Πρώτα η συμφωνία και μετά η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, λέει η Λευκωσία




Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, αν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει πρώτα, πλήρως, και χωρίς διακρίσεις, την υφιστάμενη συμφωνία και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ, σχολιάζοντας την έκθεση για την Τουρκία, που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές.

  • Σε σχέση με την εισήγηση που καταγράφεται στην έκθεση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Σαμουήλ επεσήμανε πως «ένα τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και δεν αποτελεί επίσημη θέση της ΕΕ και των κρατών-μελών της».

Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγράφει, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σαμουήλ, «με σαφήνεια τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος και αναφέρει ότι αυτή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Επίσης, σημείωσε ο κ. Σαμουήλ, η έκθεση «καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία, να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να αποδώσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

22/02/2019 12:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: