Η ταινία “Βουράτε Γειτόνοι” έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη: Τι λέει ο σκηνοθέτης Στάμος Τσάμης




Νέα Υόρκη: Αποκλειστική συνέντευξη 
του Στάμου Τσάμη στον ΝΙΚΟ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Ήρεμος, χαμογελαστός, βλέπεις όλο το πρόσωπο του να φωτίζεται όταν μιλάει για την σύζυγο και το μικρό του κοριτσάκι. Ο Στάμος Τσάμης σκηνοθέτησε ουκ ολίγες ταινίες αλλά ποτέ δεν μιλά γι’ αυτές, εκτός κι αν τον ρωτήσεις.

Δείχνει σε όλους πόσο αγαπάει αυτό που κάνει, πόσο ψηλά έχει τους συνεργάτες του, και κυρίως, πόσο σέβεται τον θεατή, εσένα, εμένα, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της έμπνευσης του!

Τον γνώρισα στην πρεμιέρα της ταινίας «Βουράτε Γειτόνοι». Μια ταινία, που η κάθοδος της έγινε κατορθωτή χάρη στον όλο συντονισμό του δημοσιογράφου Πέτρου Πετρίδη, την στήριξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων και του ασταμάτητου ποδαρόδρομου του Χάρη Νικολάου, ενός νέου, δικού μας παιδιού, ο οποίος διαχειρίζεται με επιτυχία έναν σημαντικό αριθμών (υπέροχων) κινηματογραφικών αιθουσών εδώ στην Νέα Υόρκη.

Πριν την πρεμιέρα έβλεπες την αγωνία στο πρόσωπο του. Υποψιάζομαι πως, παράλληλα, το κινητό του κατέγραφε και διαδικτυακούς σφυγμούς «αλά Τσιάκκα». Φυσικό, μιας και η ταινία «ξέφυγε» από τα Κυπριακά δεδομένα. Κάτι που το είπα και στον ίδιο όταν ξεκινήσαμε την συζήτηση μας. Και για όσους φανήκαμε τυχεροί να δούμε την ταινία, κάτι τέτιοιο ήταν λογικό, η δουλειά όλων τους, απίστευτη!

Στάμο, καλοσώρισες στην Νέα Υόρκη και σ’ευχαριστούμε για την τιμή να είσαι εδώ μαζί μας στην πρεμιέρα του «Βουράτε Γειτόνοι». Μια εξαιρετική κινηματογραφική ταινία, που ομολογουμένως, η ποιότητα της μας έχει εκπλήξει όλους όσους είδαμε την πρεμιέρα. Ίσως να περιμέναμε κάτι διαφορετικό, τελικά είδαμε μια αμερικανική ταινία από απόψεως ποιότητας αλλά πάντα με Κυπριακό χαμόγελο.

  • Ερώτηση: Πώς επιλέξατε την Νέα Υόρκη;

Ο Ελληνισμός εδώ είναι πάρα πολύ μεγάλος. Είχαμε την βοήθεια του φίλου δημοσιογράφου Πέτρου Πετρίδη, ο οποίος ανέλαβε τον όλο συντονισμό για την επιτυχή κάθοδο της ταινίας στην Νέα Υόρκη αλλά και την στήριξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων. Σε αυτό συνέβαλε και η Κυπριακή φιλοξενία των ιδιοκτητών της Cinema Village, με τον Διευθυντή, φίλο Χάρη Νικολάου να στηρίζει τις προσπάθειες μας. Έτσι ήρθαμε εδώ να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά την ταινία μας.

Ο Σκηνοθέτης Στάμος Τσάμης πριν την έναρξη της ταινίας Βουράτε Γειτόνοι, στην Νέα Υόρκη. Φωτογραφία ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
  • Ερώτηση: Όπως έχω αναφέρει, ομολογουμένως, η ταινία έχει ξεφύγει από τα Κυπριακά αλλά και Ελληνικά δεδομένα, από απόψεως ποιότητας, εφφέ, κινηματογράφησης, και όχι μόνον. Να υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο έχει στοιχίσει και αρκετά χρήματα, συγκριτικά πάντα με τα κυπριακά δεδομένα;

Μας τιμάει αυτό που ανέφερες. Όντως, τα σχόλια όλου του κόσμου ήταν εξαιρετικά, μετά από την τόση αγωνία που έχει ο καλλιτέχνης, ειδικά την πρώτη φορά, αφού σήμερα εδώ ήταν οι πρώτοι μας θεατές. Πήραμε το σενάριο του Γιώργου Τσιάκκα και προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε σε εικόνες αυτό το αριστούργημα. Έχοντας στο μυαλό μας την γνωστή σειρά, που έγραψε μέχρι και 80% ποσοστά τηλεθέασης, είδαμε την εξελιξιμότητα όλων των ηρώων και δουλέψαμε με τους καλύτερους. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ σκληρά, δώσανε την ψυχή τους και αγωνίστηκαν με αγάπη και πίστη γι’ αυτό. Και είμαι ευγνώμων σε όλους αυτούς τους ηθοποιούς γιατί ξέρανε πάρα πολύ καλά τους ρόλους τους, ήταν επαγγελματίες, από το πρώτο πλάνο μέχρι και το τελευταίο.

  • Ερώτηση: Ποια η συνέχεια της ταινίας εδώ στην Νέα Υόρκη;

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν από τις 1-7 Μαρτίου στο Cinema Village στο Μανχάτταν. Περιμένουμε όλο τον Ελληνισμό να έρθει να απολαύσει αυτό που προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε. Είμαι σίγουρος πως θα φύγουνε με ένα ωραίο και νοσταλγικό χαμόγελο.

  • Στάμο, σε σένα, τον Γιώργο, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές της ταινίας, σας ευχαριστούμε. Κάθε καλή συνέχεια, με την ευχή να τα ξαναπούμε σύντομα.

Ίσως! (Γέλια)

Ποιος είναι ο Στάμος Τσάμης:

Ο Στάμος Τσάμης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Έκανε σπουδές κινηματογράφου , τηλεόρασης και παραγωγής και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών απο το 2010. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως οργανωτικό και δημιουργικό στέλεχος σε εταιρείες παραγωγής και διαφημιστικές εταιρείες. Ως σκηνοθέτης και παραγωγός εχει πραγματοποιήσει τηλεοπτικά σήριαλ, ταινία μεγάλου μήκους, θεατρικά έργα, ντοκιμαντέρ , ταινιες μικρού μήκους, διαφημιστικά σποτ, video clip κ.ά. Έχει γράψει σενάρια για μικρού μήκους ταινίες καθώς και προτάσεις για ντοκυμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές.

Σκηνοθεσία

Τηλεόραση:

2017 – 2018.      ΜΠΛΕ – ALPHA CYPRUS

2016 – 2017.      ΤΑΤΟΥΑΖ – ALPHA

2016 – 2017.      ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ – ALPHA CY

2013 – 2016       ΜΠΡΟΥΣΚΟ – ΑΝΤ1

2011 – 2012        ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ – MEGA

2009 – 2010       ΚΑΡΜΑ – ΑΝΤ1

2008 – 2009       ΛΟΛΑ – ΑΝΤ1

2007 – 2008       ΕΡΩΤΑΣ – ΑΝΤ1

2018 ΒΟΥΡΑΤΕ ΓΕΙΤΟΝΟΙ

2011  NO PARKING – Βραβευμένη ταινία μικρού μήκους

  • Θέατρο:

2013   ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΦΥΓΕΙ

2007   Η ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ

  • Ντοκιμαντέρ:

2010   Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 490Π.Χ.  (ΖΑΠΠΕΙΟ) – Οργάνωση Παραγωγής

2005   ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ – Οργάνωση Παραγωγης

“Μην αφήνετε κανέναν να καθορίζει τη ζωή σας!” Συνέντευξη με την ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: