Η κάλυψη μίας ενοχής: Γιατί ο Πούτιν έσπευσε να απαντήσει σε ανύπαρκτη δήλωση του Πάιατ;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το λάθος στη μετάφραση μίας συνέντευξης του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ, στον τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤΕΝΝΑ, έβαλε φωτιές στο διπλωματικό σκηνικό στην Αθήνα, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

  • Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι «ΔΕΝ μπορώ να σας πω ότι έχω δει στοιχεία για προσπάθειες ανάμιξης (της Ρωσίας) στις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα». Αλλά η δήλωση του, λόγω λάθους στη μετάφραση, παρουσιάστηκε ότι είχε δει στοιχεία για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Σημειώνω αμέσως για να μην παρεξηγηθώ, ότι προσωπικά δεν είδα καμία σκοπιμότητα από την πλευρά των συναδέλφων του τηλεοπτικού καναλιού. Ήταν ένα μεταφραστικό λάθος, το οποίο παραδέχθηκαν αμέσως, ζήτησαν συγνώμη, το διόρθωσαν, και αυτό τους τιμά.

Το ρεπορτάζ έγινε αμέσως viral, όπως λέμε στη γλώσσα των κοινωνικών δικτύων και εκατοντάδες ιστοσελίδες και μπλόκ το δημοσίευσαν, χωρίς κανένας να ακούσει τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στα αγγλικά. Αυτό δείχνει την απίστευτη τεμπελιά που επικρατεί στο ιντερνετικό προσωπικό, πολλοί εκ των οποίων είναι άσσοι στην αντιγραφή. Δεν γνωρίζουν τίποτα άλλο. Μόνο copy και paste.

  • Δυστυχώς την πάτησαν σοβαρά μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι το πρώτο τραγικό γεγονός της υπόθεσης. Μία λάθος πληροφορία παρουσιάστηκε ως δήλωση-βόμβα. Βεβαίως, αν ο Αμερικανός πρέσβης έκανε τέτοια δήλωση, ότι είχε στοιχεία για την ρωσική επέμβαση στις εκλογές, δεν θα ήταν μόνο βόμβα αλλά σεισμός 10 και πάνω ρίχτερ.

Όσοι επιλέξαμε να ακούσουμε τις δηλώσεις του κ. Πάιατ γνωρίζαμε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης ότι ο Αμερικανός πρέσβης είπε ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι ανέφερε το ρεπορτάζ του ΑΝΤΕΝΝΑ και των υπολοίπων μέσων ενημέρωσης. ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ ΕΔΩ

Από τους ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης δεν την πάτησε κανείς. Γιατί; Έκαναν το αυτονόητο. Τηλεφώνησαν στο Γραφείο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας, που αποτελείται από πολύ σοβαρούς επαγγελματίες. Άλλωστε η συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη είχε αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ και ο κ. Πάιατ είχε κάνει γνωστή την υπόθεση στο Twitter.

Οι Ρώσοι, γνώριζαν από νωρίς ότι ο κ. Πάιατ ΔΕΝ είπε όσα ανέφεραν τα ρεπορτάζ. ΔΕΝ είπε ότι έχει αποδείξεις για την εμπλοκή των Ρώσων στις ελληνικές εκλογές. Είπε άλλα πράγματα πιο σοβαρά.

  • Αναφέρθηκε στον πόλεμο εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, ένα πόλεμο στον οποίο συμμετέχει και ο Ταγίπ Ερντογάν (αυτό δεν το είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Εκτελεί υπηρεσία για τον φίλο του πρόεδρο της Ρωσίας).
  • Μίλησε για στοιχεία που έχουν οι Αμερικανοί «για χειραγώγηση της πληροφόρησης στην Ελλάδα. Έχουμε διαπιστώσει ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες για την υπονόμευση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη», τόνισε ο κ. Πάιατ.

Πρόκειται για σοβαρότατες καταγγελίες.

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, ώρες μετά την αποκάλυψη της αλήθειας, δημοσίευσε στο Twitter το εξής μήνυμα:

  • «Πρόεδρος #Πούτιν: Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος λογικώς σκεπτόμενος άνθρωπος στην #Ελλάδα ή στη #Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει συνωμοσίες εναντίον της Ελλάδας. Είναι απλά ανοησίες, σαχλαμάρες.».

Προσέξτε: Κινητοποιήθηκε ολόκληρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ενώ γνώριζαν οι πάντες -και ο ίδιος φαντάζομαι- ότι ο Αμερικανός πρέσβης δεν έκανε τη δήλωση, αντίθετα τόνισε ότι δεν έχει πληροφορίες για τη δράση των Ρώσων στις εκλογές. Γιατί άραγε; Τι φοβήθηκαν οι Ρώσοι διπλωμάτες; Απλά έδραξαν την ευκαιρία μίας λάθος μετάφρασης για να βγουν καθαροί. Στο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της παραπληροφόρησης δεν είναι καθαροί. Αυτό είναι σίγουρο.

Λίγο μετά, η ρωσική πρεσβεία δημοσίευσε δύο νέα μηνύματα στο Twitter, μιλώντας για fake news. Το πρώτο:

  • «Οι ισχυρισμοί περί δήθεν ρωσικής ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα και χειραγώγησης πληροφοριών δεν αξίζουν καν σχόλιο. Ανήκουν στη γνωστή πλέον κατηγορία του highly likely, η οποία είναι συνώνυμο των fake news».

Στη συνέχεια έγραψε:

  • «Όσον αφορά στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας είναι ειλικρινείς, ανοιχτές, έντιμες και ικανές να αντέξουν οποιεσδήποτε εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις. #Ρωσία #Ελλάδα».

Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία, μέσω εκπροσώπων της Ελληνικής Εκκλησίας έχει διεισδύσει στην Ελλάδα. Σε εκκλησίες και τοπικές κοινωνίες. Απροκάλυπτα κληρικοί κάνουν προσευχές από τον άμβωνα για να έχει υγεία ο «ξανθός» ηγέτης του «ξανθού» Έθνους. Ξεχνώντας ότι αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν. Η Ρωσία στηρίζει την κατοχική δύναμη Τουρκία. Καμία άλλη χώρα.

ΕΠΙΣΗΣ: Υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που δεν γνωρίζει τους σχεδιασμούς της Μόσχας για το Άγιο Όρος; Δεν είναι άνθρωποι του Πούτιν που ζήτησαν να κηρυχθεί «ανεξάρτητο κράτος» το Άγιο Όρος; Ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε οι Αμερικάνοι έχουν ιδέα για το μέγεθος της ρωσικής «επέμβασης» στο Άγιο Όρος. Εγώ μία φορά βρέθηκα εκεί πάνω και η πρώτη μου διαπίστωση ήταν ότι η σλαβική γλώσσα κυριαρχούσε απόλυτα της ελληνικής. Οι Έλληνες επισκέπτες είμασταν η ισχνή μειοψηφία.

Ο Αμερικανός πρέσβης ορθά τα είπε για το θέμα των σχέσεων Ελλήνων κληρικών με τη Μόσχα. Και η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας προκαλεί γέλιο σε όσους γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει. Άλλωστε, η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, έδιωξε Ρώσους υπηκόους τους οποίους κατηγόρησε ακριβώς για όσα περιγράφω παραπάνω…

Σίγουρα είναι άλλη η αλήθεια και άλλο πράμα τα fake news.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, Το σωστό είναι η πρόσκληση να έρθει από τον Λευκό Οίκο. Άλλωστε, ο κ. Βαρθολομαίος δρώντας σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες στο θέμα της Ουκρανίας, εξυπηρέτησε τα στρατηγικά σχέδια της Αμερικής, η οποία έχει υποχρέωση να του δώσει και προστασία…

ΕΠΙΣΗΣ: Στο θέμα της Κύπρου και του Αιγαίου, οι Αμερικανοί είναι και σήμερα λάθος. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία σ’ αυτά τα δύο εθνικά ζητήματα του Ελληνισμού. Δεν γίνεται π.χ. να βάζουν στην ίδια μοίρα την κατοχική δύναμη Τουρκία των 70 τόσων εκατομμυρίων με το θύμα, την Κυπριακή Δημοκρατία των 800 χιλιάδων κατοίκων. Προκαλούν τα αισθήματά μας και μας θυμώνουν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Οι Αμερικανοί σκέφτονται την “επόμενη μέρα” με την Τουρκία: Η ρήξη όλο και πιο κοντά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: