Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκεται η Κρήτη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Ωκεανίδα”, η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Ένας πολίτης έχασε τη ζωή του.

  • Οι πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την ανελέητη ορμή των υδάτων, γέφυρες να γκρεμίζονται, κατολισθήσεις να κόβουν στα δύο το οδικό δίκτυο. Υποχρεώθηκαν να εκαταλείψουν τις εστίες τους, έστω και προληπτικά, αλλά και να δουν ανθρώπινα δράματα να εκτυλίσσονται δίπλα τους με την απώλεια ανθρώπινων ζωών από την υπερχείλιση ποταμών.

Ο 61χρονος κτηνοτρόφος από τον Αποκόρωνα, ο οποίος αγνοείτο από χθες το πρωί εντοπίστηκε νεκρός σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το σημείο που αγνοείτο και μέσα σε ρέμα, όπου είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά χειμάρρου μαζί με το αυτοκίνητό του, σε αγροτικό δρόμο κοντά στον ποταμό Βατουδιάρη.

Η επόμενη ημέρα για τους κατοίκους

  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ρέθυμνο μπορεί να υποχώρησαν, άφησαν πίσω τους ωστόσο εκτεταμένα προβλήματα στις περισσότερες επαρχιακές οδούς του νομού και τους κατοίκους να μετρούν τις καταστροφές στις περιουσίες και τις καλλιέργειες τους.
  • Υπάρχουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό θέματα προσπέλασης και διέλευσης σε οικισμούς και χωριά και, για τον λόγο αυτό, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες παρά την ύφεση και για λόγους ασφαλείας, να περιορίσουν, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθούν τις συνεχείς ενημερώσεις από τις αρχές.

Τα εδάφη, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Π.Υ. Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, έχουν απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερών με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις. Ήδη από το πρωί, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Παρασύρη, καθώς και περιφερειακούς συμβούλους Ρεθύμνης επισκέφτηκαν περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως τη Γέφυρα Σταυρωμένου -τμήμα της οποία κατέρρευσε- και την επαρχιακή οδό 14 προς Ρουσοσπίτι και Αγία Ειρήνη για να καταγραφούν οι ζημιές και να γίνει μια πρώτη αποτίμηση αυτών.

File Photo: Καταστροφές στον νομό Ρεθύμνης. Πηγή φωτογραφίας: meteo.gr, αναφορά του Νίκου Κούνουπα

Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στο Ρέθυμνο τα τελευταία 24ωρα, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης.

  • Χθες βράδυ έσπασε ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς νερού από την Αργυρούπολη στη γέφυρα του Πετρέ εξαιτίας των ορμητικών νερών του ποταμού της περιοχής, ενώ παράλληλα, πλημμύρισε το αντλιοστάσιο στον Πλατανιά από την υπερχείλιση του ποταμού. Αποτέλεσμα της ζημιάς είναι αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου να μην έχουν νερό σήμερα, και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ να βρίσκονται στους χώρους των ζημιών, προσπαθώντας, να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΡ, η ευρεία έκταση της ζημιάς σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν και που, ενδεχομένως, να προκαλέσουν και άλλες βλάβες, δεν επιτρέπουν επί του παρόντος να προσδιοριστεί με ασφάλεια ο χρόνος αποκατάστασης της ομαλής υδροδότηση της πόλης και των προαστίων.

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Αναφορικά με την κυκλοφορία στην Ε.Ο. 3 «Ρέθυμνο-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», όπου υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα και κατολισθήσεις, θα ακολουθείται η διαδρομή «Ατσιπόπουλο- Πρινές-Γωνιά-‘Ανω Βαλσαμόνερο-Κάστελλος-Αρμένοι-Φωτεινός-Παλέ-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», μέχρι νεωτέρας και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

File Photo: Στιγμιότυπο από την κατάρρευση γέφυρας εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης και της υπερχείλισης των υδάτων στα Χανιά. Φωτογραφία: zarpanews.gr
  • Το φαράγγι «Κουρταλιώτη» είναι κλειστό -λόγω καταστροφής της οδού στην είσοδό του από διακλάδωση για «Φρατί» από την υπερχείλιση του παρακείμενου ρέματος. Αντί του φαραγγιού «Κουρταλιώτη» καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιούν το φαράγγι «Κοτσιφού» για τα χωριά Σελλιά- Ροδάκινο και για τα χωριά Μύρθιος-Μαριού-Ασώματος. Επίσης λόγω επικίνδυνης καθίζησης του οδοστρώματος στο οδικό τμήμα «Γαράζο – Βενί» η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Χουμέρι – Λιβάδια – Δισκούρι- Αξός.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο

Από τον δήμο Αγίου Βασιλείου και τον δήμο Αμαρίου αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των μαθητών στα σχολεία.

  • Σημειώνεται, ότι κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ρεθύμνης – Σπηλίου, καθώς και άλλοι δρόμοι προσέγγισης του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Αρμένων.

Εξάλλου, με απόφαση του δήμου Ρεθύμνης, θα μείνουν αύριο κλειστά το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνης και το 4ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνης, καθώς έχουν αποτεθεί στον προαύλιο χώρο φερτά υλικά. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνης, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο σχολείο.

Καταγραφή των ζημιών

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών σε οικείες, επιχειρήσεις και περιουσίες πολιτών (οικοσυσκευές κτλ.) από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώθηκε ότι οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α.) μπορούν να αιτηθούν την καταγραφή των ζημιών και να απευθύνονται στον οικείο δήμο, για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις (ζημιές σε κτίριο επιχείρησης και εξοπλισμό) στην Π.Ε. Ρεθύμνης / τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας , Πλ Ηρώων Πολυτεχνείου, Τηλ: 28313 40711, 40777) και για τις καταστροφές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εξοπλισμό στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον οικείο δήμο.

  • Σημαντικό είναι οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης / πλημμυρισμένης οικίας και επιχείρησης, πριν προχωρήσουν στην αποκατάσταση, να αποτυπώσουν με κάθε μέσο το μέγεθος της καταστροφής, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα υλικά, καθώς και να διατηρήσουν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την οικία ή την επιχείρηση.

Οι τρεις λόγοι που “πνίγηκε” η Κρήτη

Στο μεταξύ, ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή έσπασε λόγω της «Χιόνης» και της «Ωκεανίδας».

  • Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, από την 1η Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Δευτέρας 25/2 έφτασε στα 1.202 χιλιοστά. Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής έφερε όμως η «Ωκεανίς» και στη υπόλοιπη Δυτική Κρήτη, από το Σάββατο έως και το πρωί της Τρίτης. Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, από το Σάββατο 23/2 έως το πρωί της Τρίτης 26/2 στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους ‘Αγιους Πάντες και στον Αλικιανό.

  • Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» ήταν οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι έπνεαν κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, στο Αιγαίο αλλά και στα δυτικά τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η διάρκεια τους. Από τις 23/2 έως τις 26/2 το πρωί, οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα και η διάρκεια σε συνεχόμενες ώρες, όπου οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνο της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo, Κώστα  Λαγουβάρδο, οι ισχυρές βροχές που έπεσαν στην Κρήτη, σε γενικές γραμμές, οφείλονται στον συνδυασμό τριών παραγόντων. Οι τρεις αυτοί παράγοντες που «έδρασαν» από κοινού, είναι:

  • Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης.
  • Η ύπαρξη μια ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υπήρξε επίσης σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στο νησί αλλά και στη θάλασσα, στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος.
  • Η τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της Δυτικής Κρήτης, που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια και επομένως την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.

«Οι τρεις αυτοί παράγοντες», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος, «λειτούργησαν συνεργατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των 24 ωρών, με αποτέλεσμα την εμμονή των φαινομένων, ιδίως των ισχυρών βροχοπτώσεων, για πολλές ώρες πάνω από την Κρήτη, με τα εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά του νησιού. Η εμμονή αυτή προκάλεσε τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στα δυτικά, με αποτέλεσμα τις πολύ σημαντικές καταστροφές».

Ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε ότι «η προγνωσιμότητα του φαινομένου ήταν στην περίπτωση αυτή πολύ καλή, δηλαδή από το Σάββατο και κυρίως τη Κυριακή το πρωί, οι προγνωστικοί χάρτες της βροχής έδειχναν την πρωτοφανή ένταση του αναμενόμενου φαινομένου, για το λόγο αυτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε εκδώσει σχετική προειδοποίηση, τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο κρατικός μηχανισμός σε δράση

«Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός», δήλωσε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης βρέθηκε σε σημεία της περιοχής των Χανίων που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία. Κατά την επίσκεψή του στη γέφυρα Κερίτη, τόνισε ότι η γέφυρα θα αποκατασταθεί.

  • Πρόσθεσε ότι «Βρισκόμαστε στη γέφυρα του Κερίτη, ένα ιστορικό μνημείο για τα Χανιά. Η γέφυρα, δυστυχώς, έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Και το βάθρο που έχει απομείνει. Αυτό έχει να κάνει και με το μέγεθος του φαινομένου με τα ορμητικά νερά, αλλά και με το θέμα της συντήρησης των γεφυρών.
  • Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει, όπως έγινε η γέφυρα της Πλάκας, γιατί είναι ιστορικό μνημείο. Θα γίνει, δηλαδή, προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, το Δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα που μπορούν να εισφέρουν στην αποκατάσταση του μνημείου. Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάποτε στη γέφυρα, το χρωστάμε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτή τη γέφυρα. Να αποκατασταθεί, όπως ακριβώς ήταν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή για να βρούμε μια προσωρινή λύση για την αποκατάσταση της σύνδεσης. Τα υπόλοιπα θα γίνουν με την ταχύτητα που έγινε και το γεφύρι της Πλάκας, που σε λίγους μήνες θα δοθεί, όπως ήταν, στους κατοίκους της Ηπείρου».

Ο υπουργός Υποδομών επισκέφτηκε και στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο μεγάλες κατολισθήσεις στο Βόρειο Οδικό Άξονα και δήλωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών. Συγκεκριμένα, είπε:

  • «Πάνω στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης θα αναλάβουμε ως υπουργείο Υποδομών τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις και τα σημεία όπου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υπόλοιπα σημεία θα τα αναλάβει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους, και θα υπάρχει η συνδρομή υπηρεσιών του υπουργείου στους δήμους που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό». Και πρόσθεσε: «Δόθηκε μια μεγάλη μάχη και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Πολιτεία. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια στην Περιφέρεια για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε σημεία που υπάρχουν προβλήματα. Τόνισε ότι «από χθες το βράδυ έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου τις επόμενες ημέρες να φθάσουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια για την πρώτη αποκατάσταση συνδεσιμότητας των περιοχών» και πρόσθεσε: «Υπάρχει και συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ώστε ο στρατός να φέρει κάποιες γέφυρες στον Πλατανιά που έχουν πέσει. Υπάρχουν οι κακοτεχνίες του παρελθόντος που μας κυνηγούν».

  • Ο κ. Σπίρτζης κατά την επίσκεψή του στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα του δρόμου, πριν από τη γέφυρα Πλατανιά, σε δηλώσεις που έκανε, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γινόταν τα δημόσια έργα. «Είδατε τη γέφυρα του Πλατανιά. Δεν ήταν αυτό που έπεσε γέφυρα. Ήταν ένα μπάζωμα που δεν ήταν γέφυρα λόγω ενός αυθαίρετου που υπήρχε στο σημείο. Αυτά πρέπει και ως κοινωνία να τα ξεπεράσουμε, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις υποδομές ούτε με τον τρόπο συντήρησης. Έχουν να κάνουν με το πώς γινόταν τα δημόσια έργα και πώς πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές και στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Αναφερόμενος στην έκταση των ζημιών, με αφορμή σχετική ερώτηση, τόνισε: «Ακριβής εκτίμηση των ζημιών δεν υπάρχει. Ακριβής εκτίμηση θα υπάρχει όταν οι υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας συμπληρώσουν τα τεχνικά δελτία και θα έχουμε τεχνικές λύσεις ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εκτίμηση. Τώρα ό,τι και αν πούμε είναι στον αέρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι ώριμες οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στο Βόρειο Άξονα, άρα μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουν έργα με λύσεις που θα είναι μόνιμες για τον ΒΟΑ και δεν θα είναι πρόχειρες ώστε σε πιθανή άλλη νεροποντή να ζήσουμε τα ίδια φαινόμενα».

Τον υπουργό Υποδομών συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η βουλευτής, Βάλια Βαγιωνάκη, καθώς και στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στην προσπάθεια για αποκατάσταση των ζημιών εξέφρασε ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας ότι «με την συνεργασία όλων και το σωστό σχεδιασμό τα προβλήματα θα ξεπεραστούν».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντοπίστηκε νεκρός ο 61χρονος κτηνοτρόφος στα Χανιά: Οι τρεις λόγοι που η Κρήτη «πνίγηκε»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: