Το Obamacare, ο Τραμπ, οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί και το εγχείρημα του ΓεΣΥ στην Κύπρο




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η προσπάθεια για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο θυμίζει μια παρόμοια προσπάθεια που καταβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Μπαράκ Ομπάμα, με σκοπό «την προστασία και την προσιτή φροντίδα περίθαλψης των ασθενών».

  • Ο τότε ένοικος του Λευκού Οίκου υπέγραψε τον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο, που έγινε γνωστός ως Obamacare, στις 23 Μαρτίου 2010. Οι σημαντικές διατάξεις του τέθηκαν σε ισχύ το 2014. Πριν τεθεί σε εφαρμογή, 48,6 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν ανασφάλιστοι, ενώ τώρα ο αριθμός έχει μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με σχετικές έρευνες.

Το αρχικό νομοσχέδιο διέφερε κατά πολύ από το περιεχόμενο του νόμου εξαιτίας υπαναχωρήσεων και συμβιβασμών ώστε να γίνει κατορθωτή η έγκρισή του από το Κογκρέσο. O Ντόναλντ Τραμπ, από την ημέρα της ορκωμοσίας του, επεδίωξε να καταργήσει το Obamacare, αλλά το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο στα δυο πρώτα χρόνια της προεδρικής θητείας του δεν ενέκρινε κάτι τέτοιο, λόγω μεγάλων αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε όμως κάτι άλλο: υπέγραψε διάταγμα για να ανοίξει ο δρόμος σε ιδιωτικές εταιρείες να παρέχουν πακέτα καλύψεων που εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις που προσφέρει ο προαναφερθέν νόμος, δηλώνοντας ενδεικτικά: «Το Obamacare είναι τελειωμένο, έχει πεθάνει, έχει ξεχαστεί».

  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Obamacare δεν είναι τέλειο, έχει αδυναμίες και χρειάζονται αρκετές βελτιώσεις. Από την άλλη, η δυνατότητα των φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και των ιδιωτικών νοσοκομείων να δρουν αυθαίρετα, σε πολλές περιπτώσεις επέφερε παράλογες πρακτικές. Για παράδειγμα, λόγω του ορίου που θέτουν στο κόστος περίθαλψης και θεραπείας, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μην υποβάλλονται σε κρίσιμες θεραπείες ή ιατρικές παρακολουθήσεις, ενώ ο νόμος Τραμπ αυξάνει ξανά τον αριθμό των ανασφάλιστων.

Η Αμερική μπορεί να είναι μια πλούσια χώρα σε ιατρική καινοτομία και επιστημονική έρευνα, ένας τόπος όπου τα ρομπότ εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά συνάμα είναι μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν εξασφαλισμένο το αναφαίρετο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Κύπρο, με την τεράστια διαφορά στα μεγέθη και στους αριθμούς, οποιαδήποτε νομοθεσία θα πρέπει να είναι δημοκρατική, οικονομικά δίκαιη, χωρίς ταξικές διακρίσεις, με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με βασική αρχή την κατοχύρωση του υπέρτατου αυτού κοινωνικού αγαθού. Προπάντων όμως να μην υπάρχουν εμπόδια στην πρόληψη και τη θεραπεία για όλους τους πολίτες.

  • Αξεπέραστα εμπόδια θα πρέπει να τεθούν στα ποικιλόμορφα συμφέροντα, στη διαπλοκή, στη διαφθορά και στην απληστία που σκοτώνουν κόσμο, όπως επίσης και στην πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος και στην ανευθυνότητα ορισμένων ατόμων του ιατρονοσηλευτικού τομέα.

Τα φαινόμενα αυτά, που εμφανίζονται παντού, είναι οι κακοδαιμονίες του συστήματος υγείας και διαβρώνουν τη δημοκρατική νομιμότητα. Τα κράτη και οι κοινωνίες υποχρεούνται να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες ισότιμη πρόσβαση και αξιόπιστη, ενδεδειγμένη, συνολική και υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη, χωρίς δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Ο κόσμος έχει τη δύναμη, με τη φωνή και τη ψήφο του, να «ξαποστείλει» από τη δημόσια ζωή όσους παίζουν παιχνίδια για πολιτικό ή οικονομικό όφελος, σε βάρος της υγείας των ανθρώπων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Τα συγκρουόμενα συμφέροντα: Η δήλωση Λαβρόφ για Κύπρο, η πολιτική των ΗΠΑ για τον Μαδούρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: