Με 153 βουλευτές πάει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο: Χαμηλοί τόνοι στην Επιτροπή




Με 153 βουλευτές αναμένεται αύριο να περάσει στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της“Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, ενώ ήδη από σήμερα στην επιτροπή ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Καμμένος καταψηφίζουν. Αμφίσημη είναι η στάση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη η οποία σήμερα δήλωσε ότι είναι κοντά στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και άφησε ανοικτή μια ενδεχόμενη προσχώρηση στο μέλλον.

Το πρωτόκολλο ψηφίζουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και οι Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ δεν αναμένεται θετική ψήφος από τους Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι και από το ΠΟΤΑΜΙ οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης. Θετική αναμένεται και η ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

«Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγγενής και κοντά στις ιδέες που πιστεύω», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η υφυπουργός Εσωτερικών και πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να περιληφθεί στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, ενώ για τους ΑΝΕΛ δήλωσε πως «η τροπή και η πορεία που έχει πάρει αυτό το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα στο οποίο είχα θητεύσει, παίρνει μία πορεία προς την άκρα δεξιά, όταν π.χ. συνομιλητής του κ. Καμμένου είναι ο κ. Μπαλτάκος. Αυτά με ξεπερνούν, δεν μπορώ να ακολουθήσω μία τέτοια πορεία… είναι αντίθετη με αυτά που υποστήριζαν οι ΑΝΕΛ μέχρι πριν λίγο καιρό», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη θετικής ψήφου.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κάλεσε τα κόμματα “ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας” να ψηφίσουν το πρωτόκολλο ενώ οι εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδος δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

  • «Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Νίκος Τόσκας.
  • «Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μαεκεδονικής εθνόητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.
  • «Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Κατά συνείδηση να ψηφίσουν οι βουλευτές κάλεσε ο Τόσκας

«Με την κύρωση υλοποιούνται τα βήματα και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ήδη εγκεκριμένης από την Βουλή, Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για το «Πρωτόκολλο της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τόσκας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το Πρωτόκολλο «ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πειθαρχίας» με κύριο κριτήριο το πώς θέλουν οι εκπρόσωποι του λαού και του έθνους μας να διαταχθεί η γειτονική χώρα μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και τοπικά στα Βαλκάνια υπό τους δεδομένους διεθνείς συσχετισμούς με ρεαλισμό δηλαδή και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ιδεοληψίες.

  • Εξάλλου, ο κ. Τόσκας σχολίασε σχετικώς με τις τοποθετήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του Κοινοβουλίου «πως η ψεύτικη και προσχηματική καλυμμένη διακήρυξη για τα ιστορικά μας σύνορα που φτάνουν τάχα μέχρι την Σερβία αντιπροσωπεύει μεγάλο κίνδυνο […] Ο τυχοδιωκτισμός αυτός, που συνυπάρχει με τον ενδοτισμό στους ισχυρούς, δεν μπορεί να είναι δεκτός από το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο» επισήμανε.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές, εκτός και ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής και πειθαρχίας, να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο «που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα και σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου».

Καλεί για 180 βουλευτές ο Καμμένος

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ξεκάθαροι. Καταψηφίζουμε την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρούμε προδοτική για τη χώρα και παραχώρηση του όρου Μακεδονία», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

«Αυτή η Συμφωνία δεν φέρει καν την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραφή που απαιτείται για να είναι έγκυρη η συμφωνία από την άλλη πλευρά», είπε επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπογράμμισε ότι η Συμφωνία παραβιάζεται ακόμη και τώρα, με τις δημόσιες δηλώσεις εκείνων που την υπέγραψαν από την άλλη πλευρά.

Ο Πάνος Καμμένος επανέφερε τις αιτιάσεις για την αντισυνταγματικότητα της Κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι η Ελλάδα εκχωρεί εθνική κυριαρχία, διότι, μετά την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους και ζήτησε αυξημένη πλαιοψηφία 2/3 με 180 βουλλευτές, πρόταση την οποία απορρίπτει η ΝΔ κατηγορώντας τον κ.Καμμένο για ευκαιριακή πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαγραφή Παπαχριστόπουλου από ΑΝΕΛ, αν δεν παραδώσει την έδρα του μέχρι αύριο το πρωί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: