Ανατροπή: Παραμένουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία: Ο Τραμπ ενημέρωσε τον Ερντογάν




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια «μικρή» ομάδα, περίπου «200 στρατιωτικών» στη Συρία, σε «ειρηνευτικό» ρόλο, για απροσδιόριστη χρονική περίοδο μετά την αποχώρηση της δύναμής τους που είναι ανεπτυγμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

«Μια μικρή ομάδα περίπου 200 (στρατιωτικών) σε ειρηνευτικό ρόλο θα παραμείνει στη Συρία για μια χρονική περίοδο», ενημέρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς με λακωνική ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία τον Δεκέμβριο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία πραγματοποιηθεί σε συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία λίγες ώρες μετά από την Τουρκική Προεδρία. Αναφέρει τα εξής, που δεν συμφωνούν απόλυτα με την τουρκική ανακοίνωση:

  • “Ο Πρόεδρος Τράμπ μίλησε σήμερα (Πέμπτη) με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της διμερούς σχέσης και συζήτησαν διάφορα θέματα όπως η Συρία και το εμπόριο. Στη Συρία, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό για τη δημιουργία μιας πιθανής ασφαλούς ζώνης και σημείωσαν ότι ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Σάναχαν και ο πρόεδρος του γενικού αρχηγού γενικού διευθυντή Ντάνφορντ θα φιλοξενήσουν τους Τούρκους ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνομιλίες”.

Το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και συμφώνησαν σε μια πολιτική επίλυση της εμπόλεμης σύρραξης στην αραβική χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι κ. Ερντογάν και Τραμπ παράλληλα συμφώνησαν στη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

21/02/2019 23:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Anadolu
Άγκυρα, Τουρκία

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Μόσχα η συνάντηση Νετανιάχου με Πούτιν για την Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: