Η “μάχη” στο Αιγαίο: Αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων με όχημα γερμανικό πλοίο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε νέα ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε μια περιοχής ευθύνης εντός FIR Αθηνών, προχώρησε η Άγκυρα πριν από λίγες ώρες και μάλιστα με φόντο αυτή τη φορά, Νατοϊκό πλοίο το οποίο εδώ και καιρό είχε ζητήσει άδεια από την Ελλάδα να ασκηθεί το προσωπικό του, με χρήση πυρών δυτικά της Χίου.

Η Τουρκία διάλεξε να επικαλύψει Ελληνική navtex για άσκηση με πυρά, ακριβώς πάνω στον 25ο Μεσημβρινό, στην καρδιά του κεντρικού Ανατολικού Αιγαίου, επιχειρώντας να στοιχειοθετήσει γι’ ακόμη μια φορά τις γνωστές αιτιάσεις και διεκδικήσεις της, με σκοπό την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο, κατά τη χθεσινή ημέρα που ορισμένα από τα πλοία της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 -SNMG2, ασκούνταν στο Μυρτώο Πέλαγος, άλλες μονάδες επιφανείας της δύναμης, εκπαιδεύονταν σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, όπως το Γερμανικό «Bonn» το οποίο είχε αιτηθεί από τις Ελληνικές αρχές να προχωρήσει σε πυρά Δυτικά της Χίου.

Οι φρεγάτες HNLMS EVERTSEN, HMCS TORONTO, ESPS SANTA MARIA και ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, η πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ αποτελούσαν τις μονάδες επιφανείας της SNMG2 που συμμετείχαν στην κοινή άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος.

Το πλοίο Γενικής υποστήριξης της Γερμανίας που πλέει εδώ και αρκετό καιρό στο Αιγαίο βρέθηκε μαζί με τις δυνάμεις της συμμαχικής ναυτικής δύναμης, όμως αργότερα αποχώρησε όπως φαίνεται και από την πορεία που έχει διαγράψει στο Marine Traffic.

Από τις πρώτες κι’ όλας ημέρες της νέας χρονιάς- όπως προκύπτει κι από τον αύξοντα αριθμό της Ελληνικής navtex- το Γερμανικό πλοίο, που είχε διατελέσει και Ναυαρχίδα της δύναμης SNMG2, είχε αιτηθεί – αποστείλει το ερώτημα προς την χώρα μας το οποίο και εγκρίθηκε.

Η Ελληνική πλευρά εξέδωσε μάλιστα τη navtex υπ αριθμό 30/2019 από τον υδρογραφικό σταθμό της Λήμνου, με την οποία ειδοποιούσε για τη δραστηριότητα του Γερμανικού πλοίου που θα γινόταν στις 19 Φεβρουαρίου και πρόκειται για άσκηση με πυρά που περικλείει 5 Ναυτικά Μίλια από την δηλωθείσα περιοχή γύρω από το πλοίο. Από τον αύξοντα αριθμό της Ελληνικής ναυτικής οδηγίας μπορεί ο καθένας να καταλάβει, πως ήταν μια από τις πρώτες τις νέας χρονιάς (30/2019), σχολίαζαν ανώτατα στελέχη του Ελληνικού πενταγώνου.

Αυτή είναι η navtex που έχει εκδοθεί από την Ελληνική πλευρά

ZCZC LA12
181105 UTC FEB 19
LIMNOS RADIO NAVWARN 30/19
CENTRAL AIGAIO SEA
FIRING EXERCISE
FM 191100 UTC TO 191400 UTC FEB
IN AREA RADIUS 5N MILES
CENTERED AT 38-18,0N 025-31,5E
CANCEL THIS MSG 191500 UTC FEB 19

Πως η Τουρκία θέλησε ν’ ακυρώσει την Ελληνική navtex

Πρωτοφανές σίγουρα δεν είναι, το έχουν δει ξανά αυτό το έργο στο Πολεμικό Ναυτικό με παρόμοιες κινήσεις της Άγκυρας. Ωστόσο η Τουρκική προσπάθεια ήρθε νωρίς χθες το πρωί, να επικαλύψει με δική της navtex την ήδη εγκεκριμένη δραστηριότητα των Γερμανών, με την έκδοση ναυτικής οδηγίας υπ αριθμό 0272/19 από τον σταθμό της Σμύρνης.

Αυτή είναι η navtex της Τουρκίας από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης

TURNHOS N/W : 0272/19 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 19-02-2019 08:04)
TURNHOS N/W : 0272/19
AEGEAN SEA
FIRING EXERCISE, 19 FEB 19, FROM 1100Z TO 1400Z WITHIN 5 NM OF 38 18.00 N, 025 31.50 E.
CAUTION ADVISED.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ανάλογο θέμα με Γερμανικό πλοίο καθώς στο παρελθόν έχει καταγραφεί παρόμοιο περιστατικό με επικαλυπτόμενη Τουρκική navtex σε Ελληνική. Αφορούσε επιστημονικό σκάφος και τότε η Ελληνική πλευρά είχε προχωρήσει το θέμα δια της διπλωματικής οδού από τη στιγμή που οι Γερμανοί είχαν ζητήσει άδεια για τις επιστημονικές έρευνες κι από τις δυο χώρες. Άρα δεν είναι παράλογο να εγείρονται νέα ερωτήματα και γι’ αυτό το νέο περιστατικό στα Δυτικά της Χίου.

Παραμένει πάντως ερωτηματικό εάν η έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex έγινε εν αγνοία των Γερμανών ή εάν για λόγους «ισορροπίας» η γερμανική πλευρά, είχε απευθύνει αίτημα και στην Άγκυρα για την άδεια διενέργειας άσκησης προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα παρενοχληθεί το Bonn από τουρκικά σκάφη ή για να μην «ενοχλήσει» την Τουρκία.

Πάντως το Γερμανικό πλοίο «Bonn» έχει καταγραφεί να φεύγει από το Μυρτώο πέλαγος προς το κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο, να βρίσκεται στην περιοχή που είχε πάρει έγκριση για να κάνει πυρά και αργότερα να εγκαταλείπει την επίμαχη περιοχή λίγες ώρες από τη λήξη της navtex.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ εικόνες από το Marine Traffic δυο ώρες μετά την λήξη της ναυτικής οδηγίας. Όπως προκύπτει το Bonn κατά τη χθεσινή μέρα είχε βρεθεί με τις δυνάμεις της Συμμαχίας.

Πέρασε το στενό Κυθήρων – Αντικυθήρων το τουρκικό γεωτρύπανο Deepsea Metro I

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: