικές συνομιλίες της κ. Κιμ που τοτε υπηρετούσε ως πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανικη πρεσβεία στην ΄Αγκυρα με τον κ. Καβάλα αφορούσαν την κινητοποίηση στο Γκέζι. Ο τούρκος ακτιβιστής κατηγορείται ότι συνέβαλε στην οργάνωση των κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης

Στις συνομιλιες η κ. Κιμ φέρεται να συμβουλεύει τον κ. Καβάλα να ζητήσει από κάθε φιλικό δημοσιογράφο στην Ουάσιγκτον να θέσει το ζήτημα των κινητοποιήσεων στο καθημερινό μπριφινγκ του Στέιτ Ντιπαρτμεντ..

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Τζέιν Ψάκι, προέβη σε δηλωση εκφράζοντας υποστήριξη στο δημοκρατικό δικαίωμα των πολίτων για ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται επίσης τηλεφωνικές συνομιλιες και του πρωην πρεσβευτή της Ε.Ε. στην Τουρκία Μαρκ Πιερινί καθώς η βιαιότητα της καταστολής των διαδηλώσεων είχε προκαλέσει οπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον ολων των ξένων διπλωματών στην Τουρκία αλλα και της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

  • Και αυτή ηταν η τελευταία αντίδραση της Κοινωνίας των Πολίτων στην προσπαθεια του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος του ΑΚΡ να επιβάλλουν ένα ολο και πιο αυταρχικό καθεστως στην γειτονική χώρα.

Το τουρκικο καθεστως τώρα θέλοντας να δώσει το τελικό κτύπημα σε κάθε φωνή που αντιδρά, επιχειρεί να παρουσιάσει τους ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως υποκινούμενους από ξένες κυβερνήσεις και συμφέροντα προκειμένου να ανατραπεί η τουρκική κυβέρνηση.

Η εμπλοκή σε αυτά τα σενάρια από την τουρκική δικαιοσύνη, η οποία είναι απολύτως καθοδηγούμενη από το καθεστως Ερντογαν, ανώτερης Αμερικανίδας αξιωματούχου του Στειτ Ντιπάρτμεντ είναι ένα ακομη επεισόδιο που μεγαλώνει την καχυποψία και πυροδοτεί την ένταση που ηδη έχει φθάσει στο κόκκινο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η κάλυψη μίας ενοχής: Γιατί ο Πούτιν έσπευσε να απαντήσει σε ανύπαρκτη δήλωση του Πάιατ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: