Οι φάκελοι σφραγίστηκαν, το κόκκινο χαλί στρώθηκε: Έτοιμο το Χόλιγουντ για τα ‘Οσκαρ




Οι φάκελοι σφραγίστηκαν, το κόκκινο χαλί στρώθηκε στη Χόλιγουντ Μπούλεβαρντ και τα χρυσά αγαλματίδια καλογυαλίστηκαν: όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά των ‘Οσκαρ, την Κυριακή, που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου κινηματογραφικών βραβείων γεμάτης από εκπλήξεις.

  • ‘Άραγε το “Ρόμα”, η ωδή στα παιδικά χρόνια στο Μεξικό του Αλφόνσο Κουαρόν, θα είναι η πρώτη ξενόγλωσση ταινία –και παραγωγή της συνδρομητικής πλατφόρμας με βίντεο Netflix– που θα κερδίσει το ‘Οσκαρ καλύτερης ταινίας, το μεγαλύτερο βραβείο της χρονιάς; Στα 71 της χρόνια, η Γκλεν Κλόουζ θα αποσπάσει τελικά το πρώτο ‘Οσκαρ για μια μακρά και λαμπρή καριέρα;

Θα χρειαστεί να περιμένουμε έως την Κυριακή στις 17.00 τοπική ώρα (03.00 Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να μάθουμε την επιλογή των σχεδόν 7.900 μελών της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που κλήθηκαν να ψηφίσουν. Η τελετή θα διεξαχθεί στο κέντρο του Χόλιγουντ, στο Dolby Theater και θα αναμεταδοθεί απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου, ενώ δεν θα έχει οικοδεσπότη για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια.

Φέτος τα προγνωστικά είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένα.

Ο Τιμ Γκρέι, που παρακολουθεί τα κινηματογραφικά βραβεία για το περιοδικό Variety, θεωρεί ότι θα κερδίσει το “Green Book”: η πραγματική ιστορία ενός κλασικού μαύρου πιανίστα που περιοδεύει στον αμερικανικό νότο, σύμβολο των φυλετικών διακρίσεων τη δεκαετία του 1960. “Ωστόσο δεν θα στοιχημάτιζα χρήματα σ’ αυτό. Με οκτώ υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, η καθεμιά έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά καμιά δεν αποσπά ομοφωνία”.

  • Με δέκα υποψηφιότητες η καθεμιά, οι ταινίες “Ρόμα” και “Η Ευνοουμένη”, μια πλασματική δεύτερη ανάγνωση της μοναρχίας της βασίλισσας ‘Αννας της Αγγλίας από τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, θεωρούνται σίγουρα φαβορί.

Εκτός από το “Πράσινο Βιβλίο” και το αξιοσημείωτο ντουέτο των πρωταγωνιστών του, τους Μαχερσάλα Αλί και Βίγκο Μόρτενσεν, η ταινία των σούπερ ηρώων “Μαύρος Πάνθηρας”, πρώτη στο παγκόσμιο box-office πέρυσι, διεκδικεί επίσης το βραβείο, όπως και η “BlacKkKlansman” του βετεράνου Σπάικ Λι, το “Bohemian Rhapsody” που αναφέρεται στη ζωή του θρυλικού Φρέντι Μέρκιουρι, του τραγουδιστή του συγκροτήματος Queen, η ταινία «Vice» για τον Αμερικανό Ντικ Τσέινι, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, η ταινία “Ένα Αστέρι Γεννιέται”, με το ζεύγος Lady Gaga/ Μπράντλεϊ Κούπερ.

Ράμι Μάλεκ vs Κρίστιαν Μπέιλ

Για το βραβείο “α΄ανδρικού ρόλου” δύο ονόματα θεωρούνται τα φαβορί. Από τη μια πλευρά ο Ουαλός Κρίστιαν Μπέιλ, αγνώριστος στον ρόλο του ως Ντικ Τσέινι, βραβεύτηκε με μια Χρυσή Σφαίρα και ένα BAFTA. Από την άλλη, ο Ράμι Μάλεκ του οποίου η ερμηνεία ως τραγουδιστή των Κουίν, που έλαμπε στην πίστα φορώντας πουκάμισα με παγιέτες, έλαβε λαμπρές κριτικές από τους συναδέλφους του και ένα βραβείο από το αμερικανικό Σωματείο Ηθοποιών (SAG), ενώ και αυτός απέσπασε μια Χρυσή Σφαίρα.

  • “Οι δύο τους είναι σε δύο εντελώς διαφορετικά μήκη κύματος”, δηλώνει ό Πίτερ Ντεμπρίζ, ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς του Variety.
  • “Στον Κρίστιαν Μπέιλ βλέπω έναν απίστευτο ηθοποιό. Αλλά με τον Ράμι Μάλεκ, έχουμε έναν ρόλο που γοήτευσε πραγματικά το κοινό του. Και δεν θα εκπλαγώ αν ο νεόκοπος πάρει το βραβείο”.

Η κατηγορία του “α΄γυναικείου ρόλου” ίσως είναι η μόνη φέτος με ένα αναγνωρισμένο φαβορί: την Γκλεν Κλόουζ, η οποία έχει λάβει σειρά βραβείων για την ερμηνεία της στην ταινία “The Wife”.

  • Θα συναντήσει στον δρόμο της τη Lady Gaga ή την ερασιτέχνη ηθοποιό Γιαλίτζα Απαρίσιο, το βασικό πρόσωπο στην ταινία “Ρόμα”. Ωστόσο πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα η Γκλεν Κλόουζ να τιμηθεί με ένα “Οσκαρ που της αξίζει πολύ”.

“Δεν είναι ο πιο δυνατός της ρόλος, αλλά είναι η ευκαιρία γι’ αυτήν να καλύψει τον χώρο μέσα σε μια μικρή ταινία, να την κουβαλήσει στους ώμους της για να θυμίσει στην (κινηματογραφική) βιομηχανία ότι, ανάμεσα στις ηθοποιούς, η Κλόουζ είναι ένας από τους θησαυρούς της”, υπογραμμίζει ο Ντεμπρίζ.

Με τον αυτόματο πιλότο

Εκτός από τους νικητές, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα των επαγγελματιών φέτος είναι: με τι θα μοιάζει το “θέαμα”; Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε όταν ήρθαν στο φως παλιά ομοφοβικά μηνύματα στο Twitter του Κέβιν Χαρτ, ο διάσημος ηθοποιός παραιτήθηκε και η Ακαδημία αποφάσισε η τελετή των βραβείων της να μην έχει τελικά παρουσιαστή, για πρώτη φορά μετά το 1989.

Ένα τολμηρό στοίχημα είναι επίσης να περιοριστεί στις τρεις ώρες έναν πολύωρο θέαμα, του οποίου το κοινό κάθε χρόνο που περνά μειώνεται όλο και περισσότερο.

  • “Δεν βρήκαν ακόμη την απάντηση στην κρίσιμη ερώτηση που παραμένει ήδη από την πρώτη τηλεοπτική αναμετάδοση το 1953: θα είναι μια τελετή για την παρουσίαση του βραβείου κάθε κατηγορίας ή ένα ψυχαγωγικό θέαμα;”, τονίζει ο Τιμ Γκρέι.

Από πλευράς ψυχαγωγίας, οι οργανωτές επέλεξαν το θέαμα να ανοίξουν δύο αρχικά μέλη των Queen, τα οποία θα συνοδεύσει στο τραγούδι ο ‘Ανταμ Λάμπερτ.

Η Lady Gaga και ο Μπράντλεϊ Κούπερ θα ερμηνεύσουν μαζί το τραγούδι τους “Shallow” που είναι υποψήφιο για Οσκαρ, ενώ ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ θα υποστηρίξει το “All the Stars”, το τραγούδι του από την ταινία “Μαύρος Πάνθηρας”.

Αυτή η σκηνή δεν κάνει για υψοφοβικούς μουσικούς: Είναι εναέρια και χωράει ένα άτομο

22/02/2019 15:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: